1. Home
  2. Vesti
  3. Aurusov motor će se naći i u avionu
Aurusov motor će se naći i u avionu
2

Aurusov motor će se naći i u avionu

364
2
Podelite sa prijateljima:

Laka letilica s mogućnošću prevoza do četiri osobe Yak-18T biće opremljen motorom APD-500 koji predstavlja izvedenicu agregata NAMI-4123, poreklom iz ruske luksuzne marke Aurus. Prema navodima tamošnje novinske agencije RIA Novosti, planirano je da ugradnja pomenutog pogonskog bloka bude kompletirana tokom leta, nakon čega bi trebalo da se sprovede serija testova na zemlji.

Glavni cilj projekta se ogleda u realizaciji pokušaja da se obezbedi relativno pristupačan motor koji bi bio dovoljno sposoban da omogući let aviona.

Za razvoj pomenute jedinice APD-500 je bio zadužen tim stručnjaka Centralnog instituta za avionske motore (CIAM) nazvan po P.I. Baranovu, koji je potpisao ugovor o angažovanju na razvoju pogonskog sklopa  s ruskim Ministarstvom inudstrije i trgovine tokom 2018. godine. Do ovog trenutka je okončana faza razvoja prototipa i sada se testiraju sistemi zaduženi za interakciju s avionom, pri čemu se misli na upravljanje menjačkom kutijom, kontrolu propelera i ostale funkcije.

Prema inicijalno planu, motor APD-500 će se naći „pod haubom“ aviona Yak-18T već tokom narednih meseci, nakon čega slede dalja testiranja funkcionisanja svih sistema na letilici. Na kraju balade se očekuje da publika vidi Aurusov motor koji bi bio transformisan na način da bude upotrebljiv u avijaciji, što bi značilo obezbeđenje dovoljne snage za poletanje vazduhoplova. Ako se ova težnja pokaže dostižnom, biće to velika stvar i u ekonomskom smislu, pre svega jer se automobilski motori proizvode u velikim serijama i koštaju dramatično manje od avionskih.

Svi četvorotočkaši koji nose ili će nositi logotip Aurusa, biće pokretani V8 motorom radne zapremine 4,4 litre, koji sagoreva benzin i isporučuje 598 konjskih snaga. Benzinac radi u sistemu s električnim motorom i generatorom, kao i devetostepenim automatskim menjačem koji je razvila takođe ruska komapnija KATE.

Za kraj još da dodamo jednu zanimljivost. Limuzina nalik Putinovoj, oklopni (blindirani) Aurus Senat dužine 6,6 metara se nedavno pojavio u slobodnoj prodaji po prvi put, ali je cena bila četiri puta veća od najavljene fabričke i iznela je oko 1.185.000 evra.

AutoRepublika

(364)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Uzalud vam trud svirači… Topla voda je davno izmišljena a trenutno ima više primera gde se koriste modifikovani automobilski motori u avio industriji.

Možda je najluđi primer upotreba TDI komonrejl motora za pogon aviona. Bazirani na Mercedes bloku OM640, prepravljeni da koriste JET-A1 avio gorivo uz osetno nižu potrošnju u odnosu na turbo-prop avio motor slične snage.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thielert_Centurion#Centurion_2.0

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Austro_Engine_E4

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diamond_DA42_Twin_Star

BB

I uopšte nisu jeftiniji, ali jesu efikasniji