1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Lyriq otvara novo poglavlje u istoriji Cadillaca
Krosover Lyriq otvara novo poglavlje u istoriji Cadillaca
3

Krosover Lyriq otvara novo poglavlje u istoriji Cadillaca

248
3
Podelite sa prijateljima:

Od svih američkih proizvođača automobila, a bilo ih je zaista mnogo kroz istoriju, Cadillac je uvek bio taj za koga se činilo da “preteruje“ po pitanju mnogo toga. Premijum divizija General Motorsa je bila prva sa masovno proizvedenima motorima s osam i šesnaest cilindara, a tokom sedamdesetih godina su pružali i najveći V8 benzinac u serijskoj proizvodnji koji je svet ikada video, zapremine 500 kubnih inča (8,2 litre).

Međutim, danas su neka druga vremena i ukoliko želi da preživi i vrati se na puteve stare slave, Cadillacu je potrebno ono što je u centru pažnje. Reč je naravno o krosoverima na struju, a model Lyriq ulazi upravo u tu kategoriju.

Ovo nije prvi put da se srećemo sa njim pošto je predstavljen u konceptnoj formi još tokom prošlog leta. Tada je dobio dosta pohvala i niko nije bio iznenađen kada je odobren i za serijsku proizvodnju. Ispred nas je sada upravo takva verzija, ona koja će naredne godine početi pristizati u izložbeno-prodajne salone.

Lyriq je bitan model za Cadillac iz još nekoliko razloga. Ne samo što je prvi strujni model brenda; već je potpredsednik firme Rori Harvi izjavio da javnost nikada više neće dobiti novi Cadillac s motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Šta je bilo – bilo je, mada se Harvi osvrnuo i na propali model ELR. Proizvodio se od 2014. do 2016. godine na bazi Chevroleta Volta i iako nije bio “čistokrivni“ električni model, već plug-in hibrid, privukao je svega 2.958 mušterija, pa je ljubiteljima automobilizma svakako u mislima. Harvi smatra da je ELR bio samo prepakovani Chevrolet dok Lyriq postavlja standarde po pitanju stila i luksuza među američkim proizvođačima i neće deliti mnogo toga sa braćom iz General Motorsa.

U trenutnoj ponudi brenda najstariji model je XT4, koji je debitovao pre tri godine, a najmlađi novi Escalade koji je stigao u salone prošle godine. Harvi je najavio da će svi modeli proći kroz nekoliko “zatezanja bora“ i osveženja, što nam govori da njegovi SUS motori, odnosno konvencionalni modeli neće izumreti preko noći i verovatno ćemo ih viđati do kraja ove decenije.

Ali vratimo se spomenutom Lyriqu. U poređenju sa istoimenim konceptom, krosover se nije izmenio u većoj meri. U zvaničnom saopštenju se navodi da je koncept pružao nešto veće felne (prelaz sa 22 na 20 inča) i drugačiji stil vrata, ali osim toga, dizajner Endru Smit nije imao previše veliki posao.

To ne znači da su sve linije nove i oblik farova, dnevnih svetala i maske hladnjaka smo imali prilike da vidimo prethodnih godina i na ostalim modelima kompanije. Najviše pažnje privlači zadnji deo vozila. Daleko od toga da je ovaj stilski detalj ružan, ali će javnosti sigurno biti potrebno dosta vremena da se navikne na zadnju svetlosnu grupu koja se prostire vertiklano do samog krova, a onda i horizontalno do sredine vozila. Jedno je sigurno, a to je podatak da će svako sigurno prepoznati Lyriq kada ga vidi na ulicama.

Mnogo više pažnje je posvećeno enterijeru. Dok je koncept mogao da smesti četiri odrasle osobe, serijski model ima jedno sedište više. Ostatak enterijera je upravo ono što smo navikli da vidimo kod modernih vozila, kao što je poveći LED monitor (u ovom slučaju od 33 inča) i čak 19 zvučnika. Cadillac je posebno ponosan na izbor boja kod monitora i kaže da ih ima preko milijardu, ali istovremeno neki kupci će sigurno biti razočarani što nedostaje još jedan ekran ispred suvozača, onaj namenjen za zabavu kao što je slučaj kod većine konkurenata.

S mehaničke strane, Lyriq nastavlja da koristi baterije Ultium koje General Motors vidi kao budućnost automobilske industrije. Onaj standardni motor razvija 340 konjskih snaga i 440 Nm obrtnog momenta, a u stanju je da pređe 483 kilometara s jednim punjenjem baterija.

U samom početku će biti dostupan samo pogon na zadnje točkove, a najavljen je i opcioni prenos snage na sva četiri točka u bliskoj budućnosti. Takođe nije izbačena ni mogućnost da debituje i izdanje visokih performansi koje bi se zvalo Lyriq-V, posebno nakon što je bratski GMC Hummer pokazao potencijal tehnologije.

Naravno, postavlja se pitanje koliko će vremena trebati da se baterije napune, a Cadillac tvrdi da na brzom punjaču njegov krosover može da dobije “dovoljno čorbe“ za vožnju od 130 kilometara za samo deset minuta. Kupci onih ranih modela dobijaju i besplatnu ugradnju punjača od 19,2 kW u svojim domovima, s kojim je moguće napuniti bateriju za vožnju do 80 kilometara za samo sat vremena.

Cadillac će početi da prima narudžbe u septembru, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do kraja naredne godine. Početna cena inače iznosi 59.990 američkih dolara.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Struja i samo struja. Ima li šta novog od modela u autoindustriji a da nije vezano za papreno skupe strujaše ograničene upotrebne vrednosti?

s mile

Ima li neko ikakvu ideju, u čemu je fora pa svi, ili mnogi SUVovi imaju slovo Q u imenu, krenulo sa Qashqai, a sada škoda ima gomilu, i mnogi drugi proizvođači. Od najređeg slova u imenima modela, dođe do najčešćeg slova Q….

Bungi

Na zadnjem kraju vidim orginalnost koja danas tako fali Citroenu. Bravo Kadilak, Francuzi gledajte, tako je trebao da izgleda zadnji kraj Citroena C5.