1. Home
  2. Prezentacije
  3. Vratio se kao kros-liftbek: Novi Citroen C5 X
Vratio se kao kros-liftbek: Novi Citroen C5 X
31

Vratio se kao kros-liftbek: Novi Citroen C5 X

2.17K
31
Podelite sa prijateljima:

Citroen C5 je ponovo u igri iako, strogo posmatrano, nikada nikuda nije ni odlazio. Naposletku, iako je proizvodnja sedana u Francuskoj obustavljena još 2017. godine, sklapanje modernizovane verzije je nastavljeno u Kini, i to je trajalo sve donedavno. Tako je i Citroen C5 treće generacije osmišljen na način da se dopadne Kinezima, pre svih.

To je i jedan od najvažnijih razloga zašto će se novajlija proizvoditi u Narodnoj Republici Kini, u pogonima zajedničkog poduhvata Dongfeng Citroen JV. Čak i oni primerci koje bude viđali po evropskim drumovima, nosiće nalepnicu “Made in China”!

Konstrukori su s trećom generacijom noviteta pokušali da ukombinuju eleganciju koju samo sedan može da ponudi s dinamičnim izgledom karavana i šmekom krosovera.

Tako smo dobili Citroen C5 X u konfiguraciji kros-liftbeka s velikim točkovima koji uključuju felne promera 19 inča, povišenim razmakom od najniže tačke na karoseriji do tla i crnom plastičnom zaštitom karoserije. Na taj način je novi C5 nastavio da korača stazama koje je prethodno, donekle utabala C-četvorka. Stil većeg Citroena je takođe nasledio „X fazonirane“ LED farove.

Novi Citroen C5 X se u smislu fizičke veličine vozila i ne razlikuje previše od sedana prethodne generacije. Dug je 4.805 mm, širok 1.865 mm, a visok 1.485 milimetara.

Međutim, dizajneri su se svojski potrudili da liftbeku omoguće dinamičnije proporcije pa su zadnji prepust učinili impozantnijim od onog napred. Tako je i međuosovinski razmak postao manji, pa meri 2.785 spram negdašnjih 2.814 milimetara. Aerodinamički parametri kros-liftbeka nisu baš najsvetliji primer postignuća, pa koeficijent otpora vazduha iznosi Cx 0,29.

U putničkoj kabini su postavljene virtualne spravice. Imamo ekran koji po dijagonali meri sedam inča, projekcioni displej, kao i ekran osetljiv na dodir preko kog se prate postavke informativno-zabavnog sistema. On nema okvir, ali nudi 10 ili 12 inča dijagonale u prestižnijim verzijama. Minijaturna „ručica“ menjača je smeštena u udubljenju centralnog tunela.

Povrh, nova generacija multimedijalnog sadržaja, nazvana MyCitroen Drive Plus poseduje novorazvijen meni i glasovnu kontrolu. Posebno udobna prednja sedišta mogu biti opremljena masažerom, dok kabinu krase i detalji izrađeni od drvne mase, kao i stakleni panoramski krovni otvor. U drugom redu je putnicima na raspolaganju obilje prostora, ali zasebne klimatske zone nisu ponuđene. Zapremina prtljažnika varira u rasponu od 545 do 1.640 litara.

Temelj i srce nove Ce-petice čini modularna platforma EMP2 s poprečno postavljenim pogonskim blokom i pogonom na prednjoj osovini, po čemu je novi Citroen C5 X, u tehničkom smislu, najbliskiji rođak modela Peugeot 508 i DS 9.

Ali ako pomenuti dvojac nudi nezavisno oslanjanje zadnje osovine, naš C5 X ga nema, već se oslanja na primitivnu, da ne kažemo jeftinu krutu zadnju osovinu. Dakle, oni koji su očekivali povratak hidropneumatskog oslanjanja, kom u oblasti paperjaste vožnje ne može da parira niti jedan današnji sistem vazdušnog ogibljenja (iz iskustva rečeno), smoriće se žestoko.

Novi liftbek poseduje šasiju s progresivnim hidrauličnim jastucima (Progressive Hydraulic Cushions), u kojima su obični pasivni amortizeri opremljeni dodatnim hidrauličnim graničnicima umesto uobičajenih, onih izrađenih od gume.

Za male pokrete sistema vešanja, ovakvi amortizeri nude blagi otpor za naglašeni osećaj mekoće, dok su dodatni hidraulični odbojnici postavljeni s ciljem zaštite od jakih udaraca prilikom sabijanja i odskoka.

