1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Vodeći standard u automobilskoj industriji – ISO/TS 16969
Vodeći standard u automobilskoj industriji – ISO/TS 16969

Vodeći standard u automobilskoj industriji – ISO/TS 16969

2.36K
2
Podelite sa prijateljima:

Suočeni sa potrebom harmonizacije različitih nacionalnih propisa vezanih za standarde kvaliteta u automobilskoj industriji, udruženja koja okupljaju najveće proizvođače automobila i njihove dobavljače iz Nemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije i Amerike su se udružila sa ciljem da naprave jedinstven standard. Kao rezultat, pre gotovo 20 godina (1999.), svet je ugledao dokument ISO/TS 16969, koji će brzo postati vodeća tehnička specifikacija i standard u svetu automobilske industrije.

ISO/TS 16949 se od početka oslanjao na ISO standard kvaliteta 9001, te su svi zahtevi navedeni u 9001 ujedno i zahtevi 16949, sa značajnom razlikom što ISO/TS 16949 postavlja dodatne zahteve, specifične za automobilsku industriju. Od nastanka do danas, ISO/TS 16949 je doživeo nekoliko revizija, prateći promene u osnovnom standardu kvaliteta (9001), kao i rastuće zahteve kompleksne automobilske industrije, da bi 2016. godine prerastao u dokument IATF 16949:2016.

Svi direktni dobavljači (proizvođači komponenti i pružaoci usluga) originalnih proizvođača automobila (eng. Original equipment manufaturers – OEM) moraju biti sertifikovani za standard IATF 16949:2016. Oni koju su bili sertifikovani za prethodne verzije standarda (sa prefiksom ISO/TS) dužni su da pređu na novu verziju do septembra 2018. godine, ukoliko žele da nastave saradnju sa proizvođačima automobila. Sertifikaciju sprovode za to ovlašćene kuće koje detaljno proveravaju sve aspekte sistema kvaliteta u preduzeću i izdaju serfikat ako budu zadovoljni onim što vide.

Ako biste iz prethodno navedenog pomislili da je jedna firma sertifikovanjem završila posao, ne biste bili u pravu. Sertifikacija traje samo tri godine, nakon čega je potrebno ponovo proći kroz isti proces. Da stvari budu još komplikovanije, i taj trogodišnji sertifikat morate da održavate godišnjim proverama koje vrši ista sertifikaciona kuća. Ukratko – nema opuštanja u automobilskoj industriji!

Zahtevi standarda

Sam standard je namenjen svim dobavljačima i pružaocima usluga za OEM nezavisno od njihove veličine i proizvodnih i drugih procesa, a kako se jedan automobil sastoji od desetina hiljada delova, možete zamisliti spektar firmi koje svoje sisteme kvaliteta grade polazeći od zahteva iz IATF 16949.  Jasno je, onda, da standard mora biti dovoljno uopšten da bude primenjiv u svim tim preduzećima, a dovoljno precizan da nijedan segment sistema kvaliteta ne ostane van njegovog domašaja.

Stara trgovačka krilatica „mušterija je uvek u pravu“, skoro u potpunosti odslikava stanje u sistemima kvaliteta svih učesnika u automobilskoj industriji. Ne samo da su svi glavni zahtevi velikih proizvođača automobila ugrađeni u IATF 16949 (na kraju krajeva, oni su ga i pisali), već je ostavljena i mogućnost svakom od njih da postavi svoje dodatne zahteve vezano za bilo koju tačku standarda (tzv. Customer-specific requirements). Izlišno je reći da oni tu mogućnost obilato koriste. Sa stanovišta sistema kvaliteta proizvođača komponenti za automobile to jeste prilična obaveza, ali i nije toliko loša opcija. Uvek je bolje unapred detaljno znati šta se od vas traži (što vam daje prostora da se dobro pripremite i organizujete) nego na brzinu improvizovati.

Sve tačke standarda (a ima ih više od 200) definišu kako sistem kvaliteta treba da izgleda da biste imali kvalitet proizvoda na najvišem mogućem nivou. Nijedan segment tu nije izostao:

  • Komunikacija sa klijentom u vezi sa: proizvodima, uslugama, ugovorima, žalbama…
  • Šta u slučaju da imate proizvode koji ne odgovaraju zahtevima (tzv. neusaglašenosti)?
  • Kako upravljate mernim instrumentima?
  • Kako upravljate kvalifikacijama zaposlenih radnika i njihovim obukama?
  • Kako procenjujete rizike u poslovanju i kako upravljate rizicima?
  • Kako upravljate dokumentima?
  • Kako visoki menadžement procenjuje ostvarene performanse?
  • Kako upravljate „stalnim poboljšanjima“ (continual improvement)?

Upravo u poslednjoj stavci nalazi se i jedna od glavnih intencija standarda kvaliteta. Kvalitet nije nešto poput penjanja na planinu, gde, kad stignete na vrh, poduhvat je završen i možete ići samo nadole. Kod sistema kvaliteta, ciljevi se stalno pomeraju naviše i nema tog Mont Everesta iza kojeg ne stoji jedan još viši vrh,  a iza njega još jedan. Naši sagovornici iz Sigita su nam skrenuli pažnju na još jedan član standarda nazvan u našem slobodnom prevodu sa engleskog „Razvoj dobavljača“. Ako vam lepše zvuči u originalu (Supplier Development), niste jedini. Dakle, nije dovoljono samo razvijati svoj sistem, već i podsticati vaše dobavljače da se i oni unapređuju.

Knjige su napisane o standardima kvaliteta, ali na ovom mestu ne želimo da temu širimo. Dovoljno je za početak, pa, ako se zainteresujete, samo napred u istraživanje. Samo čitanje standarda nije, verujte nam na reč, nikakva avantura. Ali primena standarda i shvatanje kako on izgleda kada dobije realan nepapirni oblik – e, to je već sasvim druga priča. Možda vam i ispričamo neku od tih priča, ako vas bude zanimala.

AutoRepublika

 

 

(2355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Kao amateru zainteresovanom za standarde kvaliteta u automobilskoj industriji, ovakvi članci mi mnogo znače. Jasno i prilagođeno svim čitaocima.

Zvezdan Božinović

Zaista je tako, odličan tekst. Velika je majstorija kada autor prilagodi text publici koja nije iz branše. Sa zadovoljstvom sam ga čitao 🙂