1. Home
  2. Vesti
  3. Renault ograničava brzinu kretanja svojih modela na 180 km/h uključujući i Daciju!
Renault ograničava brzinu kretanja svojih modela na 180 km/h uključujući i Daciju!
58

Renault ograničava brzinu kretanja svojih modela na 180 km/h uključujući i Daciju!

6.69K
58
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor grupe Renault, Luka de Meo je na godišnjoj skupštini akcionara izneo podatak da kompanija pristupa primeni nove korporativne politike u društvenom i ekološkom aspektu, što je formulisano kroz strategiju poslovne grupacije. Konkretno, on je govorio o pitanju koje se tiče bezbednosti vožnje Renaultovih automobila, i u tom duhu je izneo krupnu najavu: „Ograničavamo brzinu kretanja naših novih vozila i ona neće prevazići 180 km/h, bez razlike o kom se modelu Renaulta radi“ .

To interno nametnuto ograničenje će biti još strože kod modela Mégane E! Budući električni kompakt iz Francuske, koji stiže na drumove ne ranije od sledeće godine, neće biti moguće voziti brže od 160 km/h, mada to i nije neko iznenađenje u segmentu električnih četvorotočkaša, kako bi se što sveobuhvatnije očuvala autonomija.

Renault Mégane E će takođe biti prvi model s aktivnim tempomatom koji će prinudno nametati poštovanje brzinskih ograničenja na drumu, što će biti omogućeno kroz aplikaciju sistema za raspoznavanje saobraćajnih znakova i geolokacijskih podataka obezbeđenih iz sistema za navigaciju. Prateća oprema će uzimati u obzir i ostale podatke vezane za profil javnog puta, pri čemu se mogu kao primer navesti nadolazeće krivine. Ovakav sistem će biti instaliran u svim modelima buduće game.

Renault svakako nije prvi proizvođač koji je doneo opisanu odluku, pa je tako Volvo izašao sa sličnom objavom još ranije, dok se ona počev od 2020. godine, već i primenjuje na celu gamu skandinavske marke. Šveđani su ograničili brzinu kretanja svojih modela na istih 180 km/h. Konstruktor tvrdi da mu ta odluka nije ugrozila obime prodaje, pa je onda teško zamislivo da bi Renault mogao da zabeleži neke negativne prodajne efekte po ovom pitanju.

Konkretna objava pokriva i modele Dacije, mada nismo sigurni da rumunska marka ima modele u gami koji bi mogli biti osakaćeni veštačkim limitiranjem brzine kretanja njihovih vozila. S druge strane, ko pazari model marke Alpine, neće morati da „brine“ zbog ove odluke uprave galskog proizvođača!

Dodatno, vozila marke Renault će ubuduće ocenjivati vozače u oblasti bezbedne vožnje, pa će tako proizvođač, u ortakluku s osiguravajućim kućama koristiti ove podatke za utvrđivanje stimulativne premije osiguranja za „vozače-ziheraše“.

Još je jedan aspekt vredan pomena, a tiče se uređaja za navigaciju. Naime, sistem će se pobrinuti da vozač bude blagovremeno obavešten o „crnim tačkama“ na drumu, i to u realnom vremenu.

AutoRepublika

(6693)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

58 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

http://aeroeast.net/sila-450c.html postaje sve primamljiva opcija, iako ne može puno preko te brzine, može stalno… 😂🤣😂🤣

Pomponije

Skroz logičan korak, sem Nemačke retko gde i može preko maksimum 140 km/h.

Balkanboj

Realno, sa krovnim koferom je opasno ići brže od 180km/h.

Robi

Deo strucnih krugova je tog misljenja da je sve iznad 130 km/h opasno. Mada sam vidjao svasta na putevima.

Renault Terminator

Ako ova prica ostane samo na Renaultu i Volvu,onda je Renault posle 30 godina obitovanja u mojoj porodici zavrsio karijeru.

S mile

Sto bre brate, koliko vremena provedes u voznji od 180kmh.

Aj mozda ti i vozis, ali gde po srbiji voziti npr 160kmh. Skoro smo bili autoput nis novi sad, 90% vozi oko 120kmh. Tek poneko pretekne. Jedino bi stranci u letnjoj sezoni, poterali brze od 140kmh.