Na skupoceniji verzijama je najavljeno i aktivno oslanjanje, koje je već testirano na starijim modelima s oznakama premijum marke DS. Postoje i opruge, ali elektronski kontrolisani amortizeri su montirani, čija se čvrstoća menja preventivno, a na osnovu podataka koje dostave kamere koje snimaju drum do dužine od pet metara ispred vozila.

Raspoloživa su tri režima i izbor će zavisiti od volje vozača. Ponuđen je i autopilot drugog nivoa autonomne vožnje, što je fensi naziv za adaptivni tempomat s funkcijom održavanja pravca unutar saobraćajne trake, uz automatski polazak s mesta nakon kratkotrajnog zaustavljanja, onakvog kakvo je karakteristično za saobraćajne gužve.

Pošto je Citroen C5 X rađen prema ukusu azijskog kupca i to ponajpre onog s kineskim pasošem, pa su toj intenciji prilagođeni i dostupni agregati. Jasno vam je odmah da dizel opcija nije među njima.

Bazični motor će biti onaj s oznakom 1.2 PureTech, što je kovanica koja označava trocilindarski turbobenzinski blok. Ko zakorači stepenik iznad, naići će na četvorocilindarski turbo motor označen sa 1.6 PureTech za koji nisu obelodanjene tehničke specifikacije do ovog trenutka. Na vrhu ponude se nalazi dopunjivi hibrid koji kombinuje identični 1,6-litarski benzinac i električni motor. Snaga ovog sklopa iznosi poznatih 225 „konja“.

PHEV verzija je u stanju da bešumno jezdi ulicama i putevima, doduše ne brže od 135 km/h, i ne duže od 50 kilometara bez dopune. Sve do jedne varijante motora upotpunjuje osmostepena automatska transmisija.

Novi Citroen C5 X će uživo biti prikazan po prvi put za koji dan na Salonu automobila u Šangaju. Nedugo nakon toga kreće prodaja u Kini, dok će kros-liftbek stići u Evropu u drugom delu godine. Treba ga očekivati i kod nas, ali da li će biti, tačnije koliko će biti onih koji će ga pazariti, tek ostaje da se vidi.

Ovo definitivno nije vozilo koje se s pravom može nazvati naslednikom čuvene francuske limuzine C5.

AutoRepublika

(2169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ha, 4.8 metara dužine i 3 cilindra 1.2 Pure-nešto.

„premiJum“ wannabe.

Branko

“ Aerodinamički parametri kros-liftbeka nisu baš najsvetliji primer postignuća, pa koeficijent otpora vazduha iznosi Cx 0,29.” Ovo mi i ne zvuči tako loše obzirom na koncept vozila; s čim ga uspoređuješ?

Laki

Žalosne su ove vijesti oko „osovina“ agregata iskreno još jedna propuštena šansa da se probudi „duh“ Citroena slaba je ovo avangarda!

moron

Dopada mi se forma vozila.
Čudno mi, ali, niži je od nekadašnjeg 307 HB (151).
Mototizacija dovoljna i prilagodnjena vremenu.

BB

Podsjeća me iz profila na A4 all road

Ђока

Prilagođena motorizacija, čemu? Hodu u rikverc ?

BB

Ne znam da li u mojim genima ima kosooke haplo grupe, ali meni se ovi auto sviđa. Naravno, da li će do kraja da mi se sviđa, zavisi i od cjenovne etikete koju nakače na nj…

Zoca

Pitanjje je meseca kada ce Dacia biti veci igrac od Sitroena.

Ђока

Već je Dacija veći igrač od Citroena sa većim motorima. Novi C4 izgleda kao kad Duster abortira.

Zoca

Mislim igrac u smislu prodajnih cifri,bar sto se Evrope tice.Jos uvek je Citronella 10 posto jaci.Nazalost niko te ne moze s*jebati kao sam sebe sto mozes, tako i Citroen sa svojom politikom.

IvanBg89

Kojim većim motorima druže? 😀

Renault Terminator

Meni se svidja ovaj Citroen,spolja a i iznutra me podseca na pravog Franzuca,kao nekada VelSatis,prava avangarda.Ali samo sa 1.6 benzicem bez dodatnih budzevina.

Bungi

Koncepcijom karoserije naginje na DS5, zadnji kraj ima neke detalje pežoovog velikog SUV-a 5008 ali je ostalo premalo citroenove orginalnosti. Znam da zbog troškova više ne mogu da ponude pravo hidraulično vješanje ali zar je volan sa jednom prečkom toliko skup.? Nedovoljno hrabar, previše oprezan oblik.

BB

A gdje da stane vazdušni jastuk?

Bungi

A gdje je stao na Citroenu XM koji ima volan sa jednom prečkom???

