1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen (ne) veruje u budućnost dizelaša
Citroen (ne) veruje u budućnost dizelaša
2

Citroen (ne) veruje u budućnost dizelaša

724
2
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, francuska marka se čvrsto oslanjala na prodaju vozila sa dizel motorima. 

Čak i u ovom trenutku gotovo čitava gama Citroena dostupna je i sa „prljavim“ dizelskim pogonskim jedinicama. To nije slučaj sa poslednjim dodatkom u portfoliju – modelom C5 X.

Jedinstveni naslednik nekadašnje tradicionalne limuzine zauzeo je novi pristup koji će očito biti i uvertira u razlaz Citroena sa dizelskim agregatima. Tako C5 X u ponudi nema takvih motora te se oslanja na benzince i hibridne pogonske sklopove. Uvodna pogonska jedinica je trocilindarski 1,2 PureTech motor, sledi četvorocilindarski 1,6 PureTech, da bi vrhunac ponude bio plug-in hibrid sa 225 ks.

Ovo bi uskoro mogao biti recept za većinu Citroenovih automobila, a ni najave šefa ove marke nisu ohrabrujuće povodom dizel goriva. „Vrlo sam hladnokrvan povodom dizela“, kazao je Vinsent Kobi – prvi čovek Citroena. On je naglasio da se vremena menjaju, te da je jasno da kupci više ne žele takve četvorotočkaše.

„Dizelaši su činili više od 80% prodaje u ovom segmentu pre pet godina. Prošle godine su bili na 50%, a kroz tri ili četiri mogli bi da padnu na manje od 15%“, navodi šef Citroena. Kobi je naglasio i da veruje da će C5 X postaviti novi trend u D segmentu sa svojom paletom motora koja ne uključuje dizelaše.

No, reči Vinsenta Kobija i ranije najave Citroena ne idu ruku pod ruku. Francuski brend veruje da će na godišnjem nivou u Evropi isporučivati oko 20.000 primeraka što je daleko od brojki koje beleže velikoserijski bestseleri iz D segmenta.

Očito je da će novi C5 X biti i svojevrsan eksperiment za „ševron“, pa ukoliko se pokaže da može bez dizelaša, moguće je da Citroen „prekroji“ palete agregata kod ostalih modela.

AutoRepublika

(724)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Prodaja C4 je pokazala koliko kupci „ne žele“ dizela, značajno je prisutan. Doduše moguće je da se nijedan C5 ne proda sa dizelom pa će onda reći: Eto vidite da kupci ne žele dizela…koji nije u ponudi 🤣😂🤣😂

don

sto je najzalosnije, tako i govore! ne nude dizel pa kazu pala potrazanja za dizelom, a ako nude onda je to od 110 ks..
na taj nacin obmanjuju ljude koji onda pomisle kako sad svi listom odustaju od dizela.
Nego, sad ce sirena….