1. Home
  2. Vesti
  3. Ford planira još jedan pikap kamionet pozicioniran ispod Mavericka
Ford planira još jedan pikap kamionet pozicioniran ispod Mavericka
0

Ford planira još jedan pikap kamionet pozicioniran ispod Mavericka

118
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle su oko tri godine od kada je Ford najavio kompletnu eliminaciju putničkih automobila na američkom tržištu i nameru da se fokusira na terence, krosovere i pikap kamionete, to jest na seriju modela s povišenim odstojanjem od tla. Naravno, zameniti modele kao što su Fiesta, Focus, Fusion i Taurus je značilo da neki noviteti moraju da stignu, pa makar bili i u drugoj klasi.

Ford je jedini proizvođač „preko bare“ koji u svojoj ponudi trenutno ima čak četiri pikap kamioneta različitih dimenzija i to Maverick, Ranger, F-150 i SuperDuty. Lista bi zapravo bila još veća ukoliko bismo računali i ona veća komercijalna vozila koja spadaju u kategoriju HeavyTrucks.


Ali kompanija se na zadovoljava s tim već navodi da trenutno razmatra dodavanje još jednog modela u ponudu. Spomenuti Maverick, koji možete da vidite na priloženim fotografijama, već čuva titulu najmanjeg kamioneta u Americi sa dužinom od „samo“ 5.072 milimetara. Možda brojka nije generalno niska, ali ako bismo ga uporedili s onim najvećim, to jest SuperDutyjem koji je dugačak 6.761 mm, Maverick se čini kao „patuljak“. Mnogi su sumnjali u njegov uspeh, ali Ford tvrdi da je dobio više od sto hiljada narudžbi, pa kompanija smatra da postoji tržište za još jedan manji model.

Ovu vest je potvrdio glavni čovek u Fordu za globalnu proizvodnju, gospodin Hau Tai-Tang u razgovoru sa kolegama sa sajta „Muscle Cars and Trucks“. Dodao je da firma još uvek mora da analizira troškove proizvodnje i cenu, i da nije siguran koliko bi takav model bio profitabilan s obzirom na činjenicu da bi morao da košta manje od 19.995 američkih dolara.

Spomenuta suma je ona koju je Ford naumio za Maverick u baznom izdanju sa 2,5-litarskim hibridom. Tai-Tang je takođe rekao da bi se uštedelo na troškovima razvoja, da bi njega preuzele divizije u Južnoj Americi ili Africi, a proizvodnja bi se odvijala u Meksiku.

Dok Ford svakako ima mehaniku za model manji od Mavericka, pitanje je samo koju platformu bi koristio. Eliminacijom modela EcoSport znači da su Escape i Bronco Sport trenutno najmanji modeli brenda „preko bare“, a spomenuti Maverick je zasnovan na njima.

Ipak, teško je očekivati da će Ford ignorisati onu jeftiniju klasu i verujemo da je samo pitanje dana kada će i Puma biti dostupna Jenkijima. A to bi mogao da bude početak jedne nove platforme za nekoliko budućih modela…

AutoRepublika

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments