1. Home
  2. Vesti
  3. BMW će u ponudi imati motore s unutrašnjim sagorevanjem još najmanje 30 godina
BMW će u ponudi imati motore s unutrašnjim sagorevanjem još najmanje 30 godina
2

BMW će u ponudi imati motore s unutrašnjim sagorevanjem još najmanje 30 godina

468
2
Podelite sa prijateljima:

Ipak, trocilindraši, quad-turbo dizeli i V12 su „na aparatima“.

BMW bez dileme radi na seriji električnih modela, među kojima će prvenac biti iX3, koji na scenu stupa ove godine. Međutim, to ne znači da će odustati od motora s unutrašnjim sagorevanjem. Bavarci su svesni da se tranzicija ka električnim automobilima neće desiti preko noći, već će za kompletiranje tog procesa biti potrebne decenije.

Šef sektora istraživanja i razvoja BMW-a, Klaus Frelih, ponovo je uverio ljubitelje tradicionalnih motora da će ih kompanija negovati tokom decenija koje su ispred nas. On je spomenuo četvorocilindarske i šestocilindarske turbodizele, koji će biti dostupni  još najmanje 20 godina, dok će benzinci biti na raspolaganju kupcima još najmanje tri decenije.

Naravno, to ne znači da neće biti nekih značajnih promena u okviru BMW-ove ponude, jer stroža regulativa u mnogim delovima sveta može da dovede do „smrti“ V12. Ovaj agregat je dostupan u M760i xDrive, sa 6,6 litara radne zapremine u twin-turbo izdanju, što rezultira sa 609 ks i 800 Nm.

Međutim, samo cenovno pozicioniranje ovog automobila znači da neće biti dostupan velikom broju ljudi. Frelih kaže da će samo „par hiljada jedinica biti sklapano na godišnjem planu“. To znači da V12 nema stabilan poslovni okvir, posebno iz razloga što ga prilagođavanje ekološkoj regulativi konstantno poskupljuje. Neće biti odbačen odmah, ali šanse za njegovo preživljavanje posle 2023. su tanke.

Kada već govorimo o poslovnom okviru, šef istraživanja i razvoja bavarske marke kaže da je već sada reško ostvariti ga kada je reč o jednom 4,4-litarskom V8 twin-turbo motoru, s obzirom da elektrifikovani šestocilindraši već sada isporučuju 600 ks i obilje obrtnog momenta, „koji može da uništi mnoge menjače“.

Što se dizela tiče, Frelih kaže da će trocilindarski, 1,5-litarski motor, uz quad-turbo iz M550d i biti penzionisani. Sudeći po nedavnom izveštaju, redni, 3,0-litarski šestocilindraš će biti ukinut kasnije ove godine, s tim što će „pod giljotinu“ prvi otići M550d Sedan i Touring ovog leta. Uslediće X5, X6 i X7 s M50d oznakom.

CLAR platforma će biti unapređena 2021., a na njoj će biti bazirani „plug-in“ hibridi sa do 120 kilometara autonomije čisto na električni pogon. Ova vozila će imati veći rezervoar, što znači da će moći da prevaljuju veći broj kilometara do dosipanja.

Što se budućeg i4 tiče, u osnovi se radi o baterijski pogonjenoj seriji 3, koja će počivati na spomenutoj CLAR arhitekturi. Pilot projekti modela s gorivnim ćelijama će biti pokrenuti početkom ove dekade, i to s X6 i X7.

AutoRepublika

(468)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Drago nas je pročitati ove redove. Nadam se da ću da poživim da dočekam da ispratim SUS motore u istoriju, istovremeno s gubitkom moći upravljanja vozilom i gubitkom sexualne moći ( s nekih skoro 80 godina 🙂 )

da11

Hvala ti najdrazi proizvodjacu na svemu.