Renault Terminator

Sve stoji sto si napisao.Ali mi je pun kurac vise guranja u tor u vrstu u spalir u liniju.Sta je sledece cim ce nas ograniciti,disciplinovati? Ovaj Svijet postaje opasno bolestan,pogotovo ovaj zapadni. Sve mi se cini da ce moja sledeca destinacija za zivot biti nista drugo nego vapaj za slobodom,za slobodom disanja,za najobicnijim zivotom a to ima samo u Rusiji.Ovi zapadnjaci ako nastave ovako da sami sebe unistavaju (i mene zajedno sa njima) otjerace me odavdena.Sta ce oni,obicni ljudi,ja ne znam,oni nemaju gdje.Ja imam,ja mogu i u Bijelorusiju i u Rusiju koji sve vise ostaju jedini bastioni,ostrva slobode,pravde,morala,demokratije.I sve sto… Pročitaj više »

S mile

Činjenica je da politika na papiru radi jedno, a zapravo je potpuno drugo.
Uvode se hibridi, koji imaju npr 98gr, ali zapravo trose puno vise i emisija realna im je 150. Jer je tih 98 u idealnim uslovima.

Ogranicavaju max brzinu na 180kmh, sto je po meni ok, jer jedva par % prelazi i 160kmh, i to tek povremeno.
Nude se malolitrazni benzinci sa velikom potrosnjom, umesto dizelasa koji su trosili 2L manje.

Nikog od njih, nije briga za dzep vozaca. Koji su primorani da prihvate vece troskove putovanja.

Branko

S mile, nisi u pravu: svi brinu za džep vozača, odnosno kako da ga isprazne! 😁

keks

Pa ti okusi čari demokratije u rusiji

TheStig

Pa nek onda lako naprave sistemi koji ce citati saobracajne znakove i nece dozvoliti brzu voznju. Sta me ima ogranicavati na 180 km/h?Ako sam platio za 240 km/h hocu da mogu da koristim 240 kmh makar jednom godisnje. Ogranicavanje slobode potrosaca na svaki način. A sumnjam da je ova odluka iz opet razloga pijačarskih praksi muženja svakog centa jer ako ogranici maksimalnu brzinu na 180 onda moze zakonski da stavi gume koje nemaju veci indeks brzine od 180 kmg koje su jeftinije od guma sa vecim indeksom i svih onih komponenti na koje se odnosi ista logika. Znači Evropa fuj…imbecilne… Pročitaj više »

Slobodan

Upravo tako. Stede na ulaganju, pa postavljaju nove standarde da bi zaradili. A cene tih vozila ce biti vece nego ranije. Ode sve u propast zbog bolesnih umova….

Izmenjeno 2 godine pre od strane Slobodan
Milos

Moja neka teorija… Svi proizvodjaci ce staviti standard 180km/h al samo ce policijska kola mozda ici 250 km/h i eto ako neko zeli da pobegne ne moze.

BB

Ima policija i helikoptere 😄

moron

Logična odluka

Mad Max

Onda je ne logično da postoji Lambo, Ferari.
Sa stanovišta 3 klipa i buduće upotrebe dvoklipnjače, baterija i sl sranja jes logično.
Logično je i da odosmo u P….L…M….
Lepo sam rekao da ja više neću kupiti nov auto, bar dok se ne pojave jeftini kinezi na baterije, nešto kao „romobil“ Xiaomi-ja koji već posedujem
Poenta je da će Evropa sama sebe saraniti. Nema potrebe da ih USA i RUsi bombarduju. Sami će se samoubiti po sistemu bivše Juge, samo na malo moderniji način.

Don

Apsolutno tačno

moron

Ti ne živiš u Nemačkoj, zar ne? Koliko često voziš po Nemačkoj?
Zar bi te zaista toliko „sahranilo“ kada bi imao vozilo čija je maksimalna brzina 180 km/h ?
Ja fiata od kada sam kupio, loš ga nisam poterao brže od 160 km/h, a ni Hondu. Pežoa jesam povremeno terao „do daske“, ali, sa ove vremenske distance, mislim da sam u tim prilikama bio totalna (neiživljena) budala. I bolje da me oni ograniče ako ja ne znam uvek baš sam da to uradim.
Meni je tih 180 km/h kao Vmax „puna šaka brade“.

Mad Max

Kod mene ne stoje stvari baš tako. Na to pitanje ne smem da ti dam odgovor.

Ako je ovako kako tvrdiš, prvo treba ograničiti snagu motornih vozila na 100ks (75kw) po toni težine vozila spremnog za vožnju. To ima logike u vezi bezbednosti saobraćaja.
Ograničiti max brzinu vozila, to je van pameti.
Kako bilo sve se svodi na ruku troklipnjača i baterijaša.

moron

„100ks (75kw) po toni težine vozila spremnog za vožnju. „?

Znaš i sam, nije baš to jasna i univerzalna granica bilo čega, pa ni „bezbednosti“. Imaš motora koji su debelo ispod te granice, a veoma „slatko“ idu, kao što imaš one koji bi bili iznad te granice, a za koje si i sam rekao da si sa njima bio razočaran kako kilavo idu.

Ali, odnos snage i mase svakako jeste veoma bitan parametar.

Branko

Na Lambo, Ferkana i slične se to ne odnosi, jer su u pitanju ekskluzivni automobili s manje od 4.000 komada godišnje. Dakle, za vrlo bogate. Za njih ne vrijedi ni penalizacija po CO2.

Zoca

Skines blokadu ko na skuteru.😅

Izmenjeno 2 godine pre od strane Zoca
Branko

Neće to biti baš tako lako kao nekad na dvotaktnim skuterima. Kaže mi prijatelj koji ih prodaje da je to danas praktično nemoguće (na 4-taktnim, a takvi su svi).

Don

Bolesnici. Vidim da će biti dobar biznis naknadno skidanje blokade…naravno, kod čisto sus motora.

Limun

Prošle godine sam pratio jedan skuter koji je izgledao da nema vise od 50 ccm. Na izlasku iz grada skuter je ubrzao i ja za njim.
Krenuo sam da ga prestignem ali to je islo kilavo. Skuter je već isao preko 100 km/ h.
Opet sam se zainatio da ga objidjem jer mi je sujeta bila povređena.
I taman kada sam bio u ravni sa njim, gle baksuza plava rotacija iza mene.
Rekoh sebi, budalo, ode dozvola. Krenuo da stanem ali njima beše zanimljiviji skuter, njega zaustavise, ja se izvukoh malo pametniji za drugi put.

Zoca

Meni se npr.vise svidja Talisman od Superb-a ali prosle godine je Evropska prpdaja bila 7.5:1 u korist Skode.Nesto Renault treba da menja…Osim ovog ogranicenja.

BB

Pa onda ti je upala sikira u med, Talisman polovan je dosta jeftin…

Slobodan

Greska sa Talismanom je bilanna samom pocetku zbog slabih agregata. Tu su ubstartu napravili propust, koji ih je kostao dobre prodaje. A da je bolji od Superba. Pa naravno da jeste. Bolji je i od B 8-ice….

Don

Sta ce im jači kad je 180 granica hihihi…baš me zanima ko će to kupovati. Šalu na stranu, slažem se da je to bila greška

Mad Max

Nije do greške zbog slabih agregata. Prolitaj moj gornji komentar, u vezi toga

Mad Max

Problem i jeste u tome što Talisman i Superb bukvalno ne stoje u jednoj rečenici. Superb ima značajno više mesta u kabini na zadnjoj klupi, to jeste povoljni je kao služebeno vozilo, pa zato ovako velike razlike u prodaju.
Talisman je odličan auto, ja bi rekao vrhunski nepremijum ali zadnja klupa, prostorom za noge pozadi je na dnu D segmenta ili zalazi u C segment. To je pravi porodični auto, napred vrhunski udoban, pozadi dovoljan za porodicu i za ljude ne preterano velikih brojeva.

Zoca

Passat nema mesta za noge ,a prodato ih 115 000 prosle godine prema Talismanovih 8000.U Evropi .

Boris

Zanimljivo mi je da se neko žali na unutrašnji prostor u renou, pa još talismanu.

Branko

Motor 1.6 dci 160 KS je imao česte havarije. Susjedu su na 60.000 km mijenjali motor.

moron

Sigurno zato jer je imao tri cilindra, zato je bio nepouzdan 1,6 DCI.

Zoca

I onaj 1.9 d kod kolege na Meganu (davno)pravio probleme.4 cyl.

Slobodan

Potpuno razumem ovakvu odluku jer se planira proizvodnja elektricnih automobila koji ce u proseku moci da razviju maksimalnu brzinu do 180 km/h. Dakle nije rec o bezbednosti, vec da se opravda malo ulaganje u baterije, jer sa ogranicenom maksimalnom brzinom dobija se veca autonomija vozila. Dobar trik Renaulta. Jedino sto vec beleze pad prodaje vecine vozila upravo zbog malih i slabih motora, koji kod Evropskih kupaca nisu popularni.

Djordje Pesic

Mene vise brine uterivanje tekuce brzine na putu. Nesto nisam siguran da su prepoznavaci znakova dovoljno dobri kod bilo koga. Kod mene, svaki 10ti znak se ubode. A da ne pricam o urednosti i i smislenosti signalizacije u Srb, to je za plakatii. Npr, 50kmh pupinov most u bgdu.

BB

Ili se viziš iza Tamića a na njemu naljepnica 60 i on to prepozna kao saobraćajni znak…

TheStig

Hahahaha 🤣👍👍

Vlada

Dacia i da hoce ne moze brze 🙂

Limun

U životu nisam vozio brže od 150 km/h.
Ta brzina je zaista nepotrebna na našim putevima.
100-120 km/h je brzina koja je sasvim dovoljna za relativnu bezbednost ili za neko brzo usporavanje da bi se izbegle saobraćajne.
Za skupe i moćne aute 150 km/h je smešna brzina ali takvih auta ima mnogo manje na putevima pa bi i oni morali da se prilagode većini ili da idu u Nemačku ili Italiju ili na autodrome da provere svoje ljubimce na četiri točka.

Stari Dejan

Društvo ako smem da primetim, nekako ste omašili poentu. Nije isto projektovanje vozila koje može da ide 240 ili 280 km/h i onoga koje može maksimalno 180 km/h. Sa manjom maksimalnom brzinom omogućavate brže i lakše razvojne projekte novih modela, jeftiniju izradu i mogućnost pakovanja objektivno slabijeg proizvoda u skuplju ambalažu, jer to sada postaje vaš „top od the line product“ a sve ovo znači veći profit- reči koje deoničari najviše vole.

Zoca

U Francuskoj su toliki malusi da neki jaci automobili imaju i preko 10000e ekoloske kazne na cenu..A to sto si rekao stoji….

Don

Toliki falusi ? Asti Gospe

Zoca

Za Giuliu Quadriifogliio 30000 eur.na cenu auta u 2021.Znaci falus ali u oko..zbog njenih 227.
…grama…co2.

Mad Max

Tačno napisano

Balkanboj

Zar nije bilo jednom u Americi, ne film nego pravilo, da svi automobili imaju brzinomer sa max ispisanom brojkom od 85mph. I to je važilo nekih 20 godina. Nebitno klasa, zapremina ili snaga motora. Uvedeno sredinom 70-ih zbog naftne krize.

Ne vidim problem da se ograniči brzina na tih 180. Ionako furaju priču autonomne vožnje, novi mladi vozači nisu ni za šta sposobni osim da prate društvene mreže.

Ja prvi ne vozim po ograničenjima brzine, i bitnija su mi ubrzanja i među ubrzanja za preticanje od neke max brzine od 240kmh ili više.

Renault Terminator

E moj Rendžer je danas imao jedno pravo musko pranje,hebo sam mu sve po spisku😁…sutra ide kod majstora na mali servis i temeljan pregled kompletnog automobila,cisto da vidimo jel zima ostavila kakvog traga na trapove i ostale sklopove.comment image

moron

Moja omiljena boja.
Bravo.

Renault Terminator

🙂 Megane pve generacije isto mi je bio plave samo tamnije,nije tada bilo ovakve svijetle.A sledeci auto je u najavi isto takve boje,mozda malcice „plavlji“ i jos vise bljesti,takav je model i oprema u pitanju da mu bas ta boja daje prepozntljivot i razlicitost od svih ostalih Meganea u gami.

Zoca

Gledaj da ne stavi blokadu na 180.😊

Renault Terminator

Neće valjda hebem ga🤣..

Renault Terminator

Obavio mali servis,pregledan tuto-kompleto,auto je besprekoran.Zima nije nista „uzela“ mada je bila dosta duga i sa dosta snijega,leda,soli..

moron

Bravo za Renault tehniku 😊😊😊

Boki

Jeste bezbednije voziti sporije, ali zašto baš 180? Iza ovoga se krije nešto sasvim drugačije, ovo je priprema za električna vozila, iznad ove brzine proždiru bateriju, bukvalno da njihovo postojanje postaje besmisleno. E, sad mi nećemo reći da naši električni automobili ne mogu ni 15 minuta da se voze ako nema limitatora brzine, nego ćemo reći da je to zbog bezbednosti. Volvo je prvo najavio da će u dogledno vreme preći potpuno na električni pogon, a onda se pojavilo i to čudo o ograničenju brzine.

Zoca

Naravno ,Reno je u *ovnima do gusse,nada se da cce da ispliva uz pomoc „baterijassa.“

Djuro Pucar

Cista glupost, ogranicenje svega pocinje, ogranicili nam kretanje sa ovim gripom, sad ce i u voznji, glupost velika.