1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je u Americi zabranjeno okačiti jelkicu o retrovizor?
Da li je u Americi zabranjeno okačiti jelkicu o retrovizor?

Da li je u Americi zabranjeno okačiti jelkicu o retrovizor?

2.31K
15
Podelite sa prijateljima:

Još jedan novi dan i još jedan skandal u Sjedinjenim Američkim Državama povodom incidenta kada je beli policajac upucao „nedužnu osobu tamnopute kože“. Ovaj put se događaj odigrao u gradu Bruklin Centar u saveznoj državi Minesoti, a policajac Kim Poter je koštao života vozača Dontea Rajta.

Incident se desio 11. aprila, a prema do sada dostupnim informacijama, Poter je zaustavio Rajta zato što je istekla registracija njegovog vozila. U Americi se, nalik propisima koji važe i kod nas, svake godine dobija nova nalepnica, a koju je vlasnik automobila dužan da zalepi na zadnju registarsku tablicu.

U slučaju Rajta, njegov Buick LaCrosse je nije imao za tekuću godinu. Nakon što je proverio vozačku dozvolu, policajac je došao do saznanja da postoji nalog za hapšenje, pa je zatražio od Rajta da izađe iz kola. Došlo je do „guranja“ posle čega je Poter izvukao svoj pištolj i ispalio metak u pravcu vozača. Ovaj je pokušao da pobegne, ali je posle kraće potere izgubio svest i udario u jedan od parkiranih automobila.

Kada je ekipa hitne pomoći stigla na lice mesta, mogli su samo da ustanove smrt, a mediji prenose informacija da je policajac greškom uzeo u ruke pištolj umesto takozvanog „tejzera“.

U međuvremenu se pojavila priča da je žrtva pozvala svoju majku, onog momenta kada je zaustavljen i da joj je rekao da ga policija zaustavlja zato što je „imao jelkicu na retrovizoru“. Ne znamo da li je uopšte jelkica igrala neku ulogu u odluci policajca da zaustavi Rajta, ali se brzo pokrenulo pitanje da li je tako nešto dovoljan i legalan povod da bi vas policija u ovoj državi zaustavila?

Naime, pisali smo o pravima i obavezama saobraćajne policije u Americi, gde je na snazi zakon prema kom vas policija ne sme zaustaviti radi „redovne kontrole“. već samo ukoliko ste prekršili zakon ili postoji osnovana sumnja da ćete to uraditi, a da li je jelkica opravdan razlog da vas „momci u plavom“ zaustave?

Pa ako uzmemo spomenutu Minesotu kao primer, onda je odgovor potvrdan. Ova američka savezna država je jedna od mnogobrojnih u kojoj vlasti smatraju, da ako vozaču bilo šta ometa vid, to je dovoljan razlog policiji da vas zaustavi. Nije bitno da li je reč o jelkici, postavljenoj kameri, držaču za mobilni telefon, pa i maloj ogrlici sa nekim simbolom, jednostavno nije dozvoljeno ako ometa osobu za upravljačem.

Takav zakon je često bio predmet diskusija među liderima afroameričke kulture. koji smatraju da takve sitnice obično služe kao izgovori policajcima da maltertiraju one nacionalne manjine, a u čestim slučajevima dođe do pucnjave gde većinom tamnopute osobe stradaju.

Zanimljiv slučaj se desio u Čikagu pre tri godine, kada je beli policajac zaustavio tamnoputog vozača, upravo zbog jelkice na retrovizoru. Tokom pretresa automobila je pronađena veća količina oružja, pa je vozač uhapšen bez većih problema. Iako vozač nikada nije tvrdio da je zaustavljen samo zbog boje svoje kože, on je takođe pokrenuo tužbu protiv vlasti Čikaga, tvrdeći da policajac nije imao pravno valjani razlog da bi ga zaustavio, i da jelkica nije povod za tako nešto. Slučaj je još u toku, odnosno u razmatranju pred sudom.

Minesota nije jedina savezna država Amerike koja ima ovaj zakon, a na listi su i Arizona, Kalifornija i Pensilvanija. Međutim jedan od policajaca iz Arizone je protekle godine dobio otkaz, zato što je zaustavio tamnoputnog vozača zbog jelkice, a onda ga ispitivao da li poseduje oružje i ilegalne narkotike. Virdžinija ima sličan zakon po kom je jelkica zabranjena, ali istovremeno ne može da bude jedini razlog zbog čega vas policajac zaustavlja.

Nije trebalo proći dugo vremena pre nego što je stigao i odgovor od policijskih snaga. Oni tvrde da „sitnice“ poput jelkice ili ukoliko vam svetlo ne radi ili ste slušali muziku preglasno, omogućavaju „momcima u plavom“ da ustanove daleko teže prekršaje, kao što su na primer, vožnja pod dejstvom alkohola ili narkotika, posedovanje oružja, trgovina ljudima i još mnogo toga.

