1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. U Japanu pronađeno pravo blago klasičnih automobila
U Japanu pronađeno pravo blago klasičnih automobila

U Japanu pronađeno pravo blago klasičnih automobila

2.97K
3
Podelite sa prijateljima:

Ako živite u Japanu i želite da pokažete koliko dubok džep imate, onda je automobil sa fotografija onaj za čijim volanom se nalazite – ili bolje da kažemo „neko vas voza dok ste vi na zadnjem sedištu“. Ne, nije reč o nekom Infinitiju sa Nissanovom značkom, niti pričamo o Acuri, pa čak ni o Lexusu. Ta čast pripada Toyoti Century koja je u proizvodnji još od 1967. godine i čak i danas, kada se Lexus uveliko prodaje na domaćem tlu, opet vlada među kupcima sa visokim primanjima.

Imućni biznismeni, političari i kraljevska porodica danas uživa u modelu Century i njegovom V12 motoru zapremine 5,0 litara. Vi Evropljani, shvatite ovaj automobil kao legendarni Mercedes 600 za japansko trižište.


Prva generacija se proizvodila čak trideset godina bez većih izmena, od 1967. pa sve do 1997. U ponudi su bili samo V8 motori zapremine od 3,0 do 4,0 litre. Svi primerci su ručno sklapani obično u serijama koje su brojale manje od hiljadu jedinica na godišnjem nivou, a jedan s(p)retni gotograf je nedavno uhvatio neviđen pogled u zemlji izlazećeg Sunca.

Čak pet Centurija su bili parkirani na uskom prostoru, i svi primerci su bili iz pomenute prve generacije. Nepoznato nam je kome pripadaju, i zašto bi neko kupio čak pet primeraka, a komentari uglavnom govore o tome da su tu verovatno zbog delova, pošto ih Toyota odavno ne proizvodi.

Kao što možete da vidite na priloženim fotografijama, ovaj automobil zapravo i ne izgleda kao da je za njega potrebno izdvojiti veće sume novca nego za najluksuzniji Lexus LS. Većina kupaca čak nije želela ni kožna sedišta i enterijer je uglavnom u dosadnim bojama.

Nakon što je Lexus debitovao u Aziji posle nekoliko decenija isključivo na američkom tlu, Toyota još uvek nije bila spremna da se preda. Century je dobio novi motor sa dvanaest cilindara i još višu cenu, pa je do današnjeg dana najskuplji model koji najveći svetski proizvođač ima u svojoj ponudi.

Ali ukoliko ste očekivali neke aerodinamične linije i gomilu dugmića, gde se sve sija od svetlosti, grdno ste se prevarili pošto je i druga generacija zadržala svoju prepoznatljivu formulu.

Svaki deo je ručno izrađen od najfinijih materijala nakon velikog broja utrošenih sati i možemo zaključiti da, iako Century možda deluje kao da je još uvek star više od pet decenija, po mehanici, načinu vožnje i završnoj izradi je definitivno četvorotočkaš za 21. vek.

 

Nikada nisam imao prilike da posetim Japan, ali kako mi je rečeno, nekoliko Centurija još uvek kruže ulicama Tokija, i to kao taksi vozila. Tako da, ako vam se ikada ukaže prilika da vidite u kakvim vozilima japanska elita provodi vreme, onda je ovaj Toyotin velikan idealna prilika za tako nešto.

AutoRepublika

(2969)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Tojota je sila, samo „malo“ pretjeraše sa ovim heklanjem u unutrašnjosti🤔

moron

Taj deo je još i najbolji 😊

srki

ima ih i dan danas tih starijih modela u Japanu .inače se pravi (novmodel) čiji dizajn nije mnogo odmakao od statog monogo.Zanimljivo je što za Japance nije luksus koža u automobilu nego vuna (sedišta)plus taj hekleraj to je bilo onako iznenadjenje ….ma duga priča