1. Home
  2. Vesti
  3. Audi završio na sudu zbog nametanja bespolnog jezika
Audi završio na sudu zbog nametanja bespolnog jezika
1

Audi završio na sudu zbog nametanja bespolnog jezika

1.13K
1
Podelite sa prijateljima:

Polno ravnopravni jezik, ma šta to značilo, bi trebalo da doprinese mogućnosti da se upotrebom jedinstvenih reči ili fraza, gramatički ispravno, jednovremeno obratite ženama, muškarica i transrodnim osobama. Pored nemačkog Audija, veliki je broj kompanija koji je već uspostavio ili pak radi na uspostavi novih komunikacijskih manira vezanih za ovu temu. U Audiju se dokument naziva „Vodič kroz rodno osetljiv jezik“, i njegovo poštovanje se nameće.

Međutim, sada se pravna služba nemačke premijum marke Audi susreće s privatnom tužbom koju je Okružnom sudu u Ingolštatu podneo zaposleni u kompaniji. Osoba muškog pola je u tužbi navela da se oseća diskriminisanom, jer, kako navodi, ne može slobodno da koristi reči koji su muškog roda, što ga i lično povređuje, preneo je nemački list “FOCUS Online”.

Advokat kog je angažovao povređeni radnik Audija, Birkhard Beneken, takođe govori o nepravdi koja se nanosi mušakrcima ovim putem. Mnoge reči koje su izvorno muškog roda, u Audijevom jeziku budu prepravljane na bespolne, da ne kažemo hermafroditske ili možda transrodne pojmove, što uslovljava da se tužilac ne može opredeljivati prema tome kako želi da mu se okolina obraća.

Beneken naglašava da je svestan potpuno novog horizonta koji se otvara pred sudskim organima s pokretanjem ove parnice, ali smatra važnim da se o tome i sudska vlast opredeli. Datum prvog ročišta nije određen.

Baš o ovoj temi, tačnije o odnosnim dešavanjima u Audiju smo pisali i ranije. Ako vas materija zanima, predlažemo pregled ovog članka.

AutoRepublika

(1131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments