1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neko je upravo platio 160 hiljada dolara za ovaj klasični Mercedes
AR pijaca klasika: Neko je upravo platio 160 hiljada dolara za ovaj klasični Mercedes

AR pijaca klasika: Neko je upravo platio 160 hiljada dolara za ovaj klasični Mercedes

937
2
Podelite sa prijateljima:

Naš kolega Eki će nam reći da je zlatni period Mercedesa, barem po pitanju stila, bio tokom osamdesetih godina prošlog veka kada je dizajnerski studio predvodio legendarni Italijan Bruno Sako, ali ja bih se ipak vratio dvadesetak godina ranije. Smatram da su najlepši Mercedesi oni koji su započeli sa stilom ikone kao što je 300SL i da je taj period trajao sve do ranih sedamdesetih godina.

Predmet današnje rasprave je model 280SE 3.5 na koji je neko upravo potrošio čak 160 hiljada američkih dolara posredstvom aukcijskog sajta „Bring a Tailer“.


Zašto toliko mnogo? Pa samo ga pogledajte na priloženim fotografijama i brzo će vam biti jasno. Model 280SE je bio deo tadašnje porodice pod kodnom oznakom W111. Dok je ovaj automobil imao karijeru u trajanju od dvanaest godina (od 1959. do 1971.) i u tom periodu pronašao preko 370 hiljada kupaca, većina njih koji su zavrili na ulicama su bili takozvane verzije 220S, što će reći da su pogonjenim 2,2-litarskim benzincem i da su bili u limuzinskoj konfugiraciji.

Ali tokom kratkog perioda od 18 meseci (od novembra 1969. do jula 1971. godine) nemački gigant je ponudio i verziju nazvanu 280SE 3.5. Kao što joj ime kaže, pokretao je 3,5-litarski benzinac u konfiguraciji sa osam cilindara koji je razvijao 197 konjskih snaga.

Bio je to prvi Mercedesov posleratni motor sa više od šest cilindara, a fabriku je napustilo samo 4.502 primerka. Od navedene brojke, konfiguraciju kupea je činilo samo 3.270 jedinica, a koncept kabrioleta je bio primenjen kod preostalih 1.232 komada. Za svoj period je imao fantastične performanse, pa je uparen sa manuelnim menjačem mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 9,7 sekundi i pruži maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Nažalost, primerak iz ove priče je sa američkog tržišta, a kao što je poznato Jenkiji prefiriraju automatske menjače. Reč je o onom sa četiri stepena prenosa koji je definitivno oštetio performanse, pa tako može da ubrza od nule do 100 km/h za 11,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 207 km/h.

To i dalje ne menja činjenicu da je reč o zaista fantastičnom kupeu koji je verovatno jedan od najlepših predstavnika svoje škole. To se posebno odnosi na enterijer, a prekriven je kvalitetnom kožom Cognac i donosi tehnologiju poput klima uređaja, centralne brave, prozora na dugme i centralnom podelom između sedišta.

Na satu trenutno stoji brojka od 42 hiljade milja (67.200 kilometara), ali navodno nije tačna pošto je jedno vreme prestao da radi i prethodni vlasnik je prešao dodatnih 16 hiljada kilometara pre nego što je popravljen.

 

U oglasu se ne navodi kakva je tačno istorija već samo da je pre dve godine bio lociran na Floridi, a pritom je bio registrovan u američkoj saveznoj državi Montani. Ovaj potez nije preterano stran, pošto mnogi bogataši provode zimske mesece u toplijim krajevima, a istovremeno im prija američki „divlji zapad“ u ostatku godine.

U vreme pisanja ove priče se nalazio u Kaliforniji, a napominje se da je 2017. godine dobio maksimalne ocene Mercedesovog američkog kluba. Reći ćemo da je i farban pre desetak godina, a tada je verovatno urađeno i veliko mehaničko osveženje.

Posle sedam dana aukcije i maksimalnih 25 ponuda ona najviša je iznosila 160 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(937)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Mercedes oduvijek pravi najljepša kupe i kabriolet vozila!

moron

Prelep.
Meni omiljena generacija. I vreme ovih oblika tadašnjih mečki, sa duplim branicima, i dosta hroma oko prednjih i zadnjih svetala 😊
Vredi ova mečka.
I blago onome ko je ima para i mogućnosti da sebi ovo kupi, „za dušu“.