1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Amerikanci su u ovaj Citroen Traction Avant uglavili V8 motor
Amerikanci su u ovaj Citroen Traction Avant uglavili V8 motor

Amerikanci su u ovaj Citroen Traction Avant uglavili V8 motor

654
3
Podelite sa prijateljima:

Kroz većinski deo svoje istorije, Citroen je uvek bio poznat kao brend koji je ispred svog vremena. Do primene takve strategije je došao osnivač i vlasnik firme Andre Citroen čija je logika bila da, ako razvije napredan automobil onda će i njegova karijera trajati dosta duže i neće zahtevati česta osveženja.

Teško je znati ko je bio pionir takvog poslovanja, a većina istoričara će se složiti da je sve započelo 1934. godine kada je debitovao legendarni Traction Avant. Proizvodiće se sve do 1957. godine, i u tom periodu će pronaći oko 760 hiljada kupaca, a takođe će doneti neke detalje kao što je pogon na prednje točkove, nezavisno ogibljenje i samonoseću karoseriju u masovnoj proizvodnji.


Da li jeTraction Avant imao manu? Naravno da jeste, a ona se odnosila na snagu motora. U osnovnom izdanju je razvijao samo 34 konjske snage, a čak i kasnije kada bi bio izrađen s benzincem sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, se mogao pohvaliti sa samo 76 „grla“. Ranije smo pisali da je Citroen planirao i opciju sa osam cilindara, ali nažalost nikada nije otišla dalje od prototip faze.


Ali ono šta Francuzi nisu želeli da urade, je dopalo u ruke jednog „Jenkija“. Svi verovatno verujemo u onu teoriju da su Amerikanci spremni uglaviti V8 u sve što ima četiri točka, pa ni ovaj Traction Avant nije izuzetak. Konkretnije, pod njegovom haubom se nalazi benzinac zapremine 303 kubna inča (5,0 litara) iz Oldsmobilea.

Reč je o takozvanoj generaciji „Rocket“ koji je napravio veliku revoluciju kada je predstavljen 1949. godine. Mogao se pohvaliti sa najviše 180 konjskih snaga, što možda nije brojka na koju smo navikli kada pomislimo na klasične američke automobile, ali i pored toga je daleko viša cifra nego ona koju je isporučivao agregat kada je Citroen napustio fabriku.


Da bi uspeo u takvom poduhvatu, vlasnik je morao da uradi još nekoliko prepravki po pitanju stila. Možda najveća je ona da je ovaj primerak za 549 milimetara duži od standardnog modela, a poveća maska hladnjaka takođe nije originalna, i potuče verovatno sa jednog od Fordova iz sredine tridesetih godina.

Farovi su veći, a i bočno montirani pneumatici s obe strane, su karakteristični za ovo vozilo, ali „preko bare“ nisu bili deo opreme na Citroenu. Vlasnik napominje da je pored motora modifikovao i neke druge mehaničke delove, pa su veće kočnice identične onima sa Chevroleta iz 1957. godine.


Ovaj Traction Avant se trenutno može pronaći na sajtu Barn Finds po ceni od 23.500 američkih dolara. Brojka svakako nije mala, ali na kraju dana, kakve su šanse da ćete opet videti Citroen sa osam cilindara na putu?

AutoRepublika

(654)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Strašno, turbo folk! 🤮 Uništavanje historijskog nasljeđa.

Balkanboj

Ja bih se iznenadio da neki amer odradi restomod sa ukusom, ili restauraciju gde neće naknadno ubaciti V8 i držače za plastične čaše.

Land of rednecks.

Yankee

Nisam bio ljubitelj restro-moda dok nisam kupio klasicni auto i onda saznao da one bajke „nekada su auti bili bolji“ su upravo to – bajke. Zaista nema potrebe restaurirati 80 godina star auto i onda u njega ubaciti originalni motor sa 35 ks …