1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Mini doživeo svojih prvih pet minuta slave na internetu
Novi Mini doživeo svojih prvih pet minuta slave na internetu
1

Novi Mini doživeo svojih prvih pet minuta slave na internetu

4.32K
1
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija heča s oznakom Minija stiže tek 2023. godine, ali je evo, mališan ovom prilikom znatno pre debija doživeo da bude „provaljen“. Inače, BMW koji kontroliše poslovanje britanske marke je prošlog meseca podelio fotografije kamufliranog prototip primerka pogonjenog električnim sklopom, ali ovo što danas vidimo je daleko informativnije, a zahvaljujući objavi na društvenoj mreži Instagram.

Od kada je Mini pod upravom Nemaca, ovo je hronološki gledano četvrta generacija verzije hečbek, a kako deluje nakon pregleda ovih fotografija, ispostaviće se da su dizajnerske izmene poprilično značajne, imajući u vidu tradiciju brenda. Što se tiče same objave, znamo da je vozilo fotografisano u Kini i moguće je da će ovo možda neplanirano objavljivanje usloviti i drastično raniju prezentaciju od prvobitno planirane, a može se desiti i da je Mini ogoljen jer je bio u funkciji snimanja promotivnog materijala u kontekstu skorog specijalnog događaja.

Najupečatljiviji prizor se pred očima posmatrača pruža pri pogledu na stražnjicu novajlije gde su upadljive značajno osobene signalne grupe. Znamo da su ranije bile kružnog oblika, ali su sada preinačene u trouglastu formu s mrežastim šablonom, nekako u stilu junaka iz stripova koji nam je znan pod imenom Spajdermen. Ovde smo uhvatili BMW „u laži“ s novembarskim fotografijama maskirnog vozila na kom su bila montirana ovalna stop svetla. U stvari, to je bila samo, vešto osmišljena optička varka.

Unutrašnje tačke trouglastih, a zapravo četvorougaonih stop svetala su spojene crnom trakom koja se proteže celom širinom noviteta i na kom stoji natpis „Cooper S“. Znamo da se iza ovog indeksa krije vruća verzija, i to najverovatnije električna, pošto nismo uspeli da zapazimo završetke izduvnih cevi ispod odbojnika, gde bi inače bili smešteni da je konvencionalni Mini u pitanju.

Gornja linija spojlera koji povezuje poklopac prtljažnika s krovom je pomerena prilično unapred. Sama vrata su postala šira, dok su stakla uvučena ka unutrašnjosti u gornjoj zoni. Na ovaj način su stilisti uspeli da izpromovišu znatno više dinamičan stil mališana.

Ako je zadnji kraj prilično iznenađujuć, onda se za nos vozila može reći da je „pljunuti Mini“. Tu su veliki kružni farovi, kao i maska (nepostojećeg) hladnjaka karakterističnog oblika. Ipak, oštrom oku neće promaći činjenica da poklopac motora sada ne pokriva u potpunosti prednje svetlosne grupacije, već je nešto manje površine. Nasuprot haubi, prednji blatobrani su narasli.

Sveukupno, dizajn Minija deluje čistiji u odnosu na model koji je pri kraju karijere, s tim da su mu prepusti kraći, dok je zadnje vetrobransko staklo veće.

U kabini možemo zapaziti novi volan s bočnim paocima usmerenim naniže, kao i mnogo više lakonski čeoni panel od onog koji je aktuelan na trećoj iteraciji Minija.  Umesto premijum uređaja HUD (head up displey), instalirano je sirotinjsko rešenje s pločom od pleksiglasa, na kojoj se ispisuju bitne informacije, umesto na šoferšajbni, kako je rešeno kod luksuznih marki, što bi Mini iskreno želeo da bude.

Po sredini grebena možemo videti veliki crni taman krug koji očito predstavlja novi ekran multimedijalnog sistema, dok je ispod smešten blok s analognim tasterima. Retrovizori imaju trougano obličje, odnosno nisu više kružnog oblika, kao što su nekada bili.

Možemo s naše strane prokomentarisati kako još uvek nisu dostupne pouzdane informacije o tome na kojoj platformi će novi Mini biti zasnovan. Zvanično se zna da će varijante s benzinskim dizel i električnim motorima biti u ponudi, pa bi u teoriji to moglo da znači da će novajlija biti sklapan na dve različite arhitekture – jedna za konvencionalne modele, dok bi druga bila za baterijske.

Novi Mini namenjen evropskom kupcu će biti sklapan u najreprezentativnijoj fabrici marke u britanskom Oksfordu, gde će biti montirana i verzija bez krova koja se očekuje 2025. godine. Pride, Kinezi će kupovati Mini proizveden od strane zajedničkog poduhvata nemačke kompanije i lokalnog Great Walla.

Pored Minija u heč izdanju, te 2023. godine će biti predstavljen i Countryman sledećeg naraštaja, dok će 2024. biti viđen i Minijev električni kompaktni kombi koji će se verovatno nazivati Traveler. Poslednji novi model Minija s termičkim motorom stupa na scenu 2025. godine, pre nego što se marka prebaci u potpunosti na baterijske modele do 2030.

AutoRepublika

(4318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Suzuki Swift plus oni korejski daihatszu gabori i to je to