1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Davno razvijeni Hyundaijev koncept prerađen u moderni električni automobil
Davno razvijeni Hyundaijev koncept prerađen u moderni električni automobil

Davno razvijeni Hyundaijev koncept prerađen u moderni električni automobil

165
0
Podelite sa prijateljima:

Grupacija Hyundai-Kia danas spada među pet najvećih automobilskih korporacija u svetu, što je impresivan rezultat za kompaniju koja je pre samo tridesetak godina konkurisala našoj Zastavi po ceni i pouzdanosti. Rani modeli kompanije iz Južne Koreje su bili prepakovani Fordovi sa britanskog tržišta, a prvi „čistokrvni“ Hyundai je bio model Pony i on je debitovao 1975. godine.

Kada kažemo „čistokrvni“, mislimo pre svega na njegovu mehaniču stranu, pošto se za dizajn postarala legendarna italijanska kuća Italdesign i njen čuveni stilista Đorđeto Đuđaro. Da, Pony je dizajniran od strane verovatno najvećeg imena u svetskoj automobilskoj istoriji, a kasnije je postao prvi Hyundai koji se izvozio izvan domaćeg tržišta kada se prodavao u Kanadi.

Zašto vam pričamo ovu kratku istorijsku lekciju? Pa iz razloga što je Hyundai upravo odlučio da preuzme Pony iz 1975. godine i da od njega napravi modernu električnu kreaciju.

Tokom prve generacije, najmoćniji model je bio onaj sa Mitsubishijevim 1,6-litarskim motorom i 110 konjskih snaga, mada je većina stizala sa mnogo slabijim agregatima, zapremine 1,2 i 1,4 litre. Većina nas će se sigurno složiti da je teško pronaći stilski privlačan električni automobil u današnja vremena, pa Korejcima defintivino treba odati čast što im je ovako nešto palo na pamet.

Za posao se postarao Hak So Ha, i iako završni rezultat ne može da sakrije svoje korene, nema dileme da izgleda moderno. To se pre svega odnosi na LED osvetljenje i potpuno novi enterijer kao i senzore i kamere u zadnjem braniku.

 

Mnogi mediji su kontaktirali Hyundai sa pokušajem da saznaju šta se tačno krije ispod haube, ali iz kompanije nisu bili voljni da pričaju. Nagađa se da je reč o pogonskom sklopu sa 134 konjskih snaga, i baterijom zapremine 28 kWh iz modela Ioniq Electric, koji je inače u stanju da prevali oko 280 kilometara s jednim punjenjem baterija.

I na kraju moramo da pitamo, da li vam se više dopada moderna kreacija klasičnog modela kao što je Pony ili biste ipak poželeli spomenuti Ioniq?

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments