1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Lightyear ide u stečaj
Lightyear ide u stečaj

Lightyear ide u stečaj

349
4
Podelite sa prijateljima:

Juče smo pisali kako je Lightyear iznenadio evropsku javnost zvanično saopštivši obustavu proizvodnog procesa svog prvog solarnog električnog automobila.

Lightyear je istakao da je ova teška odluka imala za cilj da zaštiti budućnost kompanije i, pre svega, usmeri sve svoje resurse na proizvodnju drugog, pristupačnijeg modela – Lightyear 2. Međutim, ono što je izazvalo najviše kontroverzi zbog ove mere je činjenica da se novi Lightyear 2 neće pojaviti na tržištu najranije do kraja 2025. godine.

Novo saopštenje koje je objavio Lightyear osvetljava celu ovu situaciju i promene koje su se dogodile u kratkom vremenskom periodu. Atlas Technologies BV, operativna kompanija odgovorna za proizvodnju Lightyeara, podnela je zahtev za stečaj.

Kratka izjava kompanije koju je brend objavio na svom sajtu ističe da je Rechtbank Oost-Brabant, u Bolduku (Holandija), prihvatila zahtev za otvaranje postupka obustave plaćanja u vezi sa firmom Atlas Technologies BV. Ovo saopštenje je bio bokal hladne vode za sve zaposlene, kupce, investitore i dobavljače kompanije.

U ovoj novoj fazi koja počinje, poverenik će se fokusirati na poziciju zaposlenih i poverilaca, kao i na procenu kako se aktivnost brenda Lightyear može nastaviti i, pre svega, materijalizovati pomenuto lansiranje Lightyeara 2. To bi, navodno, trebalo da se desi za oko dve godine. Nažalost, i gledajući najnovije događaje, čini se da je zaista teško ispoštovati obećane rokove.

Novi Lightyear 2 neće biti dostupan do kraja 2025. godine. Od kada je zvanično najavljen, ovaj model je izazvao velika očekivanja. I za obećane specifikacije i, što je još važnije, za ciljnu prodajnu cenu. Lightyear je tada najavio da će imati početnu cenu od oko 40.000 evra.

Imaće približnu autonomiju od 800 kilometara zahvaljujući bateriji i solarnim panelima. Kompanija je takođe obećala da će otkriti pune specifikacije i konačni dizajn Lightyeara 2 na leto ove godine.

AutoRepublika

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Izgleda da je kolega @’79 DeVille bio vidovit ili mnogo bolje upoznat u dešavanja kada je juče napisao ono što je napisao ( „Pre cemo sacekati Godoa da stigne, cak mozda i beogradski metro, nego Lightyear 2.“ )

BB

A šteta, taman sam počeo skupljati novac za jedan solarni pogon 😉

Matija

Ovaj auto nikada nisam smatrao ni realnim ni interesantnim. Kako li ce investori da pokriju svoje gubitke?

BB

Ko ih je vukao za uši? Sami pali, sami se ubili…

To vjerovatno i jeste cilj ovakvih, super duper, projekta… Prodati priču i popaliti budale.
Zbog ovakve prakse, masa dobroh ideja se ne realizuje…