1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis razmatra rivala za Daciju Spring
Stellantis razmatra rivala za Daciju Spring
2

Stellantis razmatra rivala za Daciju Spring

1.22K
2
Podelite sa prijateljima:

Dacijin jeftini električni krosover izazvao je pravu buru na evropskom tržištu. 

Uz državne subvencije za kupovinu električnih automobila, Dacia Spring u velikom delu evropskih država košta oko 10.000 evra, što je izuzetno pristupačno, ne samo za baterijski model, već uopšteno u svetu novih četvorotočkaša. Renault grupa se oslonila na recept „prepakivanja“ jer su već imali model namenjen za kinesko tržište. Prilagodili su ga evropskim propisima i ponudili jedan krajnje zanimljiv paket za Stari kontinent.

Kako će ići prodaja Springa pokazaće naredne meseci, ali ako je verovati glasinama Dacia beleži ogromno interesovanje za svoj električni krosover koji je inače smešten u A segment. Nekolicina italijanskih i francuskih stručnih portala navodi da Stellantis pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa Springom, i da trenutno razmatraju da plasiraju konkurenta ovom vozilu.

Naravno, takav automobil ne bi mogao stići momentalno na tržište, već kroz nekoliko godina. Francuski automobilski novinari veruju da bi taj model mogao biti i pod plaštom Lancije, što se trenutno ne čini izglednim. Pre svega to bi bio niskobudžetni krosover A segmenta, a kako je već najavljeno da će Lancia zakoračiti u premijum segment, jasno je da se te dve stvari ne mogu mešati.

Daleko izglednija je opcija onu koju navode italijanske kolege – da bi potencijalni Stellantisov rival za Daciju Spring došao iz Fiata ili iz Citroena. Fiat je majstor za male gradske automobile, i ako je neko u stanju da napravi daleko bolji automobil od Springa onda su to stručnjaci iz Torina.

Prvi prioritet bila bi cena koja bi trebalo da bude konkurentna, odnosno na nivou Springa, što nije lako postići. Moralo bi se uštedeti na mnogo polja, ali trebalo bi imati u vidu da pada cena baterija po kWh, što bi dosta olakšalo posao Stellantisu.

Sve to bi mogao da bude uvod u demokratizaciju EV modela za šire narodne mase u Evropi. Do tada, pročitajte utiske našeg kolege Perice Rajkovića koji je već imao priliku da testira Daciju Spring.

AutoRepublika 

(1224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ubeđen sam da će biti Citroen…

BB

Ako Nidec dolazi i NS, Continental je već krenuo na istoj adresi, ako pokrenu iskopavanje litijuma, a ima i bakra iz Bora onda su velike šanse da to bude Kragujevac.