1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Dodge Viper Hennessey terorisao superautomobile
Zanimljivost dana: Kako je Dodge Viper Hennessey terorisao superautomobile

Zanimljivost dana: Kako je Dodge Viper Hennessey terorisao superautomobile

1.62K
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno čuli za kompaniju Hennessey Performance Engineering. Ovaj slavni američki tjuner je modifikovao veliki broj automobila tokom poslednjih trideset i kusur godina postojanja. Nije retkost da vidimo njegova dela sa bolesno velikom snagom i voznim karakteristikama kojim bi pozavideli i najbrži četvorotočkaši na svetu, ali kada je čovek po imenu Džon Henesi osnovao firmu u američkoj saveznoj državi Teksas, sada već davne 1991. godine, cilj je bio privući one kupce koji žele bolje performanse od vozila koje viđamo u svakodnevnom saobraćaju.

Pričamo o vozilima kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro, mada je posao kasnije proširen i za one ekskluzivne marke poput Ferrarija, Porschea, McLarena, Lotusa i mnogih drugih skupocenih brendova.

Ako bismo morali da pronađemo jedan model koji je stavio Hennessey na mapu sveta, to je svakako legendarni Dodge Viper Venom 650R. Kada je debitovao 1996. godine, bio je toliko moćan i brz da nije postojao automobil koji bi mogao da mu stane na crtu. Za bazu je naravno preuzet osnovni Viper, koji je važio za veoma spektakularnog sportistu kada se pojavio u izložbeno-prodajnim salonima početkom devedesetih godina.

U timu je bio i legendarni Kerol Šelbi koji je želeo modernu kreaciju svoje Shelby Cobre, i Viper ni u jednom momentu nije razočarao. Ne samo što je izgledao veoma agresivno, već ga je pokretao i „kamionski“ 8,0-litarski motor sa deset cilindara koji je razvijao 400 konjskih snaga. Ovaj agregat je originalno razvijen za pikap kamionet Dodge Ram, ali nakon što je stigao u ruke Lamborghinija (koji je u to vreme bio u rukama američke korporacije Chrysler), rođena je jedna od ikona automobilskog sveta.

U spomenutom vremenu Hennessey je još uvek bio relativno mala firma sa samo dva zaposlena radnika, a bavila se isključivo ugrađivanjem većih turbo punjača u blizance Mitsubishi 3000GT/GTO i Dodge Stealth. Jedna mušterija se obratila Džonu tokom 1993. godine i zatražila da modifikuje njegov Viper za amatersko takmičenje.

Nakon što je počeo da beleži pobede širom američke savezne države Nevade, vest se pročula i Hennessey se uskoro nije mogao odbraniti od narudžbi. Neki od njih su čak dobili modifikacije i za profesionalni auto-moto sport gde je Viper slavio čak pet puta u svojoj klasi na čuvenoj trci 24 sata LeMansa.

Debitovanjem druge generacije 1996. godine, Džon dobija pristup jednom od ranih primeraka i odlučuje da ga sredi i onda ponudi kao serijski model. Krajnji rezultat je bio Venom 650R i dobio je samo reči pohvale kada su prvi primerci isporučeni kupcima. Ugledni magazin Motor Trend je uspeo da zabeleži ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 3,3 sekunde, što je bilo brže nego što je postizao veliki Ferrari F50 sa svojim motorom sa dvanaest cilindara. I vreme na četvrtini milje (402 metra) je bilo impresivno i iznosilo je 11,2 sekunde ili za čak 0,7 sekundi brže nego spomenuti italijanski superautomobil. Jedini model kojem 650R nije mogao da priđe je bio daleko skuplji Mercedes CLK GTR.

Hennessey je obećavao maksimalnu brzinu od 346 km/h, ali je ova tvrdnja često osporavana. Sam Džon je lično dostigao 327 km/h sa jednim od ranih prototipova dok se većina medija složila da je realnija brojka nešto veća od 320 km/h.

Tjuner je nudio mogućnost mušterijama da kupe kompletan proizvod ili da pošalju svoj Viper u Teksas gde bi modifikacije bile sprovedene. Najveća i naravno najskuplja od njih je ona gde je zapremina V10 motora povećana sa 8,0 na 8,4 litre, ali i dalje bez kompresora ili turbo punjača.

Zahvaljujući velikom broju modifikacija snaga je skočila na čak 650 „konja“ dok je i maksimalni obrtni momenat bio impresivnih 884 njutn metara. Sama ova opcija je koštala oko 37 hiljada američkih dolara (oko 60.920 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Sledeći na redu su bili ogibljenje i kočnice marke Brembo za koje je bilo potrebno izdvojiti 18.500 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 30.460 dolara). U ponudi su bili i posebni branici, spojleri, 18-inčne felne, sportska sedišta i još mnogo toga.

Na kraju dana, ukoliko bi se kupac odlučio za baš svaku opciju morao je da izdvoji preko 111 hiljada „zelembaća“ (današnjih 181.117 dolara). U spomenutu sumu nije bila uračunata cena Vipera, koja je iznosila 66 hiljada dolara (današnjih 116.918 dolara). Svakako ogromne brojke, ali kao što smo spomenuli, postojao je samo jedan drumski automobil koji je bio brži i to Mercedes CLK GTR, za koji je bilo potrebno izdvojiti daleko veće sume novca.

Hennessey će nastaviti da modifikuje model Viper sve do 2017. godine kada je zmija otrovnica poslata u penziju, ali i pored modernijih verzija koje su bile brže i moćnije, 650R je taj koji je stavio ovog tjunera na mapu sveta. Prema nekim pričama, posebno je bio impresioniran Kerol Šelbi, a sama pohvala ove legende američke automobilske industrije govori koliko je 650R u svoje vreme bio impresivan.

Zoran Tomasović

(1618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments