1. Home
  2. Sajmovi
  3. Volkswagenovi advokati se zainteresovali za koncept Ora Punk Cat
Volkswagenovi advokati se zainteresovali za koncept Ora Punk Cat
1

Volkswagenovi advokati se zainteresovali za koncept Ora Punk Cat

948
1
Podelite sa prijateljima:

Delovalo je kao da je kineska automobilska industrija ostavila iz sebe divljačku eru plagiranja dizajnerskih rešenja drugih proizvođača, i da su lokalni proizvođači osposobljeni da izrađuju četvorotočkaše originalnog stila. Ali, na Salonu automobila u Šangaju je publiku iznenadila firma Great Wall.

Na štandu marke Ora koja posluje pod upravom pomenutog preduzeća, i koja će u programu posedovati samo električne verzije, izložen je konceptni primerak Punk Cat, koji predstavlja jasnu posledicu, čini se nelegalne inspiracije nemačkom Bubom.

Sličnosti su zaista zapanjujuće! Oblik prednjeg poklopca (umalo da kažemo motora) prtljažnika, pufnasti blatobrani, konture prednjeg vetrobranskog stakla… Sve je izvedeno po šablonu viđenom na slavnom germanskom pretku.

Jedino što vidno odvaja pomenutu ikonu od kineskog koncpeta jeste zadnji par vrata koje original nema, mada je bilo tako oblikovanih Volkswagenovih prototipa koji nisu ušli u serijsku proizvodnju. Jasna stvar, Ora Punk Cat poseduje modernu rasvetu izvedenu u LED tehnologiji, kao i točkove od lake legure. U kabini je, takođe u skladu s aktuelnim trendovima, montirano više ekrana, dok je po karosoriji razbacano više senzora.

Ovo je za sada još uvek samo koncept, pa razvojni tim nije pričao ni o kakvim tehničkim specifikacijama, izuzev što se zna da je u pitanju električno vozila. Međutim, kineski mediji tvrde da će Ora Punk Cat uskoro na proizvodne trake, navodeći kraj godine kao vremenski okvir za početak montaže. Problem u celoj priči je to što Kinezi očito nisu tražili saglasnost Volkswagena.

Sada su se zato advokati nemačkog proizvođača automobila malo dublje zagledali u mogućnost otvaranja slučaja, pa je navedeno da će narednih dana biti izvršene neophodne analize dizajna vozila, i da će po svemu sudeći, slučaj završiti na sudu.

Ovakvi slučajevi koji se tiču plagiranja dizajna automobila su ekstremno komplikovani i nisu tako laki za ishodovanje pozitivne presude za žrtvu nemorala. Mnogi proizvođači su pokušali da tuže kineske kompanije, ali su u gro slučajeva lokalni sudovi stalni stranu zemljaka.

Doduše, bilo je i izuzetaka. Tako je na primer Jaguar Land Rover uspeo da ishoduje zabranu proizvodnje krosovera Landwind X7, koji predstavlja besramnu kopiju SUV-a Range Rover Evoque. Britancu su čak dobili i materijalnu satisfakciju, ali je suđenje trajalo četiri godine, a završilo se 2019.

Ne treba sumnjati da Volkswagen plaća armiju skupih advokata, ali je ipak Great Wall odlučio da prikaže koncept Ora Punk Cat nakon temeljnih priprema. Bilo je slučajeva negativnih presuda po tužioce povodom kopiranja dizajna automobila, čak i mimo kineskih sudova, pa je dobar primer opet Jaguar Land Rover, koji se žalio na navodno ukradeni stil SUV-a Ineos Grenadier, tvrdeći da se radi o replici klasičnog Defendera.

Grenadier je zaista osmišljen na temelju Defendera, niko to nije ni skrivao, ali je Ineos izvršio neke važne izmene u odnosu na stil klasika, pa je 2020. godine, britanski sud odbacio tužbu. Utoliko je veoma zanimljivo šta će se dalje dešavati s kineskim elektromobilom Ora Punk Cat.

AutoRepublika

(948)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sa „časnim sudom“ se nikada ne zna.