1. Home
  2. Vesti
  3. Ništa više nije sveto – stiže nam Chevrolet Corvette kao krosover
Ništa više nije sveto – stiže nam Chevrolet Corvette kao krosover
1

Ništa više nije sveto – stiže nam Chevrolet Corvette kao krosover

262
1
Podelite sa prijateljima:

Na momente šokantan naslov, ali nakon što se Ford Mustang takođe može naručiti kao električni krosover (poznajemo ga pod značkom Mach-E), da li je neko zaista iznenađen? Neki američki mediji su još pre nekoliko dana preneli vest da Chevrolet ozbiljno razmatra opciju da ponudi električnu limuzinu na bazi svog sportiste Corvette kao potencijalna indirektna zamena za Camaro, koji će u penziju nakon 2024. godine.

Ali, kako stvari stoje, takav model neće samo deliti platformu sa Corvettom već će ovaj legendarni model postati zaseban brend unutar Chevroleta i General Motorsa i imaće tri različite karoserijske konfiguracije u ponudi. Jedan od njih će biti tradicionalni kupe i kabriolet na koji smo navikli da vidimo već približno sedam decenija. Drugi će biti spomenuta limuzina, a treći – veliki krosover.


Ova vest još uvek nije potvrđena od strane najvećeg američkog proizvođača, ali kolege sa sajta Car & Driver tvrde da je istinita pozivajući se na „bliske izvore“. I ne samo to, već im je ovaj izvor navodno rekao da će sva tri modela biti na struju, sa električnim sistemom od 800 volti i punjačima od 350 kW. Jedna od njegovih izjava je ona da cilj Chevroleta nije da ukalja ime i imidž Corvette već da ga uvede u nova vremena i da prenese njen duh i na ostale konfiguracije.

Da li sve ovo znači da više nećemo viđati Corvette pogonjene motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva? Ovaj plan bi trebalo da bude realizovan 2025. godine, a Chevrolet je ranije najavio da ćemo videti verziju visokih performansi pod imenom Zora. Ime je dobio po belgijskom inženjeru Zori Arkusu-Duntovu koji je tokom pedesetih godina prošlog veka preporodio sportistu sa moćnim V8 motorima u vreme kada mu nisu baš cvetale ruže.

Taj model je originalno najavljen kao kombinacija benzinskog i električnog motora, ali je moguće da se Chevrolet u međuvremenu predomislio i krenuo drugim koracima. Čak i ako njegova karijera sa SUS motorima bude produžena neko vreme, sasvim je sigurno da će stići definitivan kraj do 2030. godine pošto je General Motors ranije najavio da će samo komercijalna vozila pružati takvu tehnologiju posle navedene godine.


Čini nam se da se krosover Corvette sve vreme „krio“ u javnosti, što možete da vidite na poslednjoj priloženoj fotografiji. Ona je iz video snimka od pre nekoliko godina kada je General Motors najavio svoju buduću električnu ponudu i dizajnerski neverovatno liči na Corvette.

Godina 2025. nije baš toliko daleko pa bismo već na leto mogli na vidimo koncepte ili prototipove na testiranju…

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvo je Ford zloupotrebio cuveno ime „Mustang“ i njime krstio jedan sasvim konvencionalan SUV, koji sa sportom nema bas nikakve veze! Da li se taj SUV prodaje dobro zbog svojih karakteristika ili zbog imena ostace tajna. E, sada GM pokazuje nameru da primeni istu „strategiju“ – da cuveno ime Korveta upotrebi kao ime submarke sasvim konvencionalnih vozila?! Pocinjem da sumnjam da je GM postao deo Stelantisa i da Tavares nezadrzivo siri svoju zarazu zvanu „globalizacija“! 🙂 🙂 🙂