1. Home
  2. Vesti
  3. Javnost zaprepašćena novim američkim „presretačima“
Javnost zaprepašćena novim američkim „presretačima“
2

Javnost zaprepašćena novim američkim „presretačima“

7.50K
2
Podelite sa prijateljima:

Malo je reči da policija trenutno nije omiljena u Sjedinjenih Američkim Državama. Razlog takve popularnosti je obično povezan sa bahatošću koju „momci u plavom“ iskazuju prema nacionalnim manjinama, pa teško da može proći ijedan dan, a da ne pročitamo priču kako je „neka nedužna žrtva upucana“, ali daleko od toga da je ovo jedina tema rasprave.

Često možemo čuti i kritike kako se policija razmeće vozilima u voznom parku, dok ostali državni organi bivaju primorani da koriste zastarelu tehnologiju koja je odavno zrela za zamenu. I tu pre svega mislimo da vozni park.  Primera radi, poštari još uvek koriste kombije stare više od tri decenije, ali se policiji omogućava da svake godine dobiju nove i moćnije četvorotočkaše.

Većina njih je iz kategorije pravih terenaca (posebno se izdvaja Ford Explorer), ali s vremena na vreme se desi neki slučaj gde javnost postaje još više ogorčena, kada vidi gde je njihov novac od uplate poreza, na kraju završio. Tako nešto se odigralo ovih dana u gradu Hjuston u američkoj saveznoj državi Teksas, gde su policijske snage naručile pet novih primeraka modela Chevrolet Camaro kako bi služili kao presretači, odnosno kao pretnja svima onima koji krše ograničnja brzine kretanja.

Camaro važi kao jedan od najbržih američkih modela u „radničkoj klasi“. Pokreće ga 6,2-litarski motor sa osam cilindara koji razvija 455 konjskih snaga i može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,5 sekunde uz maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Policija u Hjustonu planira da ih koristi za jurenje onih koji krše saobraćajne propise u značajnoj meri. Ovaj automobil u fabričkom izdanju košta 37.500 dolara, ali modeli za policiju obično pretrpe dodatne modifikacije pa se veruje da je iz državnog budžeta potrošeno oko četvrtina miliona „zelembaća“ za ovih pet primeraka.

Dok je potrošena suma jedan od problema zbog kojih je javnost ogorčena, njima zapravo mnogo više smeta što Camaro gotovo da i nema policijskih obeležja. U Americi je zapravo zakonom zabranjeno korišćene takvih vozila bez obeležja, jer se javnost u prošlosti žalila da nije u stanju da prepozna, da li pokušava da iz zaustavi policija ili pak neko ko samo imitira momke u plavom, a vlasti Hjustona su očigledno pronašle „rupu u zakonu“.

Naime, ako pažljivo pogledate primetićete da na vratima piše „SHERIFF“ veoma svetlim slovima, pa tehnički gledano policija ne krši zakon. Takva odluka je donela mnoštvo kritika, kao što su one da je cilj da se zavaraju vozači pa do toga da će Camaro služiti za punjenje državne kaše umesto da štiti građane.

S druge strane, policija kaže da oni koji ne krše zakon nemaju čega da se boje i da bi im trebalo biti svejedno da li je pored njih običan civilni beli Camaro, ili onaj za policijske namene. Ipak, verujemo da je samo pitanje dana kada će neki vozač da odbije da se zaustavi zato što je verovao da ga juri lažni policajac, ondosno automobil bez obeležja. A onda će krenuti i privatne tužbe…

AutoRepublika

(7503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kojom god bojom da se na vratima ispiše “SHERIFF”, to može da se vidi samo ako se gleda sa boka.
Dakle, ako ovaj presretač ide iza vas, nebitna su slova na vratima i boja kojom su ta slova ispisana. Bitna su valjda neka „policijska svetla“, stavljena „negde“ …
A svaka im čast na izboru ovih zveri za funkciju presretača.

don

kak im uspije za tako sitnu lovu prodavat takvo auto i jos zaraditi na njemu? kod nas bi bio bar 90k eura.