1. Home
  2. Vesti
  3. Pazite se ako iznajmljujete automobile preko Hertza
Pazite se ako iznajmljujete automobile preko Hertza
2

Pazite se ako iznajmljujete automobile preko Hertza

3.74K
2
Podelite sa prijateljima:

Američka kompanija za iznajmljivanje automobila Hertz je često bila predmet pisanja automobilskih medija tokom proteklih nekoliko godina. Nažalost, vesti nisu bili pozitivne prirode pošto je Hertz, kao i svi ostali gigant u ovoj kategoriji poslovanja, bio jako pogođen epidemijom virusa korone. Tokom perioda kada je popularan bio rad od kuće, gotovo niko nije iznajmljivao automobile, pa je firma u jednom momentu čak otišla u predstečajno stanje.

Ali sada Hertz ima jedan drugi problem i čak 230 osoba je uputilo tužbu zbog grešaka koje je kompanija za iznajmljivanje automobila napravila.


Sve je započelo tokom ranih meseci epidemije kada je veliki broj osoba uhapšen od strane policije zbog navodne krađe četvorotočkaša koje su ranije iznajmili od Hertza. Reč je o 230 osoba koji su zajedno proveli čak 2.742 dana u zatvoru čekajući da sudski proces započne, jer je Hertz kontaktirao policijske snage i prijavio krađu. Eksperti će reći da iako je „samo“ 230 osoba podnelo krivičnu tužbu u vrednosti od 500 miliona dolara, zapravo je preko 50 hiljada nekadašnjih mušterija potencijalno na listi hapšenja bez da uopšte znaju za to.

Pa šta se onda desilo i kako je nekada veliki Hertz napravio tako veliku grešku? Sve je započelo, kao što smo spomenuli, tokom ranih meseci epidemije kada je kompanija otišla u predstečajno stanje i kada je bila primorana da otpusti preko dvadeset hiljada radnika.

Na bazi originalnog Hertza je nastao novi pod istim imenom, ali je imao daleko manji broj zaposlenih. Do „nesporazuma“ je dolazilo kada bi mušterija produžila iznajmljivanje vozila na period duži nego što je originalno dogovoreno. U većini takvih slučajeva zaposleni bi naplatili dodatne sume novca, ali nisu ažurirali dokumentaciju.

Hertz je ranije izjavio da godišnje iznajmi automobile oko 25 miliona puta, a da samo u 0,0014% slučajeva biva primoran da prijavi krađu. Međutim, zbog nedostatka radnika ovaj put nikakva istraga nije vršena pa čak ni same mušterije nisu kontaktirane da budu upitane zašto automobil nije vraćen.

Mnogo jednostavnije rešenje je bilo ono da se odmah policiji prijavi krađa, a kao rezultat, mnoge mušterije su završile iza rešetaka. Kada bi dokazali da su platili potrebnu sumu novca, bili bi pušteni, ali dokaz o hapšenju i dalje stoji na njihovoj kriminalnoj istoriji i može ih ometati u eventualnoj želji da dobiju novi posao u budućnosti pošto sve firme proveravaju takve evidencije.

I ne samo to, već su istraživanja novinara pokazala da je Hertz nekoliko puta „izgubio“ automobil tako što nije vodio evidenciju na kojoj lokaciji se nalazi, i čak i u takvim slučajevima je prijavljivao krađu. Ovo zapravo nije prvi put da se tako nešto dešava pošto je firma bila tužena i tokom 2017. godine zbog identičnih situacija.

Ovo je samo deo problema nekada najveće firme za iznajmljivanje automobila. Da bi „preživeo“ spomenuti stečaj, Hertz je bio primoran da proda 200 hiljada od ukupno 650 hiljada automobila koje je posedovao. Međutim, kako je svet polako krenuo da izlazi iz epidemije, tako je i potražnja za vozilima počela da raste. Desila se nova kriza sa nestašicom kompjuterskih čipova zahvaljujući kojima Hertz trenutno nije u stanju da nadoknadi onu izgubljenu zalihu od pre nekoliko godina.


Tužbe protiv velikih korporacija obično traju godinama i ne sumnjamo da će Hertzova armija skupocenih advokata odugovlačiti slučaj, ali od kada se vest pročula u javnosti, takođe broj nezadovoljnih mušterija raste. I ako ste iznajmili automobil od njih tokom proteklih nekoliko godina, bez obzira na kom kontinentu, proverite da li protiv vas postoji nalog za hapšenje.

AutoRepublika

(3738)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ah ta divna, organizovana zapadna demokratija…👏

s mile

Zaje&ano, previše automobila koji te koštaju, prodaš da platiš troškove, a posle dođe do nestašice automobila, i rasta cena…zez na kvadrat 😉