1. Home
  2. Vesti
  3. I Amerikanci sve češće lažiraju kilometražu
I Amerikanci sve češće lažiraju kilometražu
4

I Amerikanci sve češće lažiraju kilometražu

603
4
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko kupujete polovni automobil u Sjedinjenim Američkim Državama, uvek je preporučljivo pregledati takozvani „Carfax Report“. Reč je o dokumentu na kom možete da vidite celokupnu istoriju vozila, kao što je ona o tome kada je rađena zamena ulja i ostalo servisiranje, da proverite da li je automobil ikada bio u sudaru, da li je nešto zamenjeno pod opozivom i slično.

Naravno, uvek postoji ono „ali“, a u ovom slučaju se to odnosi na podatak da su takve informacije dostupne samo ako su sve spomenute stvari rađene u zvaničnom servisu ili barem nekom privatnom koji je uredno registrovan.

Ukoliko su prethodni vlasnici to radili, nemoguće je lažirati kilometražu. Ali ako je održavanje rađeno „kod kuće“ ili kod nekog lokalnog „majstora Muje“ koji radi „ispod stola“, to jest preskoči dokumentaciju, sasvim je moguće kupiti polovni automobil bez ikakve istorije Carfaxa.

Znajući sve to, jako mali broj automobila na američkim putevima ima lažnu kilometražu. CarFax kaže da ih je tek 3,5% ili ukupno 1,9 miliona, ali je prethodnih godina zabeležen veliki rast ove protivzakonite aktivnosti. Štaviše, protekle godine je zabeležen rast od sedam procenata, a trend je posebno uočljiv u saveznim državama Kalifornija, Teksas, Florida i Arizona.

Od spomenutih 1,9 miliona primeraka četvorotočkaša, čak četvrtina vozila se nalazi u Kaliforniji, ali su ostale savezna države doživele veliki rast ovog parametra, pa ih predvodi Teksas (+15%) ispred Floride i Arizone (po +12%). Carfax nam takođe napominje da je vlasnik svakog vozila sa lažnom kilometražom oštećen u proseku za oko četiri hiljade dolara.

Američka organizacija za bezbednost na putevima NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) kaže da je njihov posao ulaska u trag počinionica izrazito teži od kada su automobili počeli da koriste digitalni sat. Kriminalci takođe imaju pristup svim onim javnim informacijama koje nudi Carfax, pa su samim tim u stanju da provere da li je miljaža, to jest kilometraža ikada ranije prijavljivana.

Ako je odgovor negativan, ništa ih ne sprečava da smanje brojku i na taj način prodaju četvorotočkaša za veću sumu novca. Amerikanci su takođe obavezni da prijavljuju kilometražu svaki put kada automobil promeni vlasnika, pa poseta lokalnom DMV-u (Department of Motor Vehicles) može da otkrije neke detalje.

Kako cene polovnjaka rastu poslednjih nekoliko godina, ne sumnjamo da će ovaj „trend“ biti prisutan u još većoj meri. Možda nećemo baš videti ono famozno „180 hiljada kilometara“ na svakom vozilu na placu, ali Jenkiji nisu ni daleko od toga.

AutoRepublika

(603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Trgovac“ je „trgovac“, gde god da je. Sve je legitimno u cilju većeg profita.

Laki

Izuzetna definicija bravo junače.Nema te prevare koju „Autohändler“ neće iskoristiti zarad profita uključujući i familiju.Čast izuzecima kojih je malo eto kako stoje stvari na terenu.

Renault Terminator

Videli bre od naših tamo..nema veći prevaranata od nas Srba.U svim tim zapadnim državam glavnu mafiju drže Srbi.Koliko smo dobri i vrijedni radnici,za uzor svima,toliko smo poštovani i respektovani u kriminalnom miljeu,glavni smo za sve.

BB

Bar ih ne bombardujemo…
Baš ti je stav. Interesantno je da pored bijelih kriminalaca srbi vjerovatno čine većinu i među crnim, žutim i hispano, sve sam srbin do srbina…