1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se jedan od najpoželjnijih modela BMW-a u istoriji
Prodaje se jedan od najpoželjnijih modela BMW-a u istoriji

Prodaje se jedan od najpoželjnijih modela BMW-a u istoriji

1.87K
2
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitamo ljubitelje BMW-a koja generacija performantnog modela M3 je najbolja u istoriji, šanse su velike da će većina kupaca izabrati onaj prvi, koji se pojavio pod kodnom oznakom E30. Kada je debitovao 1986. godine, postao je tek četvrti model u istoriji M divizije koji je nosio ovakvu oznaku, i iako nije bio najbrži, svakako je važio za najbolje izbalansiran automobil.

Plan kompanije iz Minhena je predviđao takmičenje u Nemačkoj seriji turističkih automobila (DMT), koju je osvojio 1987. i 1989. godine, ali nije svaki M3 bio isti.

Najpoželjniji je svakako bio Sport Evolution (takođe poznat kao EVO3) sa 235 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 250 km/h, ali sigurni smo da nikome ne bi zasmetao ni model iz ove priče. Reč je o primerku iz serije EVO2 koji je proizveden 1988. godine, i koji je bio jedno od specijalnih izdanja zasnovanih na standardnoj verziji sedana M3.

Zavisno kojim izvorima verujete, proizvedeno ih je 500 ili 505 primerka, a onaj koji vidite na priloženim fotografijama je ukupno 183. koji je napustio fabriku.

 

Za razliku od standardnog varijateta M3, EVO2 se razlikovao po nekoliko veoma bitnih karakteristika. Za početak, snaga 2,3-litarskog motora je povećana sa 197 na 217 „konja“, što je omogućilo maksimalnu brzinu od 240 km/h. EVO2 se razlikovao od ranijeg EVO1 po 16-inčnim felnama, skromnijoj masi i modifikovanim prednjim branikom zarad boljeg ponašanja u krivinama.

Ovaj konkretni primerak u sivoj boji je po prvi put prodat u junu 1988. godine u Velikoj Britaniji, i na Ostrvu će provesti celu karijeru.

Sportski automobili retko kada prelaze velike distance pošto nisu „civilizovani“ za takve podvige, ali ovaj BMW još jednom potvrđuje koliko je zaista poseban. Do sada je prevalio 163.500 kilometara, i još uvek poseduje originalni motor.

S druge strane, nemačka firma Munich Legends je zamenila menjač 1998. godine. U oglasu se napominje da prednji branik ima određena oštećenja i da su pneumatici zreli za zamenu, ali osim toga EVO2 je u stanju da bude startovan i vožen na daleke udaljenosti.

Međutim, poslednji put je prošao takozvani „MOT“ tehnički pregled još pre sedam godina, pa je potrebno da dobije prelazne ocene pre nego što vlasnik bude u stanju da ga registruje. Napominje se da svako digme i lampica u enterijeru perfektno funkcionišu.

 

Dan pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 52 hiljade britanskih funti (oko 59.900 evra).

AutoRepublika

(1869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Lepotan

s mile

Cenim da je pravo zadovoljstvo posedovati ga, Lepotan, Merak ga održavati, Voziti, a nije ni loša investicija…