1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi put u istoriji BMW M3 i M4 dobijaju (opcioni) pogon na obe osovine
Prvi put u istoriji BMW M3 i M4 dobijaju (opcioni) pogon na obe osovine
1

Prvi put u istoriji BMW M3 i M4 dobijaju (opcioni) pogon na obe osovine

291
1
Podelite sa prijateljima:

Proširena je, prošle jeseni predstavljena porodica modela BMW M3/M4. Po prvi put u istoriji, performantni predstavnik bavarske marke iz D segmenta će dobiti pogon na obe osovine! Ali, ako znamo da veći i stariji BMW M5 poseduje rešenje 4×4 već od bazične verzije, onda moramo da naglasimo da manji duet (M3/M4) ovo nudi kao mogućnost, odnosno kao opciju uz doplatu, dok uvodna ponuda ostaje utemeljena na zadnjem paru pogonskih točkova.

Poznati prenos snage na točkove obe osovine M xDrive je ponuđen samo na snažnijem izvođenju performantnih modela, odnosno na onim s oznakama Competition, koji su opremljeni dodatno napucanom verzijom linijskog trolitarskog biturbo šestaka, koji zahvaljujući dodatnom dopingu razvija 510 konjskih snaga (umesto standardnih 480 ks), uz 650 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Međutim, sistem podmazivanja motora je morao biti dodatno unapređen jer su verzije s integralnim pogonom postale još dinamičnije i kao takve su omogućile dodatnu izloženost preopterećenju brojnih sklopova na vozilu, posebno tokom ubrzanja i oštre vožnje kroz krivine. Bez iznenađenja, i u ovoj modifikaciji menjačka kutija ostaje ista, odnosno osmostepena automatska.

U tehničkom smislu gledano, prenos snage do točkova obe osovine M xDrive je identičan onom koji smo videli kod M5, gde višeslojna spojnica povezuje prednje točkove s pogonskom silom onda kada je to potrebno, dok vozilo iskazuje temperament punokrvne limuzine sa zadnjim pogonom.

Na zadnjoj osovini je montiran elektronski kontrolisan aktivni M diferencijal, dok je dodata i mogućnost da se softverskim putem isključi prenos snage na prednje točkove uz istovremenu deaktivaciju elektronskih sistema za stabilizaciju „ludog“ četvorotočkaša.

Da, da, upravo to je recept za aktivaciju režima drifta. Povrh toga, ko želi, može da doplati i dobije elektronski sistem nazvan M Drift Analyzer, koji će vam pomoći da na pravi način savladate veštine takozvanog driftovanja. Jednom davno smo priredili i članak u kom je dat link sa instrukcijama, direktno od BMW-a u pogledu toga kako da driftujete. Pogledajte.

Opet, za vožnju s pogonom na sve točkove, ponuđen je još jedan opcioni asistent, i on je nazvan M Traction Control. Pomaže vam tako što omogućava izbor od deset nivoa „vožnje sa zadnjim pogonom“, dozirajući nivo intervencije spojnice, kako bi se stimulisalo delovanje adrenalina.

Zbog montaže dodatnih komponenti sistema 4×4, analizirana vozila iz Minhena su dobila na masi po pedeset kilograma, pa tako sedan BMW M3 Competition sa sistemom M xDrive ima neto masu 1.780 kilograma (težina praznog vozila), dok je slično koncipiran kupe BMW M4 Competition za pet kilograma vitkiji.

Ali, kako je naveo proizvođač u tehničkim specifikacijama, ovakve modifikacije su nadmoćnije nad pandanima sa zadnjim pogonom, pa je tako za ubrzanje iz mirovanja do „stotke“, umesto 3,9 sekundi za verzije Competition, potrebno samo 3,5 sekundi za iste takve, samo sa sistemom M xDrive!

Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h ali opet, ko se ponovo lati novčanika, BMW će kliknuti na još jedan taster i omogućiti na taj način da se dostiže i 290 km/h. Ovaj put, način da se dodatni keš izmuze iz entuzijaste se zove paket M Driver.

Prodaja ovakvih varijeteta sedana i kupea BMW M3 i M4 započinje u julu. Za sada se nude „samo obične“ verzije po ceni „sačuvaj ti Bože“.

AutoRepublika

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sistem pogona zvuči kao da je skinut sa WRC automobila. Podešavaš koliko snage na koju osovinu ide u zavisnosti od staze i uslova vožnje.
Još samo 2 seta amortizera da idu uz svaki M3/M4, da može neki dobar brzinac da se izveze, ne samo track day.
Bomba