1. Home
  2. Vesti
  3. Ukrajinski elektromobil EVA je prikazan
Ukrajinski elektromobil EVA je prikazan
4

Ukrajinski elektromobil EVA je prikazan

226
4
Podelite sa prijateljima:

Električni automobil nazvan Eva je izrađen u Ukrajini. Za projekat razvoja se pobrinuo tim naučnika i iženjera firme V.N. V. Dahl, pojačani ekipom studenata Univerziteta Severodonjeckog Politehničkog Profesionalnog Koledža. Konstruktori navode da je Eva samo prototip, ali da je svejedno važan za državu, imajući u vidu svakodnevno narastajući broj zelenih automobila na tržištu.

Studija Eva je postavljena na aluminijumski okvir dok su paneli karoserije izrađeni od stakloplastike. Putnička kabina ravnog poda poseduje četiri sedišta.

Dužina električnog prototipa iznosi četiri metra, dok je visina, sigurno pogrešno navedena da iznosi 3,1 metar, ali na gornjoj fotografiji vidimo da je vozilo visoko koliko i prosečan čovek. Rasveta koja bi bila funkcionalna nije postavljena na Evi, ali su zato solarne ploče locirane pri dnu padajućeg vetrobranskog stakla i na krovu. Ukrajinci navode da je postavljanje ćelija koje prikupljaju sunčevu toplotu zaslužan za dodatnih 30 kilometara autonomije, ali kako su došli do te, prilično neverovatne cifre, se ne navodi.

Na osnovu svojevremeno obavljenog razgovora s profesorom Mašinskog fakulteta u Beogradu, saznali smo da su solarni paneli, tokom veoma sunčanog dana dovoljni da generišu električne energije za svega pet-šest kilometara vožnje, što su isuviše optimističke pretpostavke u realnom životu.

„Razvoj modernog, ekonomičnog i bezbednog domaćeg eletkričnog automobila je pitanje strateškog razvoja, kako automobilske industrije, tako i ekonomije cele države,“ navodi se na sajtu Univerziteta.

Ukrajinski električni četvororotočkaš je opremljen jednom baterijom, mada je, konstrukcijski gledano, moguće postaviti i duet baterijskih pakovanja. Predstavljeni koncept nudi autonomiju od najviše stotinu kilometara bez potrebe za novom dopunom baterija, dok bi serijska verzija mogla omogućiti i do 500 kilometara dometa, navode tvorci projekta. To zvuči već realnije, posebno jer je maksimalna brzina Eve limitirana na svega 80 kilometara na čas, da utešimo Renaultovce kojima je nemir unela najava izvršnog direktora galske grupacije da će nove generacije vozila koje budu silazile s traka kompanije, biti brzinski ograničena na 180 km/h.

Zahvaljujući modularnom dizajnu, moguće je ugraditi raznovrsnu opremu na Evu. To znači da se po potrebi mogu instalirati baterije različite veličine i kapaciteta, baš kao što može biti montiran jedan ili više motora. Kreatori ovog elektromobila veruju da bi Eva mogla biti ponuđena tržištu u nekoj bazičnoj verziji i za manje od 10 hiljada evra.

Za kraj da dodamo da su u februaru bili aktuelni izveštaji, koje doduše nismo preneli, da će Rusija i Belorusija zajedničkim snagama razviti električni autombil, što je predložio potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov, napominjući da obe države već poseduju zavidno iskustvo u automobilskoj industriji, a što bi moglo biti stavljeno u funkciju proizvodnje vozila budućnosti za domaće i izvozne potrebe.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Hahahahaha :)))))))

don

pouzdana, prvovjerena tehnologija, jeftina, ne moze ni do 180 dakle siguran, ostaje ti vozacka, malo trosi, modularan! ekoloski i lako se nabavlja, modernog dizajna, sve u tablet….dakle, ima sve sto prosjecnom citaocu AR treba.
A ne ko oni metuzalemi sa balkona. I koja je to auto bolje od moskvica? pa dugo nista, pa EVA. pa da. 🙂

BB

Akako se punjač Eve zove? Adam? 😂🤣😂🤣😂🤣

U zrmlji gdje je sve zeleno, a najviše predsjednik 😂🤣

don

:)))))))))))))))))))))))))))))))))