1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. HONDA Type R obara rekord na stazi Suzuka
HONDA Type R obara rekord na stazi Suzuka

HONDA Type R obara rekord na stazi Suzuka

222
1
Podelite sa prijateljima:

Hondin najekstremniji Type R do sada, Civic Type R Limited Edition postavio je novi rekord za automobil sa pogonom na prednjoj osovini, prošavši krug na svetski poznatoj stazi Suzuka u Japanu za 2 minuta i 23,993 sekunde.

Staza Suzuka je duga 5,8 kilometara i čuvena je po brzim, dvostrukim lakat krivinama i izazovnim uglovima, i sve to u obliku „osmice“. Zahvaljujući svojim komponentama izrađenim od lakih materijala, kao i sistemu ogibljenja i nadograđenim sistemom upravljanja, te svedenom pozadinom, a onda i enterijerom fokusiranim na vozača, Civic Type R Limited Edition pomerio je granice onoga što je moguće dobiti od vozila s pogonom na prednjoj osovini, i to na jednoj od najzahtevnijih staza u trkačkom sportu, koja je poznata i kao „vrhunac“ u kalendaru Formule 1.

Suzuka je bila važan ispitni teren za razvoj performansi vozila i motora marke Honda, još od 1962. godine, a sagrađena je upravo po uputstvima osnivača i predsednika kompanije, Soičira Honde, čije su čuvene reči bile: „Automobili se ne mogu usavršavati ako se ne izlože krajnjem testu na trkačkoj stazi.“

Honda Civic Type R Limited Edition

Novi Limited Edition ima kovane BBS aluminijumske točkove, prečnika od 20 inča s gumama Michelin Pilot Sport Cup2 koje karakterišu poboljšane performanse u pogledu prianjanja. One su dizajnirane s ekskluzivnim ciljem koji se ogleda u tome da postignu izvanredne performanse na trkačkoj stazi, ali i da omoguće izuzetne karakteristike na „civilnim“ putevima. Pride, ovi pneumatici i donese manju masu za celih 10 kilograma.

Modifikovani amortizeri optimizuju ovu novu kombinaciju točka i gume i, zajedno sa rekalibrisanim sistemom za upravljanje, nude maksimalnu kontrolu i odziv. Kontrolni softver adaptivnog sistema amortizera sada brže procenjuje uslove na putu, što za ishod ima poboljšane reakcije pomenute komponente sistema vešanja, kako za bolje upravljanje, tako i za kvalitet vožnje.

Novi model Limited Edition zadržava moćan dvolitarski VTEC Turbo motor iz „običnog“ modela Type R. Njegova snaga je ekvivalent 320 „grla“ pri 6.500 obrtaja u minutu, a najviši obrtni moment od 400 Nm se postiže između 2.500 i 4.500 obrtaja radilice u minutu. Ubrzanje od 0-100 km/h traje skromnih 5,7 sekundi.

Upečatljivi Type R Limited Edition biće dostupan u ekskluzivnoj novoj boji koju konstruktor označava sa „Sunlight Yellow“, i nosiće ekskluzivnu tamnu hromiranu značku Civic na poklopcu prtljažnika, kao i kontrastno uglačani crni krov. Sjajna crna bočna ogledala i usisni ventil na haubi doprinose agresivnom izgledu.

Honda Civic Type R Limited Edition ručica menjača

Enterijer vodećeg modela Civica, onog s Type R Limited Edition nalepnicom, odjek je Hondine sportske loze sa crvenim sedištima i pločicom na kojoj se nalazi redni broj proizvedenog automobila. Volan je obložen alkantara „kožom“ i novodizajnirana glava ručice menjača u obliku suze pružaju vozaču bolji osećaj sjedinjenja sa samim vozilom, čak i na, tehnički veoma zahtevnoj stazi Suzuka.

Kakinuma-san je zaključio: „Misija modela Civic Type R jeste da nastavi da se smatra „ultimativnim” vozilom. Nema kraja ovom izazovu. Mi verujemo da će ažuriranje ovog modela omogućiti da Civic Type R načini korak bliže ka idealnom sportskom automobilu koji Honda zamišlja. Molim vas, uživajte u njemu!“

Type R Limited Edition je sada u prodaji širom Evrope, za koju će biti napravljeno samo 100 primeraka modela.

Honda Civic Type R Limited Edition na stazi Suzuka

Hondin Civic Type R GT desete generacije oborio je rekord u pogledu dužine obilaska kruga vozilom sa prednjim pogonom na stazi Nurburgring Nordschliefe 2017. godine sa vremenom 7 minuta i 43,8 sekundi, a posle ovog uspeha, vozila Civic Type R nastavila su da obaraju rekorde automobila iz svoje klase, i to na pet legendarnih evropskih trkačkih staza sa Hondinim trkačkim zvezdama za volanom.

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Pola sekunde je brzi od Meganea,nijanse su u pitanju…