IvanBg89

Ako se ne varam, prva generacija XM-a koja je imala jednu prečku nije imala airbag – kod druge je dodat, uz volan sa četiri prečke

Bungi

Ako se u volan sa jednom prečkom ne može smjestiti vazdušni jastuk zbog male površine, kao što ti kažeš, to neće predstavljati problem.Danas postoje sigurnosni pojasevi koji u sebi sadrže vazdušni jastuk koji se aktivira prilikom sudara.

BB

Ima, ugrađuju ih u male avione, mislim da se zovu AM safe..

IvanBg89

Nisam ni rekao da ne može, odgovorio sam na izjavu o XM-u 🙂
Mada mislim da Citroenu ne treba recikliranje starih avangardnih rešenja (jer više nisu avangardna) već nova avangardna rešenja, pa i nisam baš za rešenje sa volanom sa jednom prečkom.

Don

Dizel?

Razdroid

Da li ce kod nas naplaćivati i uvozne carine s obzirom da se proizvodi u Kini?

BB

Da, ako se braća Si i Vu drukčije ne dogovore…
E sad ta činjenica da se proizvodi u Kini ima svoje pozitivne i negativne aspekte. Pozitivno bi bilo da će tamo vjerovatno postići proizvodne brojke i da će cijena moći biti niža pa da amortizuje carine…

Milan

Ocekivao sam malo drugaciji prednji deo u odnosu na C4,ali je ok.
Jedan 2.2 HDI bi ovde dobro legao

Bungi

Ne samo što nećeš gledati taj dizelaš nego nećeš gledati nikakav.Dizelaši su proglašeni neprijateljem br. 1 po „ekologiju“, benzincima će dati još neko vrijeme, dok su strujaši „svijetla tačka i budućnost“ drumskog putovanja.A toliko decenija su tako lijepo „zagađivali“.?

Rikošet

Najviše me „stavom“ podsjeća na Subaru Outbacka. Veliki prevjesi pa imam osjećaj da auto visi iznad točkova i nema veze sa njima… Stilski je s prijeda presličan jeftinijem C4 da kažem „vauuuu“… Ili ja previše očekujem od Citroena ili on nema više šta da ponudi kroz ovu osnovnu liniju modela, jer su sve karte bačene na DS… Citroen je nekako preko noći postao avangarda za kinesku sirotinju, koju će kod nas da kupi možda neki doktor, slikar ili profesor slobodnijeg duha… S ovim motorima nema šansu da se nametne kod ozbiljnijih ljubitelja automobila, osim kada uđu u godine pa im… Pročitaj više »

BB

Svi bi željeli ekstravagantan citroen a onda da ga ne kupe jer je previše ekstravagantan 😉. Možda je ovako bolje, ekstravagancija umekšana, i dalje je tu, ali će se svidjeti široj publici i češće viđati na cesti. Bilo bi dobro da bude i dizel, vjerujem da će biti…

Rikošet

Svi bi željeli da imaju 20 i da gledaju svijet „onim“ očima… Siguran sam da će neki 20-ogodišnjak zaljubljenik u automobile i za ovaj V5 reći „vauuu“… Meni je vid već pomalo maglovit 🙂 Ova opcija je definitivno komercijalnija slažem se, ali onaj stari Citroen nije bio komercijala, već čista ekstravagancija, koja te zarobljavala kroz ulaganja u održavanje komplikovanih tehnoloških rješenja. Što si više para trpao u njega to ti je bilo manje logično da ga prodaš baš sad kada si „sve sredio“… Imao sam komšiju gastarbajtera „Austrijanca“ koji je obožavao svog BX-a… Mogao je vjerovatno tada da ima neki… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
BB

Skoro sam kolegu nagovorio da kupi C5 karavan. Tek kad ga je provozao 2 mjeseca mu se svidio do kraja. Kaže: Sviđa mi se što se može dići. Velim mu ja, to ćeš i za 10 godina reći 🙂 (ima 57 godina)…
Inače radi vage za utovarače, viljuškare, zamjenske elektronike za razne mašine, pa mu treba limuzina za cca 300-400km i „džip“ za nekih 300m da priđe mašini. Za njega idealna kombinacija (cijena auta, potrošnja, performanse, udobnost, itd..).

don

Paz vako, sto rece Markan iz Ferala, otvorimo lijepo za koju godinu biznis, pravimo po licenci jtd i preradjujemo dildase. Vjerujem da će se naći neka rupa u zakonu. Ili jednostavno pobijemo ove koji donose pederske zakone i vozimo se ko ljudi…

Laki

Realan komentar zaista Subaru i još neki a najmanje Citroen!

Zoca

Dizajner je radio prvi BMW X 6 sto se primecuje…