1. Home
  2. Vesti
  3. Ukrajinski KrAZ kreće s isporukama kamiona za američku vojsku!
Ukrajinski KrAZ kreće s isporukama kamiona za američku vojsku!
3

Ukrajinski KrAZ kreće s isporukama kamiona za američku vojsku!

5.74K
3
Podelite sa prijateljima:

Dugo već nismo čuli ni reč o ukrajinskom proizvođaču kamiona s nazivom Kremenčug Automobilski Zavod (KrAZ), dok su poslednje vesti iz te firme iznete na kompanijskom vebsajtu još tokom septembra 2020. godine kada je KrAZ izvestio javnost i isporuci krana od 25 tona. Istini za volju, objave smo i iščekivali sa zebnjom u srcu, to jest u nelagodi najava o verovatnom neslavnom završetku stečajnog postupka u toj kompaniji, što je bilo i predmet jedne ozbiljnije analize objavljene na našem sajtu.

Pre toga je bila još jedna objava, a ticala se isporuke tankera za Krivi Rog i kanalizacionih cisterni s kineskim kabinama, namenjenih afričkom Džibutiju. S obzirom na činjenicu da je aktivan pomenuti stečajni postupak, godišnji obimi proizvodnje se mogu jedino nagađati…

Onda možete misliti kakvo je iznenađenje predstavlja naprasna, naizgled ničim izazvana izjava o početku isporuka teškaša za potrebe američke armije. Zvanična informacija glasi otprilike ovako:

Kao kupac se javlja kompanija US21 Inc. iz američke savezne države Virdžinije, sa sedištem u gradu Ferfaksu, koja nastupa za račun američkog Ministarstva odbrane i ostali američkih bezbednosnih agencija. Ugovor pokriva trogodišnji period i uključujue isporuke kamiona s ravnim karoserijama i u konfiguraciji 4×4. Kamioni će se izvoziti s otvorenim platformama i rezervoarima za transport vode i goriva, kao i rezervnih delova. Anglo-saksonski mediji navode da se vrednost ugovora meri cifrom od oko 52 miliona američkih dolara.

Očigledno je da se radi o modelu s oznakom KrAZ-5233VE Specnaz koji nudi nosivost od šest tona. Zanimljivo je da se ne pominje koji, to jest čiji motor će pokretati vozila namenjena „američkim mesijama“, ali u objavi ipak piše da će pogonska grupa razvijati između 300 i 400 konjskih snaga. Sasvim je sigurno jedino to da to neće biti ruski YaMZ, koji je inače u prošlosti bio korišćen za ovaj model.

Da citiramo novinsko saopštenje: “Prestižni ugovor koji smo potpisali dokazuje da je KrAZ vodeći svetski proizvođač opreme iz oblasti automobilske industrije. Izuzetno smo ponosni što možemo da doprinesemo razvoju američke vojske i njihovom međunarodnog bezbednosnog programa.”

Politička pozadina ovog dogovora je, dakle jasna kao dan u podne, i veoma je verovatno da se ovde radi o naređenju američkog političkog vrha da se ukrajinski industrijski „mrtvac“ postavi na noge, barem koliko-toliko. Potpuno je drugo pitanje, šta će „kog đavola“ tako moćnom savezu kakav je NATO, prastara vojna oprema, pride još i nepoznatog dizajna. Koliko će se Jenkiji usrećiti s ovim kamionima, kada se po internetu mogu pronaći i informacije o nezadovoljstvu i problemima s kojima se suočava i sama ukrajinska vojska, može samo da se pretpostavi.

Kako bilo, razumno je pretpostaviti da će Amerikanci poslati KrAZ-ovu opreme daleko od domovine. Moguće je da se vozila nađu u Siriji, Džibutiju, Hondurasu, ili negde drugde, s obzirom na to da su američke vojne baze razasute svuda po svetu.

AutoRepublika

(5737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ma možda će ih odmah okrenuti na Rusiju, da ne voze daleko..

DOLF

Verovatno će ići kao donacija nekom…

Boban

Upravo tako. Htedoh napisati „ma daj“ na ovaj tekst 🙂 Ovo je ista prica kao i „sta ce americkoj vojsci zastavino naoruzanje?“ … jednostavno….. NIJE ZA NJIH SAME. Ameri su i Mi17 kupovali od Rusa „za sebe“… a svi do jednog zavrsili u Avganistanskoj vojsci.