1. Home
  2. Sport
  3. Fabrički izveden Ford Bronco završio kao treći na zahtevnoj terenskoj trci
Fabrički izveden Ford Bronco završio kao treći na zahtevnoj terenskoj trci
0

Fabrički izveden Ford Bronco završio kao treći na zahtevnoj terenskoj trci

253
0
Podelite sa prijateljima:

Kada je reč o najzahtevnijim terenskim trkama na svetu, na prvom mestu se svakako nalazi legendarni Dakar reli, ali na odličnoj drugoj poziciji je sigurno Baja 1000. Ova legendarna trka se vozi od 1967. godine, i to kroz pustinjski deo Meksika nazvan Baja (Baha) i kao što joj ime kaže dugačka je hiljadu milja (oko 1.600 kilometara). Učešće je dozvoljeno svakome ko želi da se takmiči, od onih fabričkih modela pa sve do posebnih terenaca razvijenim specijalno za profesionalni auto-moto sport.


Ford ima dugu istoriju takmičenja na nadmetanju Baja 1000, i njegov terenac Bronco je slavio četiri puta u prvih šest trka. Drugi najveći američki automobilski proizvođač je vremenom zaključio da bi takvi uspesi mogli da služe i za marketing, pa je 2008. godine, za promociju novog modela F-150 Raptor izabrao baš Baju.

Opredeliti se za novi model je valjda bilo previše lako, pa je Ford pronašao primerak s 240 hiljada kilometara na satu, na njega dodao nekoliko bezbednosnih detalja i ubacio u trku. Iako nije pobedio. sam podatak da je završio jednu od najzahtevnijih terenskih trka na svetu u fabričkom izdanju je bilo dovoljno da se vest pročuje, i da kupci navale sa uplatama.

Danas je 2021. godina, i neko se u Fordu dosetio da bi sličan plan mogao da uspe i s novim modelom Bronco. Njegova premijera i proizvodnja još uvek kasni, kako zbog epidemije virusa korone tako i zbog problema sa dobavljačima, a samim tim Ford nije u stanju da iskoristi nekog polovnjaka. Izabran je jedan od ranih prototipova u verziji sa četvoro vrata i poslat pravo u Meksiko.

 

Posle više od dvadeset sati naporne vožnje Ford je zabeležio osmu pobedu za redom i to sa modelom Ranger. Iza njega se našao specijalno razvijen model nazvan Glickenhaus Boot, a bronzana medalja je pripala fabričkom Broncu.

Pa koliko je onda ovaj Bronco sličan onom koji će silaziti sa proizvodnih traka? Ako je verovati Fordu – gotovo identičan. Naime, američki gigant kaže da se razlikuje samo po nekoliko bezbednosnih detalja kao što je „zaštitni kavez“, zatim bolji bezbedonosni pojas, sedišta i protivpožarna oprema.

Osim toga, Bronco koji se takmičio je isti onakav kakav ćete moći da kupite u izložbeno-prodajnim salonima za nekoliko meseci. Pokreće ga identičan 2,7-litarski turbobenzinac sa šest cilindara koji razvija 325 „konja“ i prenosi snagu na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. Ogibljenje i 33-inčni točkovi s gumama BFGoodrich se takođe nisu izmenili na trkačkoj varijanti.

U zvaničnom izveštaju se navodi da su terenci morali da pređu podloge kao što su kamenje, blato, isušena jezera i još mnogo toga, a da je Bronco uspeo da dostigne brzinu od 160 km/h. Dok se to očekivalo od spomenutog modela Ranger koji je razvijen konkretno za profesionalni auto-moto sport, Bronco je svakako impresionirao i pokazao da dodatne modifikacije nisu potrebne ukoliko želite da ga vozite na najtežim terenima.


Kao i uvek, konačnu reč će imati kupci, a malo dodatne pomoći preko reklamiranja će svakako pomoći.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments