1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Zanimljivost dana: Peugeot 205 Nepala je jedinstveni karavan
Zanimljivost dana: Peugeot 205 Nepala je jedinstveni karavan

Zanimljivost dana: Peugeot 205 Nepala je jedinstveni karavan

871
5
Podelite sa prijateljima:

Ove godine čini nam se pisasmo često o kultnom i veoma uspešnom modelu 205, koji je ove godine slavio ulazak u krizu srednjih godina. Njegov uspeh umnogome je tu zbog većeg broja varijanti u kojima se nudio, od veoma skromnog XE sa 45 KS do zverskog Turbo 16.

Peugeot je mogao da dosegne još veće visine da je prihvatio karavan koji je ponuđen od strane Pininfarine 1984. godine. Italijanski proizvođač karoserija, čiji je predlog stila gradskog automobila odbijen, pokušao je da se vrati u priču kroz druga vrata sa projektom koji danas predstavljamo i koji je prilično vešta nadogradnja hečbeka s petoro vrata.

Peugeot 205 Pininfarina

Izložen na Salonu automobila u Torinu samo nekoliko meseci nakon lansiranja modela 205, ovaj prototip je dao iluziju plutajućeg krova svojim crnim zadnjim stubovima. Nažalost, Peugeot nije hteo da rizikuje sa plasmanom ove varijante karoserije, koja još uvek nije imala pravog ekvivalenta na tržištu. Iako Peugeot ima tradiciju malih karavana (model 204), nesumnjivo se je plašio da će ugroziti 305, koji je tada bio omiljeno vozilo Žandarmerije. Od 1984. do danas italijanski prototip nije ponovo viđen, verovatno je uništen.

Međutim, ideja o karavanu 205 još nije bila potpuno mrtva. Tri godine kasnije, proizvođač karoserija iz Liježa Žan Pirard, kasnije poznat po svom radu za Lotusove entuzijaste, i belgijski dizajner Benoa Kontreu počeli su da rade na karavanu. Dizajner je još uvek aktivan i učestvovao je pre i posle 205 u mnogim projektima. Ovaj dvojac je imao ambiciju da ponudi ovaj transformisani model u Belgiji i Holandiji. Plan je bio da se automobili za nadogradnju kupuju od proizvođača.

Godine 1987, karoserista je ručno napravio prvi prototip iz crvenog GT-a faze 1 iz 1984, dok je drugi napravljen 1988. od faze 2 i iste godine izložen na Salonu automobila u Briselu. Automobil je dugačak 4,01 m, 30 cm duži od limuzine! Kalupi su napravljeni da proizvedu glavni specifični deo modela, vrata prtljažnika od vlakana koja su zglobljena oko posebno originalnih četvrtinskih prozora, budući da se stavljaju na krov. Postojali su neki problemi s podizvođačem tako da, nakon što je projekat napušten, prvi crveni prototip je demontiran i vraćen u prvobitno stanje, ali ne i drugi, koji ostaje vlasništvo Žana Pirara. Njegova ćerka ga je vozila dok nije doživela manji incident.

Zatim je uskladišten u izložbenom salonu proizvođača karoserija početkom ovog veka. Članovi Kluba 205 i 309 iz Holandije, međutim, uspeli su da ga provozaju dva puta 2008. i 2013. godine kako bi ga izložili tokom svoje proslave 25. i 30. godišnjice „dvesta petice“.

Tokom trećeg pokušaja 2017. holandski entuzijasti su otkrili da je karoserista umro i da je čuveni izložbeni salon na prodaju, dok je Nepala još uvek bila unutra! Sadašnji predsednik kluba Mario Miler uspeo je da ispregovara kupovinu automobila i postao njegov vlasnik. Kupovinom je povratio brojne delove, uključujući originalne kalupe koji su omogućili proizvodnju njegovih vrata prtljažnika. Nakon pažljivih restauratorskih radova, automobil je povratio svoj prvobitni izgled i postao jedan od dragulja njegovog privatnog muzeja posvećenog Peugeotima 205 i 309 u Trihtu u Holandiji.

Tamo je pronađen još jedan karavan koji je ostao jedinstven, onaj koji je napravio Heuliez na bazi 309. Što se tiče ideje o malom Peugeotovom karavanu izvedenom iz gradskog automobila, tek 2003. godine je realizovana u vidu modela 206 SW.

AutoRepublika

(871)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nema više danas takvih entuzijasta …

Matori

Pininfarina je istu ideju ponudio i Lanči, pa je tema karavan izvedena veoma slično.

Bungi

Karavan je odlično odrađen i prava je šteta što ova varijanta 205 nije ušla u proizvodnju.Ja bih samo zadržao crnu, rebrastu plastiku između zadnjih farova sa orginala i to bi bilo to.

Bungi

Ovakvu, crnu rebrastu lajsnu ispod zadnjeg bočnog stakla imao je i Reno Fuego.Ista dizajnerska ideja.

BB

Kako to Audi zove, taj polukaravan? Sportback?