1. Home
  2. Vesti
  3. Sud: Gon da vrati Japancima skoro pet miliona evra
Sud: Gon da vrati Japancima skoro pet miliona evra
1

Sud: Gon da vrati Japancima skoro pet miliona evra

156
1
Podelite sa prijateljima:

Presuda je doneta 20. maja 2021. godine. Holandski pravosudni organi su doneli rešenje prema slovu kog je Karlos Gon, optužen za proneveru, dužan da vrati iznos od blizu pet miliona evra, na račun alijanse Nissan-Mitsubishi.

Suočen sa teškom presudom, bivši automobilski moćnik planira da uloži žalbu. Već je pokrenuo pravnu akciju protiv kompanije u kojoj navodi da je na nezakonit način dobio otkaz, iz kog razloga je zahtevao odštetu u iznosu od 15 miliona evra. Međutim, sud u Amsterdamu je presudio da kompanija nije imala ugovornu obavezu prema menadžeru i da ovaj nije bio ovlašćen da primi novac od kompanije. Da bi Gonova akcija imala pravno utemeljenje, „nedostajala je dozvola nadležnog odbora“, navedeno je u sudskom rešenju.

Sud je pojasnio da je prethodni ugovor, koji je stupio na snagu u julu 2012. godine, prestao da važi u aprilu 2018. godine, i da sada Gon mora da nadoknadi kompaniji iznose koje je primao na ime plata u periodu od aprila do novembra 2018. godine, što predstavlja iznos od bezmalo pet miliona evra!

„Tim advokata odbrane je najavio žalbu Apelacionom sudu,“ reagovao je portparol kontroverznog biznismena, navodeći da u toku ovog postupka nije saslušan ni Karlos Gon, niti bilo koji drugi ključni svedok.

Mnogima je verovatno već davno dosadila saga oko hapšenja i uopšte karijere Karlosa Gona, ali da samo ukratko podsetimo da je libansko-francusko-brazilski menadžer uhapšen u Japanu u novembru 2018. godine, pod oputžbama utemeljenim na četiri osnova. Dve optužbe se tiču neprijavljivanja punog iznosa zarade berzanskim organima, dok se druge dve tačke odnose na pronevere. Gon je od tada kontinuirano insistirao na nevinosti i optuživao Azijate za zaveru.

Nakon višemesečnog pritvora u Japanu, pušten je uz kauciju, a onda je pod nerazjašnjenim okolnostima pobegao avionom s ostrva. Trenutno se nalazi van domašaja japanskog pravosuđa u Libanu čiji pasoš poseduje, i koji nema potpisan sporazum s Japancima o izručenju sopstvenih državljana.

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Jedna mjesečna plata