1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Slađan Miljić posle 35 godina ponovo na Dakar dovozi Ladu Nivu!
Slađan Miljić posle 35 godina ponovo na Dakar dovozi Ladu Nivu!
4

Slađan Miljić posle 35 godina ponovo na Dakar dovozi Ladu Nivu!

3.27K
4
Podelite sa prijateljima:

Duet obožavalaca kultnog sovjetskog malenog terenca s oznakom Lada Niva iz Švajcarske, kao dela trkačkog tima Racing Lada, uzeće učešće u predstojećem reliju Dakar. Za nas je posebno zanimljiv podatak taj koji govori o tome da su dvojica avanturista Mario Jakober, i očito naš Slađan Miljić. Oni su još tokom zime započeli s prilagođavanjem Nive za učešće na Dakaru, dok su se nedavno i registrovali kao zvanični učesnici predstojećeg nadmetanja.

„Švajcarci“ su se opredelili da prilagode modifikaciju modela VAZ-2121 s troje vrata. Konkretan primerak je s proizvodnih traka sišao 1984. godine. Automobil koji će se okušati na reliju je kupljen u Novosibirsku, gde je duet entuzijasta i krenuo s pripremama. U trenutku kupovine, kilometar sat u Nivi je pokazivao cifru koja govori o 82 hiljade prevaljenih kilometara.

Karoserija Nive je u potpunosti dezintegrisana, a sve u sklopu priprema za iskušenja koja je čekaju tokom relija. Svi paneli su temeljno očišćeni i ojačani u skladu sa specifikacijama za konkretan model koji je kao prvo sovjetsko vozilo uzeo učešće u reliju Paris – Dakar. Originalni četvorocilindraš je u potpunosti remonotvan, dok je za ovu Nivu izabrna i prikladna grafika, dobijena nakon takmičenja u kom je pobednik doneo dezen Rothmansa, kao omaž trkačkom Porscheu 956 iz osamdesetih godina prošlog veka.

Restauracija, ili možda bolje reći, regeneracija Nive je skoro u potpunosti kompletirana sa stanjem na današnji dan. Sledeći korak podrazumeva fino podešavanje automobila, nakon čega će Niva napustiti Novosibirsk i biti prevezena u Švajcarsku, gde će uzeti učešća u više događaja. Sam reli će se održati od 2. do 14. januara 2022. godine u Saudijskoj Arabiji.

Niva je učestvovala u reliju Dakar od njegovog osnivanja 1979. godine. Tada je sovjetski SUV vozio Žak Poš, koji je zauzeo treće mesto. Poslednje učešće Nive je zabeleženo na događaju iz 1987. godine, kada je nastupila u okviru tima POCH Niva.

Nedavno smo izvestili, kada već pričamo o Nivi, da će se legendarni terenac naći u epizodi serijala Top Gear, u epizodi snimanoj u britanskom Plimutu. Tu će zauzeti svoje mesto u trilingu klasičnih junaka emisije. Druga dva „brata“ su MGB Sebring i Volkswagen Beetle.

AutoRepublika

(3273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Navijam za moju dragu „Nivušku“😊😊😊

BB

i ja ću da ih bodrim…

s mile

To su trkači sa dušom, obnovili staru legendarnu Nivu. Svaka im čast. Držim im palčeve

s mile

Mogao bi neko sa Micubišijem u sličnom fazonu, da ga bodre fanovi dijamanata….