1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Silverado EV stiže sa autonomijom od 720 kilometara
Chevrolet Silverado EV stiže sa autonomijom od 720 kilometara
5

Chevrolet Silverado EV stiže sa autonomijom od 720 kilometara

525
5
Podelite sa prijateljima:

Trenutno možete da kupite samo dva nova pikap kamioneta na struju na američkom tržištu. To su Ford F-150 Lightning i Rivian R1T i realno gledajući, nijedan od njih se ne može pohvaliti nekom velikom autonomijom. Fordov velikan se nudi u konfiguracijama sa vožnjom u „trajanju“ od 390, 480 i 510 kilometara s jednim punjenjem baterija, a R1T sa 372, 505 i 645 kilometara.

Samostalni testovi su pokazali da možete biti zadovoljni ako pređete jedva 150 kilometara ako vučete poveću kamp prikolicu ili brod, pa je jasno da industrija još uvek mora da napreduje pre nego vidimo ovakva vozila u masovnoj proizvodnji.


Međutim, u naredne dve godine ćemo videti nekoliko novih modela od strane velikih igrača. Pričamo o kamionetima kao što su Chevrolet Silverado EV, Ram 1500 REV i Tesla Cybertruck i svi bi trebalo da budemo u mogućnosti videti ih u izložbeno-prodajnim salonima do 2025. godine. Posebno je impresivan Silverado EV i ako General Motors ispuni obećanja, morao bi da napravi revoluciju u kategoriji.

Naime, njegovo konceptno izdanje je predstavljeno protekle godine, a najveći američki proizvođač ga je unapređivao nekoliko puta do sada, pre nego što bude spreman za serijsku proizvodnju. I General Motors nam sada kaže da će bazni Silverado EV biti u stanju da pređe 720 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

Čak i ako brojka bude prepolovljena tokom života u radničkim uslovima, ovaj kamionet iz Chevroleta deluje više nego impresivno. Takva autonomija je za 80 kilometara veća nego što je ranije najavljeno, a iz General Motorsa nam kažu da im je napredak tehnologije omogućio takav podvig. Pored ove konfiguracije, Silverado EV će biti dostupan i sa autonomijom od 560 kilometara.


Za kraj ćemo spomenuti i cene, pa će tako bazni Work Truck koštati 41.595 dolara, a takozvani RST First Edition sa punom opremom čak 106.995 „zelembaća“. Amerikanci su već sada skeptični na takve brojke, posebno za bazni model, a kao primer navode i priče Forda da će njegov F-150 Lightning imati sličnu početnu cenu.

Međutim, posle svega devet meseci i dosta kašnjenja u pogledu dana pokretanja proizvodnje, ona je podignuta na preko 60 hiljada „zelembaća“, pa nas tako neće iznenaditi ako se isti scenario odmota i kod General Motorsa. Do 2025. godine je ostalo još dosta vremena i ne sumnjamo da će Ford, Rivian i ostali konkurenti do tada odgovoriti na ovaj izazov iz General Motorsa.

AutoRepublika

(525)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Velika autonomija? „Elektricarima“ preporucujem da pre nego sto padnu u elektricni trans da gornju informaciju ovako protumace:

velika autonomija – velika baterija – velika tezina – velika cena – velika snaga punjenja.

Bungi

U prevodu, traži mrežnu trafo stanicu od 10000 V gdje ćeš uštekati „autić“. 😊

s mile

Koliko li se uopšte poda komada….

Yankee

Ford je prodao 15.617 F-150 Lightninga prosle godine. Rivian ne objavljuje brojeve proizvodnje. To su jedina dva elektricna pikapa na americkom trzistu sada.

Matija

Rivian ima problema sa logistikom proizvodnje – zbog nedostatka komponenata prodaje manje nego sto je naruceno.