1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Nova Opel Manta GSe ElektroMOD oživljava sliku klasičnog kupea iz Riselshajma
Nova Opel Manta GSe ElektroMOD oživljava sliku klasičnog kupea iz Riselshajma

Nova Opel Manta GSe ElektroMOD oživljava sliku klasičnog kupea iz Riselshajma

709
0
Podelite sa prijateljima:

Tomasović treba da se raduje. Njegova omiljena marka je predstavila restomod koncept kultnog kupea u novom električnom ruhu. Opel Manta GSe ElektroMOD EV je tu.

Kao što i samo ime govori, nova Manta GSe sada je potpuno električna, dok „e“ na njenoj natpisnoj pločici GSe „sada označava elektrifikaciju“. GSe je najnovije u nizu restomod vozila koja su preuređena sa potpuno električnim pogonima, pa smo tako pisali i o Poniju iz Hyundaija i modelu 504 iz Peugeota.

Opel  nije detaljno opisao karakteristike pogonskog sklopa za Mantu GSe, ali su izjavili da „četvorocilindrični benzinski motor ustupa mesto snažnom elektromotoru“ ispod spašenog ikoničnog crnog poklopca motora Mante.

Ključ dizajna modela Manta GSe ElektroMOD je Opelova najnovija rešetka ‘Vizor’, koja se pojavljuje na novim „terenskim“ modelima Mokka i Crossland. Za Mantu ovaj dizajnerski tretman ide korak dalje, jer uključuje i digitalni displej – nazvan „Pixel-Vizor“, onaj s LED lampicama za vožnju u bloku sa serijom LED dioda koje automobilu daju „blistav osmeh“.

Kao rezultat toga, Opel tvrdi da Manta GSe ElektroMOD može da komunicira sa svojim okruženjem, a slike iz medija prikazuju poruke automobila koje uključuju „Ja imam nultu emisiju“ i „Ja sam ElektroMOD“. Pixel-Vizor takođe može prikazivati pokretne slike, sa prikazom znaka Manta koji klizi preko ekrana. Revidirani  logotipi Manta su redizajnirali i kao QR kod.

Uprkos modernoj tehnologiji, proporcije automobila se odmah prepoznaju i vezuju za originalni Opel Manta A koji je debitovao 1970. godine, iako je zaštitni znak četiri fara tog automobila zamenjen Pixel-Vizorom.

Međutim, Opel takođe kaže da „u isto vreme, automobil odražava fascinaciju rastuće zajednice obožavalaca koja klasike poput Mante transformiše u takozvane restomod automobile, to jest klasike s modernim tehnologijama i novim dizajnom.“

Manta GSe ElektroMOD stoga poseduje potpuno digitalni kokpit, čineći ovo odgovarajućim Opel GSe, prema brendu – iako još uvek nismo videli slike unutrašnjosti.

Opelovi inženjeri su pronašli odgovarajuću Mantu A koja je trebalo da ožive u radionici Opel Classic i krenuli su u njeno pretvaranje u potpuno električni model, započevši svoj „projekat automobila iz snova“. Zajedno sa imenom i novom digitalnom tehnologijom, koja Mantin stil uvodi u moderno doba, neonska zelena boja ističe pogonski sklop GSe ElektroMOD-a.

Ostali električni modeli Vauxhalla i Opela koriste bateriju od 50 kW i elektromotor od 136 konjskih snaga. Opel bi potencijalno mogao da udvostruči pogonski sistem kako bi Manta GSe dobila dovoljno snage i obrtnog momenta da bi na pravi način performansama propratila sopstveni stil, iako to nije potvrđeno.

Prema rečima Pjera Olivijera Garsije, Opelovom menadžeru za globalni stil brenda, „Manta GSe ElektroMOD je delo strastvenih dizajnera, 3D modelara, inženjera, tehničara, mehaničara, stručnjaka za proizvode i marke. Svi ljubitelji Opela koji vole automobile i zabavljaju se razvijajući nove stvari imaju čemu da se raduju“.

„S modelom Manta GSe gradimo most od velike Opelove tradicije do veoma poželjne održive budućnosti. Ova mešavina Zeitgeista i modernog je apsolutno fascinantna.“

AutoRepublika

(709)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments