1. Home
  2. Istorija
  3. Kako je Zastava obučavala prodavce u američkim salonima (VIDEO)
Kako je Zastava obučavala prodavce u američkim salonima (VIDEO)

Kako je Zastava obučavala prodavce u američkim salonima (VIDEO)

15.64K
2
Podelite sa prijateljima:

Yugova američka avantura je tema koju smo često obrađivali na našem sajtu. Detaljnu analizu smo predstavili u dva dela, koje možete da pročitate ovde i ovde. Posle sedam godina prodaje, naš mališan je pronašao preko 140 hiljada kupaca i dugo godina je bio najjeftiniji nov automobil „preko bare“. Mnogi ga pamte upravo po takvoj karakteristici, mada je takođe, često bio i predmet šala i sprdnji, pošto je redovno proglašavan za najgori novi automobil koji se ikada prodavao u Americi.

Ukoliko želite da saznate više informacija zašto ja tako, preporučujemo vam da pročitate gore spomenute priče.


Na sajtu društvene mreže Youtube se nedavno pojavio video snimak iz 1988. godine. Poenta takvog materijala je bio prikaz kako kompanija trenira prodavce u izložbeno-prodajnim salonima o karakteristikama i prednostima Yuga u poređenju sa konkurencijom, a oni bi zatim iskoristili takvo iskustvo da pronađu i ubede kupca da je baš naš mališan pravi izbor.

Iako je kragujevački heč u početku bio dostupan samo u jednom paketu opreme i to GV (Great Value ili super paket), do kasnih osamdesetih godina prošlog veka su se mogli naručiti i oni bolje opremljeni primerci, kao što su GLV i GVX.

Upravo su takve verzije predmet ove rasprave i najavljeni su kao „vozila koja će da izmene standarde među jednostavnim prevoznim sredstvima“, što i nije iznenađenje kada znamo da je Yugo reklamiran kao „sledeća velika ideja“ posle Forda Modela T i Volkswagena „Bube“.

Snimak započinje pričom o 1,1-litarskom benzincu, i o tome koliko je automobil zaista lagan i pristupačan za održavanje. Zastava nam zatim kaže da je u stanju da ubrza iz mirovanja do 80 km/h za „samo“ 10,6 sekundi, mada nam je nepoznato zašto se nije koristila tradicionalna brojka od 100 km/h.


Sigurno je to zato što bi onda utisak kupca o ubrzanju bio daleko lošiji, ali je istovremenom potrebno spomenuti da je u navedeno vreme najveća dozvoljena maksimalna brzina u Americi iznosila svega 88 km/h. Od navedenog doba moderni automobili su uveliko već dobili direktno ubrizgavanje goriva, a Yugo se hvalio kako i dalje poseduje karburator proizveden od strane poznate firme Carter-Weber.

Takođe je posebno naznačeno da se naš model može dobiti i sa klima uređajem, mada je „klima“ bila deo opcione opreme i rezervisana samo za najskuplji model GVX. U snimku se zatim priča i o prednostima pogona na prednje točkove, kao i o blagodetima manuelnog menjača i prednjih disk kočnica.

Zastava se potom koncentriše i na sam stil heča. Primera radi, na snimku se čuje da su branici proizvedeni od materijala nazvanog „Lexan“ koji je čvršći nego metal i pri tom je otporniji na udarce, a pažnja je posvećena i pitanju zaštite od rđe. Yugo napominje da njegov model pruža mnogo toga što se ne može pronaći kod konkurencije, kao što je mogućnost da se zaključa čep rezervoara goriva, zatim zadnji brisač i rezervni alat sa sijalicama.


Tokom priče o enterijeru je spomenuto kako Yugo pruža više prostora od konkurencije, kao i bogatiju opremu poput više osvetlenja, tepiha i još mnogo toga. Iz nekoga razloga, reči „premijum“ i „luksuz“ se često koriste, iako je zapravo reč o opremi koju smo mogli da vidimo na svakom drugom četvorotočkašu „preko bare“.

Priča dobija na značaju kada je reč o sportskom modelu GVX. Razvijao je 67 konjskih snaga iz 1,3-litarskog benzinca, što je za svoju kategoriju bio fantastičan rezultat. Primera radi, čak i „veliki“ Ford Mustang se mogao pohvaliti sa svega 88 „grla“ iz značajno većeg 2,3-litarskog motora u baznom izdanju.

GVX je pride mogao da ubrza od nule do 104 km/h za 14,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 154 km/h. Pohvaljen je i petostepeni manuelni menjač, lepše felne, pneumatici boljeg kvaliteta i posebni branici.

Uživajte u video snimku.

AutoRepublika

(15637)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
xtrimi

Opet ste na B92 i nist navedeni kao izvor informacija , nego index i b92. Doduše kakvi su komentari ispod članka možda i bolje.

moron

B92 odavno krade sa AR.
Sa jedne strane, to je dokaz koliko AR ima kvalitetni materijala, sa druge strane to je bruka za B92, a sa treće strane, to je tuga. Kradeš i nikom ništa. Ali, B92 se odavno srozao (i sa auto sekcijom) na nivo „Kurira“, tako da sve to ne čudi ni najmanje.

Za AR – bravo za ovaj tekst, što nas je malo vratio u prošlost, kad smo bili ponosni na Yuga.