1. Home
  2. Video
  3. Maska „hladnjaka“ otvara nove mogućnosti kod EV (VIDEO)
Maska „hladnjaka“ otvara nove mogućnosti kod EV (VIDEO)
1

Maska „hladnjaka“ otvara nove mogućnosti kod EV (VIDEO)

305
1
Podelite sa prijateljima:

Odeljenje Hyundaija u čiji opis zaduženja najpre spadaju pitanja mobilnosti, nosi naziv Hyundai Mobis. E, stručnjaci te firme pokušavaju da osmisle nove načine kako da električne automobile učine efikasnijim. Pitanje ima posebnu težinu, posebno znajući da su električni automobili sami po sebi teški i glomazni. Jedna od metoda koja bi se mogla naći u primeni podrazumeva da se ponovo uvedu velike rešetke na prednji deo automobila, što jeste začuđujuće jer je nužnost isključivo na četvorotočkašima pokretanim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Hyundai smatra da se može koristiti površina koju poseduje rešetka,  s ciljem stvaranja efikasnijeg pogonskog sklopa kroz aktivni aerodinamički vazdušni sistem. Co sistem inkroporira četiri dela i njih konstruktor iz Azije naziva Active Aero Hood (AAH), Active Air Flap (AAF), Active Air Curtain (AAC) i Active Air Skirt (AAS).

Najistaknutija karakteristika ovako koncipiranog sklopa je to kako sistem automatski otvara i zatvara delove maske „hladnjaka“ i haube i kako postavlja spojlere, što sveukupno smanjuje otpor vazduha pri velikoj brzini kretanja. Jedna od glavnih i ciljanih posledica dolazi u vidu poboljšanja potrošnje, to jest energetske efikasnosti.

Sistem takođe omogućava usis i izduvavanje vazduha radi razmene toplote, poboljšavajući efikasnost hlađenja trakcione baterije i kontrolu protoka vazduha. Sve u svemu, Hyundai Mobis veruje da će, kroz primenu inovativnih rešenja koja opisuje, moći da unapredi domet vozila s jednim punjenjem baterija i za nemalih 20 kilometara.

Pogledajte video klip kako biste jasnije shvatili način funkcionisanja savremenog sistema.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novi klinci se postavljaju kao da je svet nastao sa njima a pre toga nije bilo civilizacije. Poznat sindrom. Princip nije uopste nov, na protiv! Jos 2007 godine radio sam u Porscheu na konceptu pokretnih lamela na prednjim otvorima za hladjenje. Tacnije, zadatak je dobila jedna eksterna firma ali rukovodstvo projekta nije bilo zadovoljno pa je koncept dosao kod mene na popravku. U delu moje karijere u Nemackoj vrlo cesto sam imao ulogu „spasilacke sluzbe“ – popravljao sam ono sto moje nemacke kolege nisu mogle da rese. 🙂 Sva danasnja supersportska vozila imaju niz otvora za kontrolisano strujanje vazduha a… Pročitaj više »