1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Renault Kadjar debituje na jesen
Novi Renault Kadjar debituje na jesen
4

Novi Renault Kadjar debituje na jesen

602
4
Podelite sa prijateljima:

Još se čeka zvanična potvrda francuske marke, ali po svemu sudeći videćemo novu generaciju Kadjara pre kraja tekuće godine. 

Nije nikakva tajna da je šef Renaulta, Luka de Meo, nezadovoljan aktuelnim Kadjarom, koji definitivno nije zadovoljio kada je reč o prodajnim rezultatima. Stoga se očekuju velike promene za buduću iteraciju, i to na nekoliko frontova.

Još ranije su se u galskim stručnim medijima pojavile informacije da će novi Kadjar imati tri varijante koje će interno nositi sledeće oznake: HHN, RHN i DHN. HHN je klasični SUV, odnosno novi Kadjar, RHN će biti njegova produžena verzija (najverovatnije namenjena kineskim kupcima), dok će DHN biti model sa kupeolikom siluetom. Tako će Renault posle Arkane dobiti još jedan takav SUV u svom portfoliju.

Francuski automobilski novinari veruju da će nova generacija Kadjara doživeti potpunu transformaciju po pitanju dizajna. Veruje se da će Renaut okrenuti leđa „klasičnom“ izgledu koji je do sada koristio Kadjar i da će usvojiti niz elemenata koji smo videli kod konceptualnih izdanja električnog Meganea i modela Morphoz.

Novi Kadjar biće baziran na unapređenoj CMF-C platformi, kao i bratski Nissan Qashqai. Po toj analogiji, ne bi trebalo očekivati drastičan rast kod francuskog SUV-a, jer ni njegov japanski rođak nije značajno porastao prilikom smene generacija. Nova iteracija Kadjara posedovaće napredniju kabinu od prethodnika, pre svega u tehnološkom smislu.

Rođak iz Japana – Nissan Qashqai

Naravno, digitalizacija će biti ključna reč, a osim većeg ekrana na centralnoj konzoli za upravljanje informativno-zabavnim sistemom, i ispred vozača će biti još jedan displej koji će zameniti tradicionalnu instrumentalnu tablu. Renault najavljuje i „pametniju“ organizaciju prostora, odnosno bolju ergonomiju.

Paleta motora će biti vrlo interesantna. Kako sada izgleda, teško da će dizelaš naći mesto kod novog Kadjara, umesto njega Renault će se okrenuti hibridnim izdanjima. No, počnimo od SUS agregata kojih će u ponudi biti samo dva – i to oba benzinca potpomognuta sistemom blagog hibrida.

Reč je o 1,3 TCe i novom 1,2 TCe o kom se ne zna gotovo ništa. Dakle, prvi motor već poznajemo, radi se o bloku koji pored Renaulta koriste i bratski Nissan ali i Mercedes. Kod Kadjara će dolaziti u dve konfiguracije – sa 140 i 160 ks. Uvodna pogonska jedinica bi trebalo da bude 1,2 TCe, odnosno turbo trocilindraš, mada nije poznato sa kolikom će snagom raspolagati.

Što se tiče hibrida, prema dostupnim informacijama iz francuske stručne „štampe“, može se zaključiti da će u ponudi biti dva klasična hibrida, kao i jedan plug-in hibrid. Veruje se da će potonji biti preuzet iz Captura, dok su klasični hibridi i dalje pod velom misterije. Neki čak navode da će Renault preuzeti Nissanov sklop e-Power, gde SUS motor nema ulogu pokretanja vozila već samo stvaranja električne energije.

Bilo kako bilo, više informacija o novom Kadjaru dobijaćemo u narednim mesecima. Francuzi su uvereni da će se debi odigrati tokom jeseni, a da će prodaja buduće iteracije Kadjara početi u prvom kvartalu 2022. godine.

AutoRepublika 

(602)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jedva čekam videti – cenu !!!
Jer, danas se novi Arkana / Megane Conquest kao top benzinac ( TCE 140 EDC ) nudi u Srbiji maltene po ceni po kojoj se pre godinu dana nudio top Kadjar 1,75 DCI AWD 6MT …

Mad Max

Sve su ti rekli:“No, počnimo od SUS agregata kojih će u ponudi biti samo dva – i to oba benzinca potpomognuta sistemom blagog hibrida“

Ovo je sranje u najavi!

moron

Dobrodošli u ekološku sadašnjost 😀😀😀
Volim i dizele, ali, jbg, odzvonilo im izgleda…

Ђока

U Srbiji ionako kupujemo polovnjake. Biće po izbori ko šta želi, bar još 5 do 10 godina