1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kupeoliki krosover Aiways U6 spreman za masovnu proizvodnju
Kupeoliki krosover Aiways U6 spreman za masovnu proizvodnju
0

Kupeoliki krosover Aiways U6 spreman za masovnu proizvodnju

183
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija sa sedištem u Šangaju, Aiways je osnovan od strane nekada najviše pozicioniranih rukovodilaca iz preduzeća SAIC i Volvo China, i to tokom 2017. godine. Početni kapital je obezbeđen od strane investitora – fizičkih lica, dok je za glavnog inženjera postavljen Nemac Roland Gumpert, koji je ranije za hleb zarađivao u Audiju, pa se potom otisnuo u razvoj sopstvenog superautomobila Gumpert Apollo.

Nedugo nakon osnivanja firme, već tokom 2018. godine je u formi predserijskog modela prikazan, 4,7 metara dug električni krosover Aiways U5.

Međutim, na otvaranje mogućnosti za serijsku proizvodnju je valjalo pričekati do 2020. godine, dok je tražnja i dalje veoma ograničena. Na primer, samo je 2.600 primeraka ovog modela isporučeno u Kini tokom drugog polugođa protekle, pandemijske godine, dok ih je u Evropi otpremljeno svega 550 komada.

Prodajni rezultati u prvom kvartalu 2021. godine takođe nisu ohrabrujući, pa je tako u matičnoj državi prodato samo 1.500 jednica, uz istovremenu realizaciju 69 primeraka na našem kontinentu. Svejedno, drugi model marke je već na put, a kako će on izgledati, dalo se naslutiti iz prošle godine prikazanog koncepta U6 Ion.

Kupeoliki krosover Aiways U6 nije samo puki prethodnik U5 s padajućim krovom. U tehničkom smislu su to zaista blizanci, to jest identični automobili, ali ipak U6 poseduje jedinstveni dizajn i putničku kabinu uređenu isključivo za potrebe ovog konkretnog modela.

Dalje, sva rasveta je originalna na novitetu, dok je za potrebe ovog automobila osmišljen poseban set aerodinamičnih dodataka (uključujući i stabilizatore na lukovima točkova. Celokupna krovna površina je u potpunosti izrađena od stakla, dok je površina istog ​​2,1 kvadratni metar.

Revidiran je i čeoni panel. Dok Aiways U5 nudi tri ekrana srednje veličine, dotle novi U6 dolazi sa samo dva komada dok je instrumentacioni displej ovde zaista skroman i služi za prezentaciju samo najosnovnijih informacija.

Za to vreme se u središnjem delu nalazi poveći tablet. Poveći, jer po dijagonali meri 14,6 inča. Obruč upravljača je ovde s dva paoka, dok je izostavljen rotacioni taster za izbor režima rada automatskog menjača, dok je njegovo mesto zauzela poluga kakvu viđamo u serijalu „Istrage avionskih nesreća“. Naposletku, dugmići kojima se upravlja radom uređaja za klimatizaciju su smešteni na centralnom tunelu.

Aiways U6 se nudi samo kao model s prednjim pogonom i jednim električnim motorom koji razvija 190 konjskih snaga uz 315 Nm obrtnog momenta. Povrh toga, očekuje se ponuda i varijante koja bi posedovala sistem pogona na točkove obe osovine.

Kako bilo, ubrzanje do stotke ove verzije traje 7,6 sekundi, kada se kreće iz mirovanja. Kupac će moći da bira između trakcionih baterija kapaciteta od 53 do 63 kWh, dok prema pravilima opisanim u zastarelom protokolu NEDC, autonomija iznosi između 400 i 500 kilometara, redom.

Očekuje se da treća opcija obezbedi domet s jednom dopunom baterijskih ćelija od 650 kilometara po pomenutom ciklusu NEDC, što bi u realnosti bilo možda negde do pet stotina kilometara.

Aiways U6 kreće u pokušaj popravljanja prodajnih rezultata nove kompanije pre nego li dočekamo Novu godinu. Što se cena tiče, samo možemo da kažemo da se prvenac U5, u Kini prodaje po cenama koje variraju između 26 i 39 hiljada američkih dolara.

Za krj još da kažemo da se u Aiwaysu krčka i konceptni automobil U7 Ion. Radi se o velikom krosoveru s tri reda sedišt koji će uskoro biti predstavljen i u obliku spremnom za masovnu proizvodnju.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments