1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Toyota Corolla GR će razvijati skoro 300 konjskih snaga
Nova Toyota Corolla GR će razvijati skoro 300 konjskih snaga
7

Nova Toyota Corolla GR će razvijati skoro 300 konjskih snaga

300
7
Podelite sa prijateljima:

Još od kada je Toyota Yaris GR debitovala širom sveta i očarala novinare svojim performansama i ponašanjem na stazama, ljubitelji automobilskog sveta su se pitali da li je najveći svetski proizvođač spreman ponuditi identičan paket i u većoj Corolli. Tradicionalno najprodavaniji četverotočkaš je redovno kritikovan za nedostatak uzrokovanja lučenja adrenalina kod vozača, iako se Toyota potrudila da proširi ponudu nekim sportskim izdanjima, kao što je heč sa turbo motorom.

Međutim, japanski gigant je uglavnom ostao nem po pitanju pristupanja hot heč kategoriji, a jedan deo medija sada kaže da je takav model dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. Reč je konkretno o japanskom magazinu Car Sensor koji tvrdi da ima pouzdane informacije od Toyoti „veoma bliskih izvora“, da je Corolla GR na putu i da će podići moći noviteta u odnosu na paket promovisan kod Yarisa, i to na značajno viši nivo.

Po čemu će se dva Toyotina modela razlikovati? Za početak, deliće poznati 1,6-litarski turbobenzinac s tri cilindra, ali dok Yaris razvija 257 do 268 konjskih snaga (zavisno od tržišta), Corolla će se moći pohvaliti sa 300 „grla“. Dva automobila će deliti i pogon na sva četiri točka i šestostepeni manuelni menjač, pa i pored značajne razlike u masi, vozač bi i dalje dobijao iste performanse, samo u većem pakovanju.


Car Sensor dodaje da će Corolla prepisati još neke stvari od Yarisa i to po pitanju stila. Pri tome ne mislimo samo da agresivnije branike, već i na šire blatobrane po čemu bi izgledao kao serijska verzije automobila koji se takmiče u Svetskom reli šampionatu (WRC).

I za kraj je spomenuta i cena, koja će u Japanu iznositi između 3,5 i četiri miliona jena, što prema današnjem kursu iznosi između 32.400 i 37 hiljada američkih dolara. To nam govori da će se GR takmičiti u istoj kategoriji kao Hyundai Veloster N i budući Subaru Impreza WRX, a ni Volkswagen Golf R nije preterano daleko.

Takođe se „šuška“ da značka GR neće biti rezervisana samo za heč, već će kupci u Japanu moći da ga naruče i u karavanskom izdanju. Ali, u tom slučaju će kombinovati 2,0-litarski benzinac s električnim motorom, što nam govori da je reč o performantnom hibridu. Toyota navodno nije jedina koja želi takav automobil pošto će Japan uskoro dobiti i Hondu Civic Type R takve karoserijske konfiguracije.

Bilo kako bilo, Corollu GR bismo mogli da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima krajem naredne godine i, ako Toyota uradi identično dobar posao kao što je to učinila na Yarisu, konkurencija bi trebalo da bude više nego zabrinuta.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tri cilindra?
Kako će neki to podneti …
😁😁😁

TheStig

Kad može VW debelo preko 300 u golfu R i AMG preko 400 moze i Toyota manje od 300 😄To su svakako vikend auta.

moron

Da, ali na ovom portalu, za stručnu javnost iz reda komentatora, ta tri cilindra su jedan od najvećih savremenih smrtnih grehova …
To se raspadne pre nego kažeš „keks“ 😀😀😀

TheStig

Bogate briga moj prijatelju. Danasnji kvalitet u izradi je dospio na niske grane nažalost. Kako god okreneš obrneš prosječan kupac ispašta najviše.

moron

Uvek ispašta samo kupac.

Don

Pa da. Nego, ide li ovo brže od 180, pitam za druga?🤪

Don

Peder ko kupi