1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Peugeot 504 Coupe kao električni automobil za 21. vek
Peugeot 504 Coupe kao električni automobil za 21. vek

Peugeot 504 Coupe kao električni automobil za 21. vek

467
6
Podelite sa prijateljima:

Retrofit postaje sve popularniji u Francuskoj. 

Mada je retrofit trend sa dužim stažom, popularnost u zemlji Gala je tek u povoju, a razlog je sasvim jednostavan – taj poduhvat postao je legalan u ovoj državi tek prošle godine. Francuski zakonodavci dozvolili su konverzije starijih automobila u EV modele jer su uvideli da je to jedan od načina da uvećaju broj električnih vozila na ulicama.

Kompanija koja je izradila ovaj baterijski Peugeot 504 Coupe jeste Retrofuture. No, oni ne nude samo ovaj automobil, u svom portfoliju imaju čak 15 modela. Od malih gradskih asova poput izvornog Fiata 500 i Minija, pa sve do sportskih vozila poput Porschea 911. Cene za konverziju vozila (koje vi nabavljate) variraju od 15.000 do 45.000 evra.

Konkretan primerak ovog Peugeota 504 Coupe je izašao iz fabrike davne 1971. godine, a sada je dobio novi život kao EV. Vizuelno, promena ni nema jer je cilj zadržati originalni izgled, no ispod haube izmene su drastične. Tako je nekadašnji SUS agregat ustupio mesto elektromotoru koji dostavlja skromnih 95 ks.

No, kako pravne norme propisuju da retrofit vozilo ne može imati više od 20% veću masu od izvornog četvorotočkaša, moralo se pristupiti pametnom „pakovanju“ baterija. Električna 504-ka poseduje šest modula baterija, tri postavljena napred, i tri pozadi, kako bi se održao balans u masi. Kapacitet baterija ukupno iznosi 31,8 kWh, stoga se ne mogu očekivati čuda u vezi sa dometom.

Budući vlasnici ovakvih „lavova“ trebalo bi da se ograniče na upotrebu u urbanim uslovima. Domet pomenutog automobila iznosi skromnih 165 km, no ukoliko se dokupe veće baterije (+ 3.000 evra), dobiće se još 25 km autonomije kretanja. Ovaj EV puni se preko kućne utičnice ili na punjaču do 6,6 kW. Priključak za punjač je sakriven iza nekadašnjeg otvora za sipanje goriva.

Kompanija Retrofuture saopštila je da je 17 lica već zakazalo termine za konverziju starih Peugeota 504 u EV modele. Navodi se da je potrebno oko 15 dana za čitav proces transformacije u električno vozilo, kao i da je garancija na ugrađene delove tri godine.

AutoRepublika 

(467)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Auto je toliko legendaran da je pravo pitanje nije li greota prerađivati ga na struju.?Jedan od najelegantnijih kupea nacrtao je a ko drugi do veliki Pininfarina.Detalj prednjih duplih i trostrukih zadnjih farova se danas uveliko eksploatiše kod najnovijih modela Pežoa u modernizovanoj varijanti.

Бранило

Требали су да уграде један нуклерни реактор 💣
Па би био главни баја у Паризу 🤬
Понављам се “ Дидломанија узима маха“

BojanNeki

Nisu svi primerci sa originalnim delovima i bez kojekakvih prerada odnosno kolekcionarski, samim tim nemaju ni vrednost.
Ovo je odličan način da se neki od njih ožive.

Bungi

Znam šta pričaš ali nisu svi automobili pogodni za konverziju na el. pogon.Mercedes B klase jeste.Ima veliko međuosovinsko rastojanje i dupli pod u koji se može smjestiti velika, teška baterija sa odličnim, niskim težištem.Automobili klasične arhitekture zahtijevaju da se baterije smjeste u motorski prostor, umjesto rezervoara i u prtljažnik, to znači mali kapacitet i visoko težište. Nije to to.Samo par automobila zaslužuje el. konverziju:Mercedes A klasa(stara), B klasa, Fiat Multipla i još pokoji rijetki automobil sa sendvič konstrukcijom duplog poda.

BB

Auu, pa don će da se objesi kad pročita ovo 😂🤣😂🤣

Mikele

Prelep auto. Pininfarina je to,