1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se najpoželjnije izdanje najlepšeg Forda u istoriji
Prodaje se najpoželjnije izdanje najlepšeg Forda u istoriji

Prodaje se najpoželjnije izdanje najlepšeg Forda u istoriji

189
1
Podelite sa prijateljima:

Ford Thunderbird je jedan od najpoznatijih modela ovog američkog proizvođača u istoriji. Proizvodio se od 1955. do 1997. godine i ponovo od 2002. do 2005. godine i po mnogo karakteristika je izmenio automobilsku industriju na ovom kontinentu.

 

Osnovao je kategoriju koja će kasnije da stekne ime „personal luxury“, a reč je o velikim kupeima ili kabrioletima, sa luksuznim enterijerom, ali i dalje pristupačnim cenama. Trend su kasnije pratili i Chevrolet Caprice, Oldsmobile Toronado, Buick Riviera, Chrysler Cordoba i mnogi drugi.

Ali i pored bezbroj generacija, jedna od onih zbog koje svakom Fordovcu zastaje dah u grlu je baš ona pionirska. Reč je o prvom pokolenju (1955. do 1957), kada je Thunderbird bio dostupan samo kao dvosed i kada je debitovao kao odgovor na Chevrolet Corvette.

Međutim, dok je ovaj rival pružao skormnu masu i od prvog dana bio zamišljen kao sportski automobil, Thunderbird je više namenjen laganom krstarenju gde snaga, udobnost i luksuz dolaze do izražaja. Tokom spomenute tri godine proizvodnje, Ford je isporučio 53.166 primerka i mnogi ih danas smatraju najlepšim četvorotočkašima u 118 godina dugoj istoriji ove firme.

A koji je najpoželjniji od njih? Pa onaj iz 1957. godine, posebno 15 jedinica koje je Ford razvio konkretno sa potrebe profesionalnog auto-moto sporta. U spomenutom periodu je trkanje na plažama američke savezne države Floride bilo izuzetno popularno, pa je Ford želeo po svaku cenu da nadmaši Corvette.

Iz tog razloga je predstavljena posebna ponuda od 195 jedinica sa Paxton kompresorom koji je podigao snagu V8 motora zapremine 312 kubnih inča (5,1 litra) sa 225 na 300 „konja“. Ali, za one koji su želeli još više tu je bila posebna verzija nazvana McCullough VR57 Phase One koja je oslobađala dodatnih 40 „grla“, čime je Thunderbird bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od preko 223 km/h.

I trostepeni manuelni menjač je bio specijalno modifikovan, a Ford je proizveo samo petnaest jedinica, od čega je poznata sudbina njih osam. Ovaj konkretni model je restauriran pre nekoliko godina i narednog meseca će se pojaviti u prodaji preko aukcijske kuće Mecum.

A cena? Eksperti smatraju da će iznositi minimalno 200 hiljada dolara, a možda čak i više od toga…

AutoRepublika

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kakav li je doživljaj u ovome „juriti“ tih 223 km/h