1. Home
  2. Vesti
  3. Vlast Indije tvrdi da su na pragu da preuzmu svetski primat od Kine u proizvodnji EV
Vlast Indije tvrdi da su na pragu da preuzmu svetski primat od Kine u proizvodnji EV
3

Vlast Indije tvrdi da su na pragu da preuzmu svetski primat od Kine u proizvodnji EV

236
3
Podelite sa prijateljima:

Samo nekoliko dana nakon što je pozvao najvećeg svetskog proizvođača električnih automobila, američku kompaniju Teslu da ne odustaje od izgradnje proizvodnih postrojenja u Indiji, i nekoliko dana pre nego što je postalo očigledno da ta ista firma nekom važnom u Kini izrazito smeta, ministar saobraćaja u vladi Indije, Nitin Gadkari je izjavio da će njegova država uskoro postati najveće svetsko industrijsko čvorište za proizodnju vozila iz EV segmenta.

Pomenuti ministar je pre par dana izjavio da se „Indija kreće ka proizvodnji elektromobila. Samo je pitanje vremena kada ćemo postati vodeća sila u svetu u proizvodnji električnih vozila. Svi ugledni svetski brendovi su već prisutni u Indiji.“

Gadkari je pojasnio svoje tvrdnje i potkrepio ih činjenicom da će do kraja ove godine početi proizvodnja litijum-jonskih baterija u spostvenoj režiji, što je jedna od ključnih komponenti za razvoj koncepta elektromobilnosti, pri čemu se treba podsetiti činjenice da su najavljene najmanje dve takve fabrike u narenim danima.

„Indija poseduje neverovatne mogućnosti proizvodnje zelene energije. Uveren sam da ćemo u narednih šest meseci biti u stanju da proizvodimo litijum-jonske baterije sa stoprocentnom lokalizacijom komponenti, jer praktično nemamo problem s nabavkom litijuma,“ naveo je Gadkari.

Za ovu državu bi proces elektrifikacije i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora bio od vitalnog značaja, ne samo sa ekonomskog, već možda i više s ekološkog stanovišta. Ipak, predviđa se da bi uvoz sirove nafte na indijski potkontinent mogao da se udvostruči u narednih pet godina, pa bi razvoj koncepta elektromobilnosti mogao biti dobra protivteža tom trendu.

Gadkari je naglasio da bi cena elektromobila, koja je sada dramatično viša od cene konvencionalnih vozila, u naredne dve godine trebalo značajno da opadne, izjednačavajući se tako s benzincima i dizelima. Ministar se založio i da se svetski proizvođači odreknu dosadašnje prakse svojevrsnog hendikepiranja bezbedonosne opreme za verzije vozila koje nude u Indiji.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li bi poslednju rečenicu mogao da izgovori srpski ministar, zbog nekih brendova?

Matori

Možda bi neko trebao da mu kaže da se to nigde ne postiže zalaganjem, već zakonskom regulativom.

moron

Tačno, potpuno si u pravu.
I naš se ministar ekologije (a i cela Vlada) „zalaže“ za ekologiju, pa nam pogledaj važeće eko norme za uvoz polovnih vozila, a i sve ostalo oko ekologije.