1. Home
  2. Vesti
  3. U Parizu otvorena najveća vodonična stanica u Evropi
U Parizu otvorena najveća vodonična stanica u Evropi
0

U Parizu otvorena najveća vodonična stanica u Evropi

298
0
Podelite sa prijateljima:

Ova vodonička stanica je nikla iz zemlje u prestonici Francuske, odnosno u Port de Sen Kluu u šesnaestom pariskom okrugu. U pogledu svojih mogućnosti, radi sa elektrolizerom koji može da proizvede do jedne tone vodonika dnevno. Ukupno je instalirano šest mlaznica i stanica za vodonik će moći da podrži do 400 punjenja na dan.

Neophodno je bilo investirati sumu koja prevazilazi 15 miliona evra, a deo tog iznosa je finansiran od strane galske države. Ulagač je kompanija HysetCo koja u svom portfelju već upravlja radom oko 160 stanica za dopunu cilindara vodoničnih vozila.

Inače, država Francuska je od prošle godine višestrukim učinila ulaganja počninjenih s ciljem ubrzavanja razvoja vodonika. Do 2030. godine, na primer, ta razvijena evropska država namerava da upumpa blizu sedam milijardi evra u oblast razvoja energenata koji su lišeni ugljenika. Ovakav plan će do 2024. godine omogućiti izgradnju na desetine sličnih vodoničnih stanica u Francuskoj, odnosno najpre u široj oblasti Pariza. Naposletku, i ostali veliki gradovi Francuske će postati bogatiji za nove stanice za dopunu ovim energentom.

Da kažemo i da vodonik ostaje zanimljiva alternativa u saobraćajnom sektoru, ali ga brojni stručnjaci osporavaju po više osnova, barem što se tiče primene u oblasti saobraćaja, s naglaskom na nepraktičnost u indvidualnom transportu. Danas se na njega u rudimentarnoj fazi oslanjaju samo transportne kompanije, a jedna od najjačih strana vodonika je ta što u maloj količini donose veliki energetski naboj, pa je pet kilograma vodonika neretko dovoljno i za domet impresivniji od pola hiljade kilometara. Pride se vodonik i „natoči“ brže od „točenja“ baterije vozila iz istoimenog segmenta.

Međutim, nedostaci aplikacije vodonika su ogromni i prevlađujući. Proizvodnja je skupa i donosi više troškova od koristi koje nastaju sagorevanjem vodonika. Pride je i njegov transport i skladištenje izuzetno kompleksan i finansijski zahtevan poduhvat, pa ne čudi što se vodonik nije raširio, a ne vidimo niti da hoće, izuzev verovatno u vrlo limitiranom obimu industrijskih grana gde bi primena ostala smislena. Imate više izvanredno utemeljenih analiza na ovu temu na našem portalu, pa potražite…

Gali s ponosom ipak naglašavaju da zahvaljujući firmi HysetCo, njihovim ambicioznim planovima, ali i zbog podrške koju pruža država, Francuska počinje da diktira ritam hidrogenizacije Evrope.

AutoRepublika

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments