1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Baku koban po pneumatike i živce
Baku koban po pneumatike i živce
4

Baku koban po pneumatike i živce

249
4
Podelite sa prijateljima:

Uzbudljiva trka za Veliku nagradu Azerbejdžana donela nam je značajne promene u poretku vozača i timova Formule 1 ove nedelje. Premda su kvalifikacije delovale kao repriza Monaka od pre dve nedelje, gradska staza u Bakuu još jednom se pokazala kao nepredvidiva, a za neke vozače i nepremostiva prepreka.

Na startnoj liniji prvi je bio postavljen Lekler u Ferrariju, po prvi put ove sezone, propustivši osvojenu pol-poziciju u Monaku zbog problema sa bolidom. Ovoga vikenda navijači Ferrarija očekivali su mnogo više od Leklera, pod uslovom da se opet u odsudnom trenutku ne slupa u zid.

Za difuzorom su mu od starta „dahtali“ nestrpljivi Hamilton iz Mercedesa i, trenutni vodeći u šampionatu, Ferštapen iz Bed Bulla. Odmah za Holanđaninom, iznenađujuće odličan Gasli u AlphaTauri-ju četvrtom startnom pozicijom dokazuje svom bivšem klubu Red Bull da su načinili grešku time što su mu se krajem prethodne sezone „zahvalili na saradnji“. Drugi Ferrarijev vozač, Sajnc, krenuo je sa odličnog petog mesta, ispred drugog Red Bulla Pereza.

Iznenađujuć je bio i kvalifikacioni krug Japanca iz AlfaTaurija, Cunode, koji je trku započeo na obećavajućem sedmom mestu, ispred svog uzora, Alonza, koji vozi za Alfa Romeo. Noris u McLarenu je u kvalifikacijama bio bolji od iznenađujuće slabog Botasa koji je, umesto uz Hamiltona, trku započeo na granici bodovanja.

Od ostalih vozača, uključujući i veterane Fetela (Aston Martin) i Raikonena (Alfa Romeo) na osnovu učinka iz kvalifikacija, nije se mnogo očekivalo.

Nakon solidnog starta, svoju drugu pol-poziciju za redom Lekler gubi već pre završetka prvog kruga, kada ga Ferstapen pretiče, a nedugo zatim i Hamilton. Botas je nakon starta takođe gubio pozicije „kao bombone“, pa se ubrzo našao među vozačima sa začelja kolone, daleko iza timskog kolege.

Tokom prve polovine trke delovalo je da će poredak na stazi dirigovati organizovanost i veština ekipa u boksovima timova, kao i u Monaku, ali čak ni „veliki timovi“ nisu mogli da utiču na ishod koji će promeniti trenutno stanje u šampionatu.

Već u četvrtom krugu, Okon je morao da parkira svoj automobil u boks zbog problema sa pogonskom jedinicom, a Perez primećuje slabost Ferrarijevog motora na pravcu, pa već u osmom krugu pretiče Leklera za treću poziciju. Ponovo sumorno dosadno deluje postavka Mercedesa i dva Red Bulla na vodećim pozicijama u narednih nekoliko krugova, dok ne počne serija zamene pneumatika, a prvi se u to upušta Lekler, reklo bi se, iz očaja da se povrate izgubljene pozicije.

Sporo prolazno vreme u pit-stopu Hamiltona je koštalo borbe za prvo mesto, jer je Perez odlično blokirao nalete Britanca, štiteći time timskog kolegu da bezbrižno odmakne od ostatka povorke. U dvanaestom krugu Sajnc pravi grešku kasnim kočenjem u petnaestoj krivini, što ga je Ferrari koštalo još bodova.

Ferštapenov munjeviti pit-stop za manje od dve sekunde iznenadio je i Hamiltona, koji je svom timu putem radija postavio pitanje kako je moguće da je Ferštapen po povratku na stazu i dalje ispred njega, na šta su mu u boksu samo „slegli ramenima“.

Jedini koji do devetnaestog kruga nije menjao pneumatike bio je Fetel u zelenom Aston Martinu, koji je nekoliko krugova vodio ispred favorita, a po povratku iz pit-stopa, na stazu izlazi na sedmu poziciju, ispred Cunode. Pozicije gube Botas od Norisa i Lekler od Gaslija, pa se početka slika ruši kao kula od karata.

Ova slika izbacila bi Mercedes daleko iz Red Bulla u konkurenciji konstruktora, jer su oba vozača sigurni ispred Hamiltona, dok je Botas daleko iza, nemoćan da utiče na bilo šta. On i Mazepin (Haas) izleću pojedinačno na trenutak sa staze, ali se redosled nije menjao.

Najbrže krugove su vozili Hamilton, Perez i Ferštapen naizmenično, pa je na sredini trke podijum delovao sumorno jednolično. Za slabije timove, poredak je takođe izgledao bez bodova i uzbuđenja.

U 31. krugu Strol (Aston Martin) je zbog probušene gume na ciljnom pravcu izgubio kontrolu nad bolidom i završio u zaštitnoj ogradi, teško oštetivši automobil, pa je vozilo bezbednosti izašlo na stazu. Srećom, mladi Kanađanin je iz ovog udesa izašao nepovređen, a trka je nastavljena tek posle nekoliko bezbednosnih krugova, dok ostaci njegovog bolida nisu bili pokupljeni sa ciljnog pravca.

Po otvaranju pit-stopa, mnogi timovi i vozači su pohrlili na zamenu guma, u nadi da će im to doneti bolju poziciju, ali se time ništa značajnije nije promenilo. Vodeća trojka se nije preticala, a jedini koji se domogao jedne pozicije bio je Fetel, pretekavši Gaslija na novim pneumaticima za četvrtu poziciju. Mnoge oči uprte su u Nemca očekujući dalji napredak.

Šok za sve prisutne usledio je u 46. krugu kada je vodeći Ferštapen, u sličnom maniru kao Strol, zbog probušenog pneumatika odleteo u zid! Vozilo bezbednosti ponovo je na stazi samo nekoliko krugova pre kraja trke, a Ferštapen je takođe nepovređen izašao iz olupine svog bolida. Ovde je trka obustavljena, označena je crvena zastava i čekalo se da se uklone ostaci Red Bullovog automobila, dok su ostali vozači upućeni u pit-stop do nastavka trke, od koje je preostalo samo dva kruga. Perez, Hamilton i Fetel su sa nestrpljenjem čekali završnicu, za koju su svi očekivali da bude napeta.

Nakon mentalnog i fizičkog osveženja, vozači su se ponovo našli u startnom nizu, čekajući zeleno svetlo za nastavak trke. U ovom trenutku je opet delovalo da će Mercedes osvojiti dovoljno poena da pretekne Red Bull u konkurenciji konstruktora, a da će Hamilton ponovo biti broj jedan, ispred Ferštapena.

U nastavku, Perez je dao sve od sebe da blokira Hamiltona, a ovaj je, u prevelikoj želji da se popne na najviše postolje, prekasno zakočio i izleteo sa staze, ostavivši Mercedes bez bodova u Azerbejdžanu! Perez i Fetel su sada vodeći, a za treće mesto su se žustro borili Lekler i Gasli, pretičući se naizmenično iz krivine u krivinu.

Kroz cilj su prošli ovim redosledom: Perez (Red Bull), Fetel (Aston Martin) i Gasli (AlphaTauri), koji su se zasluženo popeli na podijum. Gorko razočaranje za Leklera (Ferrari) i njegovo četvrto mesto unekoliko popravlja timski kolega Sajnc na osmom, osvojivši takođe poene za Ferrari. Noris (McLaren) je peti prošao kroz cilj, a Alonzo (Alfa Romeo) šesti. Još bodova za AlphaTauri osvojio je Cunoda, zadržavši sedmo mesto, a Rikardo je za tim McLaren-a osvojio još par bodova na devetom mestu. Deseti je bio Raikonen u Alfi Romeo, a ostali vozači su ove godine u Bakuu ostali bez bodova.

Usledilo je veliko slavlje za Red Bull, jer je Perez osvojio dovoljno bodova za svoj tim, koji je učvrstio vodeću poziciju u konkurenciji konstruktora u odnosu na Mercedes, koji je pao na drugo mesto. Dalji poredak se takođe promenio uz Leklera i Sajnca koji su svoj tim Ferrarija osvojili dovoljno bodova da zauzmu treće mesto, preuzevši ga od McLarena.

Red Bull je svrgnuo Mercedes sa prvog mesta još u Monaku, ali ovaj pomak u bodovima dokazuje da tim Red Bulla to nije postigao slučajno, nego uz mnogo napora. Ferštapen je svega četiri boda ispred Hamiltona, ali je sasvim izvesno da se nijedan neće olako predati u ovoj tesnoj borbi. Jasniju sliku na tabelama treba očekivati za dve nedelje na Velikoj nagradi Francuske.

Bojan Harnovski

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubitelj F1

Hm, ako sam dobro razumeo Hamiltona, iskljucio je slucajno zadnje kocnice (zakacio switch na volanu) i zato nije uspeo da ukoci na vreme.

xtrimi

Koliko sam ja razumeo ostao mu je uključen PARTY mod (valjda povećanje snage) tj isključio ga je pa uključio kada je prebacio u višu te stoga nije uspeo da ukoči.

Inače mogli bi malo da prepravite članak Alonso ne vozi na Alfa Romeo, a nije mali broj grešaka i nerazumljivih rečenica

Ljubitelj F1

Evo koga zanima, ipak je zakacio dugme da prebaci kocenje 90% na prednje tockove.
https://www.youtube.com/watch?v=3uggZXrkn_8

Moee

Odlicna utrka, ali je clanak prepun gresaka (Alonso vozi za Alpine F1, a ne za Alfu…). Obzirom da je portal vrlo korektan, ocekujem bolje izvjestaje sa F1 trka.