Dve strane se sigurno neće složiti povodom ovog pitanja, pa sumnjamo da će se ova polemika brzo stišati…

AutoRepublika

(2309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ja na retrovizoru nikad ne nosim jelkicu… To je mjesto za masku 😷

moron

Retrovizor ne bi smeo da ima funkciju ofingera/vešalice … I slažem se da je potencijalno opasno okačiti bilo šta na retrovizor što bi pod odredjenim okolnostima moglo da zaklanja pogled vozaču. Iza te jelkice može da vam se „sakrije“ i pešak koji vam dolazi sa desne strane.
Tako da bih ja za tako nešto kažnjavao „bez pardona“. A i isključivao iz saobraćaja. Kiti jelku kod sebe, u kući.

igi

Kao mlad vozač početnik imao sam neku igračkicu na retrovizoru i vrlo brzo shvatio kako mi ometa vidno polje. Probao sam i sa jelkicom, video da mi isto smeta – i već par decenija ništa ne kačim.
Dobro mesto za jelkicu može da bude ručica menjača.

Balkanboj

U dosta gradskih, malih automobila, retrovizor je taj koji zaklanja pogled 👀.
S obzirom da se sedišta ne mogu spustiti, retrovizor mi je tačno u visini očiju.

Ako zatamnite sva, ali SVA stakla, niko ne može videti šta ste okačili na retrovizor. Pratite me za još saveta.

BB

Biće prije kod limuzina (gradski, iako manji auti po dužini, su ipak viši). Pre neki dan sjedoh u A4, pa ne vidim kroz šajbu ništa, navikao (navukao) se na kamionče Berlingo.

Balkanboj

Ja volim da je sedište što niže postavljeno. A upravo kod tih malih automobila sedišta su postavljene više kako bi se sedelo uspravnije i da putnici iza imaju nekog prostora za noge. A onda je meni retrovizor u visini očiju, bez da ima jelkicu ili bilo šta drugo. Evo npr. Fabija kao prva, Clio, imali smo i Agilu (onu noviju, lepšu, gde je i pored podesivih sedišta po visini retrovizor bio ispred očiju)… Ibiza je imala sedišta podesiva po visini pa je bilo prijatno za vožnju kada su u skroz donjem položaju.

s mile

jesi li posedovao fabiju i clio, ako jesi, daj malo info iz sopstvenog iskustva, baš me interesuje poređenje istih

Balkanboj

Fabiju 1 sam vozio skoro 3 godine i baš sam bio zadovoljan. 1.4b motor, elegance oprema. Pozicija za sedenje jako dobra, sedišta nemački tvrdja ali ništa ne zamara na dužoj vožnji. Prodata jer je postalo tesno kad se rodio klinac. Fabiu 2 i Clio 3 sam uzimao pre par godina u Bgdu na rent par puta po nedelju dana. Bazni 1.2 motor kod oba (Škoda sa 3 cilindra). Nisu imali podešavanje sedišta po visini, tako sam i otkrio da mi je retrovizor tačno ispred očiju. Čini mi se da je Fabia 1 bila dosta bolji automobil, posebno dizajn i spolja… Pročitaj više »

S mile

Na fabiji I, kada su mi stradali selen blokovi, majstor mi kaze da ce uzeti od audija, fabijini su imali dve veze medju prstenovima, a audijevi imaju cetiri. Samo sam ih jednom menjao za 140 K km.

Interesuju me fabija mk II i clio 3 FL, oba oko 2010god. Pa se malo raspitujem…

Balkanboj

Ako se dvoumiš između ta dva, da ti ubacim treći u jednačinu.

Seat Ibiza iz 2010 /2011, još ako nađeš u bordo boji (neka tamno crvena), extra.

Mislim da je naša Ibiza bila u Style opremi, digitalna klima, sportski volan, alu 15, sva 4 podizača prozora. Sve ti je kao na Skodi/Vw od mehanike ali 5x lepše i spolja i iznutra.
comment image

s mile

spolja mi se sviđa, enterijer siv i jednoličan, baš mi bode oči, a sa druge strane, nekako je najskuplji kao polovnjak, radije bih fabiju nego ibizu.

Yankee

„Ako zatamnite sva, ali SVA stakla, niko ne može videti šta ste okačili na retrovizor. Pratite me za još saveta.“

Onda ce te pandur zaustaviti da si „previse“ zatamnio stakla … 😉 Plus, prednje staklo ne smes ni malo da zatamnis u Americi.

Balkanboj

Jbt, jesam li ja jedini „fluent in sarcasm and dark humour“…

🔥

Laki

Bolje je bilo gdje nego na retrovizor radi sigurnosti alergija mnogi kašlju od nje ne kontaju.

Škrba

Ja imam bar 40 jelkica na retrovizoru i dok ne izađem na 100 ne stajem, šta 100 dok ne slomi retrovizor od težine.
Lošem kliu svaka dirka smeta