1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao novi građevinski radnik – IVECO T-Way
Debitovao novi građevinski radnik – IVECO T-Way
5

Debitovao novi građevinski radnik – IVECO T-Way

470
5
Podelite sa prijateljima:

IVECO je konačno kompletirao sistematsku, i ničim požurivanu obnovu game. Ono što su marke MAN i Volvo učinile jednovremeno, Ivekovcima je oduzelo par godina vremena, što je moguće uzrokovano i teškom situacijom u kojoj se nalazi kompanija. Nedavno su se pojavile i spekulacije da bi firmu mogli kupiti Kinezi, tačnije koncern FAW, ali je došlo do zvanične objave kojom su demantovani takvi navodi

Bilo kako bilo, debitovala je serija teškaša namenjena građevinskoj industriji T-Way, i to kao što i dolikuje današnjem vremenu, odnosno putem interneta. Odmah da kažemo da slovo T ovde reprezentuje početak engleske reči „tough“, što bi se moglo prevesti kao „čvrst“, „stamen“, da ne kažemo „j.ben“.

Zanavljanje palete kamiona marke Iveco je započeto još krajem 2017. godine kada je predstavljena laka serija X-Way, kao svojevrsna kopča između familije drumskih krstarica Stralis i onih namenjenih eksploataciji u nedođijama, zvane Trakker.

Međutim, novinari koji su imali prilike da poteraju ove teškaše iz serije X-Way, preneli su utiske koji nisu bili baš pohvalni za proizvođača, navodeći da debljina šasije od 7 milimetara, izabrana zbog težnje da se konstrukcija učini što lakšom, nije podesna za najteže uslove eksploatacije. Tada nisu ni bili dostupni pravi kiperi nove generacije u gami Iveca.

Dve godine kasnije se pojavio glavni S-Way, što je bio zapravo redizajnirani Stralis. Novitet nije značajno izmenjen kada se priča o statusu putničke kabine, ali je svakako izgledao veoma impresivno.

U novembru 2019. godine je usledio debi i lakih građevinaca iz pomenute porodice X-Way. Tada je viđena slična restilizacija na manifestaciji održanoj u francuskom gradu Lionu.

I konačno pred nama je T-Way, kao naslednik nadaleko poznatih kamiona s oznakama Trakker. Kako je proizvođač naveo, kamioni iz ove familije su predviđeni za savladavanje najtežih zadataka, dok bočni elementi nude debljinu lima i od celog santimetra, dok prednje osovine krasi nosivost od devet tona,

Takvi kamioni mogu biti poručeni sa različitim sistemom prenosa snage do točkova: 4×4, 6×6 ili 8×8. Među upečatljivim karakteristikama dizajna eksterijera se ističe jaki čelični branik s ugrađenim tananim prednjim svetlosnim grupacijama uz rešetke na njima.

Enterijer podseća na onaj koji krasi S-Way i X-Way, pa tako nije podvrgnut strateškim modifikacijama, pa je čak i obruč upravljača podesiv na starinski način, putem dugmeta u podu. Ali, multifunkcionalan volan s brojnim tasterima na njemu, kao i ekran osetljiv na dodir koji je montiran na čeonom anelu, unose dah modernizma u postavku kabine. Utisak dopunjuju i „sportska“ sedišta s pojasevima čije su trake crvene boje.

Što se tiče motora, za pogon se može izabrati devetolitarski Cursor ili pak Cursor 13 koji razvija do 510 konjskih snag. U poređenju s onim što je pokretačka sila Trakkera, ovde je ergeli konja dodato deset „grla“. Transmisija je robotizovana Hi-Tronic, što je ništa drugo do rešenje ZF TraXon sa 12 ili pak 16 stepeni prenosa.

Ponuđeni su i režimi koji vožnju čine udobnom na drumu, a tu su i neke funkcije poput pomoći pri kretanju na uzbrdici. Među inovativnim rešenjima se ističe i zadnja osovina koja je laganija za celih 320 kilograma, moćne disk kočnice koje zaustavljaju kamion koji se kreće bzinom od 60 km/h za samo 21 metar, kao i elektronika i telematika.

Kamioni iz serije T-Way će biti sklapani isključivo u verzijama koje ispunjavaju standarde Euro-6. Lnsiranje varijanti sa standardima Euro-3 i Euro-5, koje su dobrodošle na tržištima Afrike, Pacifika i Srednjeg istoka, kao i Južne Amerike, biće pokrenuto na samom kraju godine.

Zemlje koje će poslednje dobiti ovu seriju Ivecovih teškaša biće one koje pripadaju Evroazijskoj uniji, i oni će čekati do 2023. godine. Do tada, moraće da se zadovolje preradama evropskih verzija Ivecovih kamiona, koje kreativna dostignuća zajedničkog poduhvata IVECO-AMT iz ruskog Miasa. Jedan od primera je monstrum s pogonom 8×8 i nosivošću od 60 tona, koji je prikazan na slici ispod.

Što se tiče daljih dešavanja u porodici vozila marke Iveco, trebalo bi očekivati debi modela IVECO Daily, koji je renoviran još jedared.

AutoRepublika

(470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Moj poslodavac masovno uzima Fiate Stralise,sto prikolicare,sto slepere.Ne nove,stare 2-3 godine.Tako da cu veoma brzo sa moje stare Mecke na Fiata🙂.

BB

Tek ćeš da vidiš šta je kamion 😉

Renault Terminator

Ja se ne bunim,siješću u mlađi kamion sa manje kilometara,boljom opremom..bitno mi je da je pouzdan,da se ne kvari.
Vozio sam ja par puta Stralisa,meni se jedino ne sviđa napred soferka,nekako je uska…i kada se parkiras pored Volva,Scanie,MAN-a,Daf-a i Mečke…izgledas smiješno,realno🙂.

Yankee

„Nekako je uska“ hehehe cuvene reci za kabinu svakog Euro kamiona … Srecno sa novim kamionom druze.

Renault Terminator

Pa duzina je ok,nije visoka kao npr u Mecki,Daf-u,Volvu itd…kabina ko kabina je ok,samo ne znam zasto su im soferka nije vece visine kada ima mesta za to kao i na drugim kamiona.Sama kabina mu je veoma prakticna ali inzenjeri u Fiatu su tu nesto zbrljali.Ovaj novi Fiat mislim da nema taj problem.Nekom to ne smeta,meni je poslije Mecke i Daf-a malo cudno.