1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar razmatra plasiranje modela u C segmentu?
Jaguar razmatra plasiranje modela u C segmentu?
0

Jaguar razmatra plasiranje modela u C segmentu?

131
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač na korak je do odluke da stvori jedan kompaktni model. 

Nije nikakva tajna da je Jaguar Land Rover u ozbiljnoj krizi, te da će narednih 12 meseci biti ključni u borbi za preživaljanje posrnulog giganta. Stoga je neophodno da se svi modeli koji ne zadovoljavaju svojim komercijalnim uspehom jednostavno ugase.

No, pored toga potrebno je i pronaći nove proizvode koji će uspeti da zabeleže bolju odnosno obimniju prodaju. Jaguarova trenutna glavobolja su dva sedana: XE i XF. Mada su do sada više puta ponovili da će nastaviti limuzine, novonastale okolnosti mogle bi to da izmene.

Prve indicije koje su nedavno stigle od Jaguarovog šefa dizajna ističu da bi naslednik pomenuta dva neuspešna modela takođe mogao biti sedan, ali značajno manjih dimenzija, negde između C i D segmenta. Čovek zadužen za dizajn u Jaguaru, Džulijan Tomson rekao je da bi eventualni automobil morao posedovati „umereniji i klasičniji stil, nalik nemačkim vozilima“.

Druga opcija koja cirkuliše u ostvrskim stručnim medijima jeste da će se Jaguar odlučiti da XE i XF zameni sa jednom hedžbekom. Britanska marka navodno je poučena uspesima Nemaca u premijum C segmentu sa njihovim modelima, te bi želela svoj deo kolača i u ovoj klasi. No, problem je što Jaguar ne poseduje adekvatnu platformu za stvaranje jednog heča kompaktnijih dimenzija od gore pomenutog modela između C i D segmenta.

Kao potencijalni saradnik na ovom polju vidi se BMW od kojeg bi Jaguar preuzeo UKL arhitekturu, koja je osnova Serije 1 i Serije 2 Gran Coupe, a u upotrebi je i kod Minija. Uostalom, ova platforma omogućava pogon na prednje točkove, što bi se odlično uklopilo u planove Jaguara.

Postoji i treća opcija – i to ona potpuno električna. Naime, Jaguar će do kraja godine predstaviti svoju novu perjanicu, potpuno električni model XJ. Ovaj automobil koristiće novu MLA platformu koja će moći da bude osnova za tradicionalne SUS modele, plug-in hibride i baterijska vozila.

Neki od britanskih novinara tvrde da će se Jaguar odlučiti da umesto neuspešnih XE i XF ponudi alternativnu opciju, takođe limuzinu, ali isključivo kao EV. Kako će se dalje razvijati situacija saznaćemo u narednim mesecima…

AutoRepublika 

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments