1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler 300 odbija da se penzioniše
Chrysler 300 odbija da se penzioniše
5

Chrysler 300 odbija da se penzioniše

3.13K
5
Podelite sa prijateljima:

Verovali ili ne, sadašnja generacija Chryslera 300 je na tržištu još od 2004. godine. To ne znači da nije bila osvežavana u nekoliko prilika, a poslednji put to se desilo još pre devet godina. Automobil je zapravo još veći dinosaurus nego što deluje na prvi pogled, pošto se proizvodi na platformi koju je Mercedes razvio još sredinom devedesetih godina prošlog veka za tadašnju generaciju E Klase. Od takve saradnje nije ostalo mnogo zajedničkog sa izuzetkom nekoliko komponenata ogibljenja. Ipak, Amerikanci još uvek nemaju penziju u planu pa je tako objavljeno da će sedan 300 ponovo bio deo ponude i naredne godine.


Najolja prodajna godina velike limuzine je bila 2005, kada je isporučeno 144.068 jedinica, a od tada je u postepenom padu do najmanje otpremljenih 29.213 primeraka, što je rezultat iz prošle godine. Ulaganje se očigledno isplaćuje, i razvoj 300 je odavno otplaćen do te mere da je svaki prodati primerak profitabilan.

Međutim, kako prenosi Cars Direct, ponuda za 2021. godinu će biti izuzetno sužena pa će kupci moći birati između samo dve verzije. Obe će pokretati standardan 3,6-litarski V6 motor, ali ona skuplja će moći da se naruči i sa agregatom koji koristi svih osam cilindara.


Za početak, osnovni 300 Touring je izbačen iz upotrebe pa ponuda sada startuje sa modelom 300S. Za njega je potrebno izdvojiti 36.995 američkih dolara.  Spomenuti V6 motor razvija 300 konjskih snaga sa pogonom na zadnje ili sva četiri točka. Jedina opcija je 300 Limited gde isti agregat razvija osam „grla“ manje, ali ga je moguće opremiti i sa čuvenim 5,7-litarskim „Hemi“ motorom sa osam cilindara, gde snaga raste na 363 „konja“. Ova verzija je dostupna samo sa pogonom na zadnje točkove i šestostepenom automatskom transmisijom dok V6 pruža tri brzine više.


Postavlja se pitanje zašto Chrysler produžava karijeru modela, kada je više od polovine proizvedenih jedinica iz 2019. godine, još uvek u izložbeno-prodajnim salonima. Ipak, ovaj brend trenutno ima samo dva proizvoda u gami i to su modeli 300 i minivan Pacifica pa nas neće iznenaditi ukoliko bude doneta odluka o gašenju marke, onda kada bude realizovano najavljeno spajanje FCA korporacije sa francuskom Peugeot-Citroen grupom.

AutoRepublika

(3129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Tako to rade Italijani.

Stari Dejan

Kupiću ga jednom sa Lančia znakom napred pa neka bude šta bude…

Bungi

Prastara platforma Mercedesa E klase, nema više stvarno smisla uvaljivati je kupcima. Pod hitno novi model na produženoj platformi Alfa Đulije i tačka.

xtrimi

To beše platforma W210 ?

Vozac62

Ako je suditi po tekstu gde kazu da je na platformi e klase iz sredine 90 ih, a w210 se pojavio u to doba na trzistu onda jeste…