1. Home
  2. Vesti
  3. Niva Travel i Legend će se sklapati na istoj traci
Niva Travel i Legend će se sklapati na istoj traci
0

Niva Travel i Legend će se sklapati na istoj traci

848
0
Podelite sa prijateljima:

Avtovaz je zvanično potvrdio šuškanja koja su se raširila pre nekih osamnaest meseci, kada je kompanija otkupila udeo američke strane u zajedničkom poduhvatu. Porizvodnja terenaca Lada Niva Travel (ranije poznatog kao Chevrolet Niva) će biti preneta tokm leta, sa zasebne proizodne lokacije Lada Zapad Toljati (bivša zajednička firma GM-AVTOVAZ) na treću liniju glavne proizvodne trake Avtovaza. Realokacija proizvodnog procesa bi trebalo da bude okončana pre kolektivnog godišnjeg odmora koji se planira za avgust pred nama.

Chevy Niva je još od samog početka bio montiran u okviru zasebnih pogona fabrike pod upravom GM-AVTOVAZ, koja je posedovala godišnji proizvodni kapacitet od 98 hiljada vozila, i bila je locirana uz glavni kompleks u Toljatiju. Istovremeno, farbanje karoserije, kao i sporedne operacije zavarivanja, kao i sama montaža vozila su bile obavljane tu. Potom su kompletirane karoserije, motori i menjači dolazili iz „velikog“ Avtovaza. Čak i iz ugla logistike, ovako organizovana proizvodnja je bila ekstremno neefikasna, pa je priča promenjena odmah nakon kupoprodaje udela u zajedničkom poduhvatu, i sada se radi na prenosu proizvodnje obe verzije na jednu traku.

Treća linija na glavnoj proizvodnoj traci velike fabrike je do sada imala tešku sudbinu. Još 2014. godine je modernizovana u skladu sa standardima Alijanse za integrisani proizvodni sistem (Alliance Integrated Manufacturing System – AIMS) koje je postavio Renault-Nissan, kako bi se na njoj sklapala Lada Vesta. Međutim, naposletku je ona izmeštena u Iževsk, dok su samo Priora i Lada 4×4 bile montirane na toj trećoj liniji.

Kao rezultat svega, moderna proizvodna linija nije radila punim kapacitetom. Iako je mogla da odbaci i do 300 hiljada vozila za godinu, s nje je silazilo samo 32 hiljade SUV-ova Lada 4×4, koji se od početka ove godine naziva Lada Niva Legend. Međutim, uz izmeštanje i modela Niva Travel na istu traku, stvari će se ozbiljno popraviti jer je prošle godine samo 20 hiljada primeraka ovog vozila izrađeno pod amblemom Chevroleta.

Objavljeno je da će nakon kompletiranja procesa seobe proizvodnje iz jedne u drugu fabriku, ona prva, Lada Zapad Toljati biti konzervirana, uz, za nju još uvek maglovite planove za budućnost. Ipak, verovatno je da će kasnije ovaj kompleks biti modernizovan i da će biti preneta proizvodnja modela koji sada silaze s montažne trake moskovskog pogona Renaulta. Pričamo o modelima Arkana, Kaptur, Duster i s njima povezani krosover Nissan Terrano.

AutoRepublika

(848)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments