1. Home
  2. Sajmovi
  3. Lincoln Zephyr je Fordova premijum limuzina za Kinu
Lincoln Zephyr je Fordova premijum limuzina za Kinu
1

Lincoln Zephyr je Fordova premijum limuzina za Kinu

235
1
Podelite sa prijateljima:

U svojoj istoriji koja traje još od 1917. godine, Fordova premijum divizija je imala samo jedan model koji se nije prodavao na domaćem tržištu. Reč je o drugoj generaciji pikap kamioneta koji je od 2009. do 2014. godine bila dostupna samo u izložbeno-prodajnim salonima u Meksiku, a sada na istu listu možemo da dodamo i limuzinu Zephyr.

Ovaj put je Kina u centru pažnje, gde je Lincoln prošle godine zabeležio rast prodaje od 33% i privukao oko 62 hiljade kupaca.

Za razliku od „Jenkija“, građani najmnogoljudnije države na svetu još uvek nisu spremni da se odviknu od tradicionalnih limuzina, pa je Fordova divizija odlučila da Kina postane tek druga država u poslednje 104 godine koja će dobiti specijalni Lincoln. Reč je o modelu Zephyr, a debitovao je na ovogodišnjem Salonu automobila u Šangaju.

Zephyr je inače veoma legendarno ime u istoriji Lincolna. Po prvi put se pojavio u prodaji još tokom tridesetih godina prošlog veka kada je postao prvi američki aerodinamični automobil u vreme dok su još uvek dominirali kockasti četvorotočkaši. Primerak za 2022. godinu je zapravo osveženi model MKZ koji se tokom protekle decenije prodavao i u Americi. MKZ je zapravo započeo život pod imenom Zephyr pre nego što je usledila konfuzna strategija sa značkom MK.

Bilo kako bilo, proizvođač nije bio voljan da preterano mnogo priča o novitetu i kaže da je još uvek reč o konceptnoj formi, ali da serijski model možemo očekivati u bliskoj budućnosti.

Konekcija sa prethodnikom MKZ je uočljiva na prvi pogled, najpre po pitanju maske hladnjaka i zadnjih svetlosnih grupa koje se prostiru širinom celog vozila. Farovi su nešto kraći i hromirana lajsna ih deli na dva dela, a mnogi novinari kažu da Zephyr zapravo dosta liči na prvu generaciju modela Audi A7.

Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru. Posle dužeg vremena, Lincoln se vratio tradicionalnoj ručici menjača dok je prethodnik bio jedan od retkih automobila na svetu s dugmićima za svaku komandu. Američki proizvođač vozila je definitivno pratio trendove i po pitanju monitora i oni se prostiru preko celo komandne table. Zapravo su podeljeni na četiri dela i svaki od njih ima zasebnu funkciju.


Sa mehaničke strane se očekuje da će nastaviti da koristi mehaniku sa prethodnika. To znači da će kupci dobijati izbor od dva 2,0-litarska turbobenzinca (standardni i hibridni), a vrh ponude će činiti 3,0-litarski turbobenzinac s 400 „konja“. Jedini menjač je šestostepeni automatski koji prenosi snagu na prednje ili na sva četiri točka.

Novi Lincoln Zephyr se očekuje u prodaji naredne godine, a Amerikanci već sada žale što neće imati prilike da ga vide na svojim putevima. Kako to obično biva za sve „probleme“ u današnjoj automobilskoj industriji možemo samo da kažemo – krivite krosovere.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Prednja maska malo vuče na Maserati ali u principu dobar.Ako može Ford u čitavom svijetu zašto ne može i njihov Linkoln.?Kupuješ Jaguar, Aston Martin i Volvo, onda trči prodaj.??Ne kontam?Uzmi Linkoln , pravi takve modele koji odgovaraju većini planete, imaš platformu od sestrinskog Forda Mustanga, imaš od GT 40 za jedan supersportki auto a ti šibaš Linkoln samo amerikancima u vidu njihovih ogromnih limuzina sa najmanje 5 metara.???