1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska – zabrana dizelaša u gradovima neće proći tako lako
Francuska – zabrana dizelaša u gradovima neće proći tako lako
8

Francuska – zabrana dizelaša u gradovima neće proći tako lako

718
8
Podelite sa prijateljima:

Poslednje studije ukazuju na to da se veliki broj građana protivi zabrani „dizelaša“ u urbanim sredinama. 

Nekolicina velikih francuskih gradova najavila je stvaranje „čistih zona“ koje će u potpunosti eliminisati dizel vozila iz tih rejona. Vremenom, te zone će dobijati sve veću površinu sve dok na kraja u potpunosti ne izbace dizel četvorotočkaše iz gradskih oblasti. Pariz je već potvrdio svoje planove u vezi sa izbacivanjem dizelaša, a slično su najavili i Lion i Strazbur.

No, poslednje studije demonstriraju da veliki broj građana još uvek ne zna te planove, iako su oni javno dostupni. Istraživanje ukazuje da čak 60% ispitanika nije znalo za nameru da se izbace dizel vozila iz gradskih sredina.

To i nije previše čudno, ali ono što bi trebalo da zabrine tamošnje vlasti jeste da je čak 45% anketiranih izrazilo negativan stav povodom ove zabrane. Prebacili su vlasti činjenicu da se ovakvim postupcima stvara još veći jaz između klasa, jer u ovom trenutku samo bogati mogu priuštiti električne automobile.

Šta više, dve trećine ispitanika naglasilo je da su EV modeli i dalje preskupi, dok je njih 64% potvrdilo da nema nameru da kupi električni automobil u narednih pet godina. Sa tim u vidu, jasno je da francuski planovi o elektrifikaciji ne mogu da opstanu ukoliko se pod hitno na tržištu ne pojave neki jeftiniji EV četvorotočkaši.

Umesto toga, žestoko se brane dizel vozila. Čak 71% onih koji su učestvovali u anketi izrazili su da je zabrana upotrebe dizelaša u gradovima isuviše stroga.

Podsetimo, francuska država je decenijama favorizovala dizel gorivo u odnosu na benzin, pa je tako prethodne godine čak 58% vozila na drumovima ove zemlje pogonilo upravo ovo „prljavo“ gorivo. Neće se stav stanovništva promeniti tako lako, videli smo to i sa pokretom „žutih prsluka“.

AutoRepublika 

(718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Joseph

Ne može se sad to od jednom zabraniti, mislim da je bolje više oporezivati dizel autombili pri registraciji, gorivo (možda nije dobro za tešku industriju) i automobile pri kuplji i za 5-10 godina broj dizela će se drastično smanjiti. Francuska ima dobre predispozicije da bude jedna od zelenijih država Europe jer većina Struje im dolaz iz nuklearnih elektrana a to se može smatrati zelenim. Šteta što Njemačka ne gleda u tom smjeru.

Fallout

Jeste, ali deo tog nuklearnog otpada kasnije zavrsava na Kosovu.

don

Stanovnici se nikad ne bune sami, narod sve prihvaća. Bune se samo ako ih neki agitator podstiče. Obično, iza svake pobune stoje tudje tajne službe.

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

Podržavam „pobunu“ …

Don

Zato sto je u Francuskoj? 😉

moron

Pa, bez da se ovo ekološlo ludilo najpre pobedi ili bar svede u neke granice razuma tamo odakle je i sve krenulo, sa „trulog Zapada“, teško da ima nade i za nas ovde, na „poletnom Istoku“ …

don

no Pasaran 😀

Branko

Da se kladimo?😁 Nije da to podržavam, ali više od pola nema negativan stav, pa… Pustit će raju da se ispuše i napraviti što misle da treba.